Etter dopingsjokket: - Har hatt mistanker

Henrik Ingebrigtsen er glad for dopingavsløringene som involverer kenyanske løpere. – Det vil ha positiv effekt på løpermiljøet i Kenya.

NORSK HÅP: Henrik Ingebrigtsen håper på en bedring i Kenya etter dopingavsløringen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
NORSK HÅP: Henrik Ingebrigtsen håper på en bedring i Kenya etter dopingavsløringen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Henrik Ingebrigtsen, hans brødre og resten av støtteapparatet kom til VM-byen Doha onsdag. Nå forbereder eldstebror Henrik seg på kvalifiseringen på 5000 meter på fredag.

Like før VM kom avsløringen på tysk fjernsyn av to kenyanske utøvere som får blodoverføring som angivelig inneholdt det forbudte stoffet EPO.

Ingebrigtsen mener at avsløringen kan ha en positiv effekt.

- Tidligere har det nesten ikke vært noen som har vært tatt i Kenya. Nå vil de unge tenke at de ikke kan ta den snarveien og heller trene for å bli så gode som mulig, sier Henrik Ingebrigtsen til NTB.

KENYA: Disse opptakene fra et lokalt apotek i Kenya vekker mistanke om bloddoping. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Han sier at han ikke er overrasket over den siste avsløringen og innrømmer at det dukker opp mistanker om andres prestasjoner i løpet av en sesong.

- Men du må være forsiktig med å tenke at de andre er dopet. Alle som står på startstreken har i utgangspunktet like sjanser for å komme først. Det må være forutsetningen for at konkurransen skal være fair, sier han.

NY STIL: Jacob Ingebrigtsens nye stil ble en snakkis under Bislett Games. Pappa Gjert kommer med en advarsel. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås/Dagbladet TV Vis mer

Misfornøyd med straffen

Tidligere i år ble 1500 meter-kongen Asbel Kiprop, også han fra Kenya, utestengt i fire år for EPO-bruk. Dommen var nok et skudd for baugen for kenyansk idrett, som har blitt rettet et kritisk søkelys mot som følge av mangelfullt antidopingarbeid de siste åra.

Henrik Ingebrigtsen har løpt mot Kiprop en rekke ganger, og var ikke fornøyd med straffen konkurrenten fikk. Den norske stjerna etterlyser kraftigere reaksjoner mot doperne.

- Det virker som det ikke er en konsekvens av å dope seg, men at det er full rulle, fest og moro til det sier stopp. Så må du slutte, og vente et par år. Det er ikke en konsekvens, mener Ingebrigtsen, som mener at Kiprop bør fjernes fra historiebøkene.

- Det burde vært slik at hvis man har fått premiepenger, så må de betales tilbake, og alle prestasjonene dine fram til det tidspunktet blir strøket. Det hadde vært en fin ting. Selv om Kiprop var ren da han var 15, men dopet seg som 25-åring, så tar du bort noen rene løp, men du får vekk alle skitne. Da er det en konsekvens med det - at du blir strøket fra historien.

- Ikke-eksisterende dopingarbeid

De siste fem åra har over 50 kenyanske friidrettsutøvere, hvorav en majoritet driver med løping, blitt tatt for doping.

Norske Sondre Nordstad Moen er en av få utlendinger som har bodd i Kenya for å trene. Han har holdt til i løpelandsbyen Iten, hvor de fleste kenyanske storløperne har kommet ut fra.

Da Dagbladet snakket med ham i fjor, hadde nordmannen dette å si om hvordan han oppfatter antidopingarbeidet i landet.

- Det har vært nærmest ikke-eksisterende fram til de siste åra. Når man vet hvor mye penger det er å hente ved å vinne store løp, og hvor korrupt det er i det landet, kan man jo forestille seg resten. Mange løpere kommer fra kummerlige kår, og mange er villig til å ofre alt for å nå toppen. Det er politikk og penger som styrer idretten nå mer enn noen gang tidligere, mener Nordstad Moen om forholdene i det afrikanske landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer