HJEMMEBANE: Strømsgodsets Marco Tagbajumi tilbake på Remataket ved St. Hanshaugen i Oslo - banen der alt startet. Foto: Jonas Giæver
HJEMMEBANE: Strømsgodsets Marco Tagbajumi tilbake på Remataket ved St. Hanshaugen i Oslo - banen der alt startet. Foto: Jonas GiæverVis mer

Etter en utrolig karriere er Marco (27) fra Oslo klar for tippeligadebut

- Nekter å gi meg!

(Dagbladet:) Marco Tagbajumi speider ut over fotballbanen på Falck Ytters Plass ved foten av St. Hanshaugen i Oslo. Banen ligger midt i smørøyet av Oslo og har i mange år vært et populært sted for områdets unge til å vise frem ballferdighetene. Som guttunge var Tagbajumi en av de flittigste til å bruke det som siden er blitt kalt «Remataket».

- Dette her var bare «taket». Ingen sa Remataket. Jeg gikk på Ila Skole som bare er rett rundt hjørnet her. Dette var perfekt. Her var vi til sent på kvelden, forteller Strømsgodsets nye angrepsvåpen.

- Dette stedet har vanvittig stor betydning for meg. Det var her det startet. Dette her er hjem.

Som de aller fleste i nabolaget hadde Tagbajumi samme drøm om å en dag få spille på de store banene i Europa. Karrieren startet i Skeid, men det hele tok brått en ny vending da Tagbajumi fylte 17. Moren og stefaren skilte seg, og Marco ble med mor på flyttelasset til England.

Tøff start i England
- Det er tøft når du kommer til England som 17-åring og ikke har noe spesiell erfaring som fotballspiller. Det er ikke mange av toppklubbene som vil gi deg en sjanse, 17-åringene i England skriver jo gjerne proffkontrakter, forteller Tagbajumi.

Svaret ble å starte på bunnen. Bokstavelig talt. London Tigres, som til daglig spiller utenfor det engelske ligasystemet, gav Tagbajumi en sjanse. To treninger i uka og to kamper i uka gjorde at det omsider bygget seg en indre motivasjon om større ting.

- Jeg hadde jo ambisjoner, og det er noe som har fulgt meg hele karrieren. Jeg har en «fighting spirit» i meg. Jeg nekter å gi opp, forteller 27-åringen.

Proff på Madeira
En annen som hadde lagt merke til Tagbajumis indre driv var Eddie Cardoso som var trener i London Tigres. Han så at det bodde mer i Tagbajumi enn han kunne tilby i England. Dermed fikk de ordnet med prøvespilling for AD Camacha som til daglig spiller i portugisisk fjerdedivisjon.

- Jeg var livredd, innrømmer Tagbajumi.

- OK, du vil selvfølgelig prøve, men du tenker «hva om jeg ikke er god nok?», ikke sant? Jeg bestemte at jeg måtte bare gi det en sjanse.

Prøvespillet skulle egentlig vare i to uker, men Tagbajumi hadde gjort seg fortjent til kontrakt allerede etter en uke. Proffdrømmen var i gang.

- Det var der jeg skjønte at jeg hadde en sjanse. På Madeira av alle steder, forteller Tagbajumi mens han prøver å holde latteren tilbake når det går opp for han at tilværelsen som «utenlandsproff» startet på et av de mest utenkelige stedene i verden for en gutt fra St. Hanshaugen i Oslo.

- Altså, det er jo litt morsomt. Men det skal sies at det var der jeg lærte meg profesjonelle holdninger. De eldre spissene der lærte meg veldig mye.

- Vi må huske at jeg var 21, jeg hadde signert min første kontrakt, jeg hadde flyttet hjemmefra og jeg slet med spilletid de første månedene. Jeg lærte å jobbe hardt for sjansene mine, reflekterer Tagbajumi om den første tiden som proffspiller.

Toppscorer på Kypros
To sesonger i Portugal ble en lærdom i holdninger og profesjonalitet før turen gikk videre til en annen populær ferieøy, Kypros. Overgangen til kypriotisk andredivisjon ble et faktum og igjen måtte Tagbajumi jobbe seg opp fra bånn. Først for Akritas og senere for APEP så skaffet han seg et rykte som en av de mest spennende angrepsspillerne på lavere nivå i Kypros.

- Siste sesongen min i APEP som ble jeg toppscorer i kypriotisk andredivisjon. Treneren min der fikk så jobben for Ermis i den kypriotiske eliteserien og bestemte seg for å ta meg med, forteller Tagbajumi som forteller at kontrakten med Ermis ble signert i Waldemar Thranes Gate, et steinkast unna Remataket.

- De sendte meg kontrakten på e-post. Det er jo litt moro, da!

NOMADE: For ett år siden spilte Marco Tagbajumi (t.h.) Europa League-kamp mot Tottenham og Paulino på White Hart Lane. Foto: Gerry Penny / EPA / NTB Scanpix
NOMADE: For ett år siden spilte Marco Tagbajumi (t.h.) Europa League-kamp mot Tottenham og Paulino på White Hart Lane. Foto: Gerry Penny / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Som tidligere så jobbet han seg inn på laget hos Ermis og når sjansen kom så scoret han like godt to i debuten. Debutsesongen i kypriotisk eliteserie gikk over all forventing og når siste seriekamp var ferdigspilt så hadde klubben endt på fjerdeplass, og Tagbajumi var ligaens toppscorer.

AEL, Champions League og Hulk
- Dette var drømmen, nå var det virkelig i gang, forteller Tagbajumi mens noen barn har begynt å spille på banen rett ovenfor han. Mange av dem håper på å få oppleve noe av det Tagbajumi fikk smake på i Kypros. Kanonsesongen i Ermis åpnet for at større lag på øya nå sperret øynene opp.

- Jeg hørte at APOEL Nicosia la inn et bud, forteller Tagbajumi.

APOEL er øyas mest suksessrike klubb og nådde gruppespillet i Champions League i fjor.

- Visstnok så la AEL Limassol inn et enda større bud så Ermis solgte meg dit. Jeg fikk ikke vite om APOELs bud før jeg var solgt til AEL!, forteller Tagbajumi. Til tross for dette hadde Limassol endt foregående sesong på andreplass og skulle også ut i Champions League-kvalik. Der ventet stormakten Zenit St. Petersburg.

- Altså, nå spilte jeg plutselig mot folk som Hulk, Witsel, Danny, Garay. Wow.. Det var helt utrolig, det var en fantastisk opplevelse. Dette var rett etter VM i fjor, så det var helt utrolig. Jeg sto lenge og så på Hulk. Jeg tenkte bare «wow, nå har jeg kommet langt..», forteller Tagbajumi mens han flirer over at for noen år siden var han kun «Marco fra Remataket».

Hjemkomsten
Nå går turen hjem. Til Norge og til Strømsgodset. Det tok litt tid, men Tagbajumi er klar på at han er klar til å gripe sjansen han er blitt tilbudt på Marienlyst.

- Jeg er nok litt sent ute med det meste i karrieren. Første kontrakten min skrev jeg da jeg var 21 i Portugal. Man kan si at jeg er her for å gjøre opp for tapt tid, sier Tagbajumi med det karakteristiske smilet rundt munnen.

Telefonen til Tagbajumi ringer. Det er samtaler fra de samme gutta han vokste opp med på «taket».

- Kan ikke jeg ringe deg opp, jeg gjør et intervju, jeg er visst blitt kjendis! forteller han kameraten i telefonen før latteren tar over.

Veien har vært lang, ferden uvanlig, men «Marco fra Remataket» er fortsatt den samme.

- Nå er det på tide at jeg beviser hvorfor jeg er der jeg er. Jeg kan ikke leve på fortiden. 18 mål i kypriotisk liga betyr ingenting nå.

- Her i Norge er det ikke mange som kjenner meg. Så nå skal jeg gi alt for laget og passe på at jeg legger igjen et godt inntrykk, forteller Tagbajumi.

Jobben med å legge igjen et godt inntrykk kan starte allerede i helga, mot Start. Det blir første gang Tagbajumi får sjansen i norsk fotball, en sjanse han har ventet på i mange år.

- Det er ganske vanvittig hvor jeg har endt opp. Det er ikke feil å si at jeg har blitt plukket opp fra parken, men dette har jeg kjempet for, forteller Marco med utsikt over Remataket, hans første hjemmebane.

• Strømsgodset-Start har avspark kl. 18 søndag kveld.