ANDREPLASS: Synnøve Solemdal viste at en sommer uten problemer har gitt resultater. Foto: NTB Scanpix
ANDREPLASS: Synnøve Solemdal viste at en sommer uten problemer har gitt resultater. Foto: NTB ScanpixVis mer

Verdenscupåpning i skiskyting

Etter flere års mareritt slo Solemdal tilbake: - Jeg kan nesten ikke tro det!

For nøyaktig ett år siden trodde Synnøve Solemdal at karrieren var over. I dag ble hun nummer to i verdenscupåpningen i Östersund.

(Dagbladet): Det var knyttet stor spenning til verdenscupåpningen i skiskyting i svenske Östersund.

For de norske jentene og resten av konkurrentene var 15-kilometeren den første «ordentlige» internasjonale testen i OL-sesongen.

Slo tilbake

Mest gledelig, sett med norske øyne, var det at verdenscupstarten ble en solid opptur for Synnøve Solemdal!

Etter femten skudd kjempet 28-åringen om seieren. Hun hadde femten treff, og gikk raskt i sporet.

Og på siste stående var hun iskald. Solemdal dunket ned de fem blinkene – og ledet.

- Hun er i kampen om seieren. Velkommen tilbake der vi vet du hører hjemme. For en opplevelse, sa NRK-kommentar Andreas Stabrun Smith.

Dessverre for Solemdal fikk hun det tøft på den siste runden. Det ble til slutt en 2. plass, 2.9 sekunder bak Nadezjda Skardino. Ukrainske Julija Dzjyma tok tredjeplassen.

- Jeg kan nesten ikke tro det, utbrøt NRK-ekspert Halvard Hanevold da Solemdal gikk i mål.

Hoverpersonen selv, sier:

- Det jeg var litt ute av meg selv i dag. Jeg var så nervøs. Jeg var overrasket at jeg fikk det første fulle huset, så rant det bare på. Det ble tungt i sporet, men det holdt akkurat til en andreplass, sier Solemdal til NRK.

- Det her var en skikkelig, skikkelig overraskelse. Dette er kjempestort. Jeg hadde troa på at jeg skulle komme tilbake, men at det skjedde så fort er digg.

Og det er kanskje ikke så rart.

Sykdomsmareritt

28-åringen har hatt flere år der kroppen ikke har spilt på lag.

2014-sesongen ble spolert av kyssesyke. I fjor var kroppen heller ikke på topp, og for nøyaktig ett år siden så hun sesongstarten på brorens sofa i Tromsø. Hun trodde karrieren kunne være over, og var langt nede.

Men november 2016 stilte legene diagnosen som ga henne et nytt håp.

I sommer har hun endelig hatt en treningsperiode uten problemer. Og det har gitt resultater.

Da Dagbladet møtte henne i Trysil tidligere i november så hun fram til årets sesong:

- Det har vært noen lange måneder med opptrening, men jeg har vært frisk i hele sommer og trent veldig bra. Så nå gleder jeg meg mye mer til sesongen i år enn i fjor, for å si det sånn.

God lagprestasjon

Tiril Eckhoff, som var på det norske laget som vant miksstafetten på søndag, startet løpet perfekt med rask fart i sporet og fem treff på første liggende.

Men 27-åringen fikk det tøft på de siste skytingene – og én bom på hver av de tre siste skytingene gjorde at Eckhoff ikke fikk en toppdag.

Hun ble til slutt nummer 22.

Marte Olsby startet også perfekt med ti treff, men 2 tilleggsminutter på de siste to skytingene gjorde at også 26-åringen fra Arendal falt på resultatlista. Hun endte likevel på en sterk tiendeplass. Ingrid Landmark Tandrevold fulgte opp en god norsk dag med en 31.plass. Kaia Wøien Nicolaisen ble nummer 47 etter to bom.