FÅR IKKE DELTA: Frikjent, kanskje, men russiske utøvere får ikke delta i Pyeongchang, opplyser IOC. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
FÅR IKKE DELTA: Frikjent, kanskje, men russiske utøvere får ikke delta i Pyeongchang, opplyser IOC. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Vis mer

Russland får ikke delta i OL

Etter frikjennelsen: Russerne får fortsatt ikke delta i OL

Det opplyser IOC i en pressemelding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): CAS delte den overraskende nyheten torsdag morgen: 28 av de 39 russerne som har anket IOCs avgjørelse om å stryke resultater og utestenge utøvere involvert i McLaren-rapporten, frikjennes i Idrettens voldgiftsrett.

- Min første reaksjon er at dette er virkelig overraskende. Jeg trodde vi hadde vært så grundige denne gangen, at det ikke ville etterlate noen tvil. Og når jeg så hører dette, så føler jeg at om det ikke var et slag i ansiktet, så var det bedrøvelige nyheter, sier avtroppende IOC-medlem Gerhard Heiberg til Dagbladet.

IOC opplyser torsdag formiddag at det likevel ikke betyr at russerne får delta i OL.

«Avgjørelsen består. Russlands olympiske komité er fortsatt suspendert, og russiske utøvere kan dermed bare delta om de har blitt invitert av IOC», heter det i pressemeldingen.

- Ikke uskyldige

Det var rett før jul at IOC bestemte å utestenge Russland fra OL i Pyeongchang, etter avsløringene om systematisk og statlig støttet dopingbruk over lengre tid - blant annet under OL på hjemmebane i 2014.

Bare løpere som oppfylte noen satte krav - og blir ansett som rene - får invitasjon av IOC.

CAS-avgjørelsen forandrer imidlertid ingenting.

«Avgjørelsen betyr ikke at disse 28 utøverne blir invitert til OL. At de frikjennes, er ikke ensidig med at de er så heldige å få en invitasjon. Denne avgjørelsen betyr ikke at disse 28 utøverne er erklært uskyldige,» skriver IOC videre.

169 inviterte

CAS er altså uenige med IOC, og går imot deres opprinnelige avgjørelse. Alexander Legkov og Maksim Vylegsjanin får beholde OL-medaljene. 28 russere frikjennes for brudd på dopingreglene.

Les hele avgjørelsen her.

Av de 39 ankesakene, velger CAS å opprettholde bare elleve. I 28 av sakene mener CAS at det ikke fantes nok bevis til å vise at det hadde skjedd brudd på dopingregelementet.

IOC besluttet i desember å utestenge Russland som nasjon. Bare utøvere som oppfylte noen satte krav og blir ansett som rene, får delta. 169 russere har fått OL-invitasjon, og kan delta under nøytralt flagg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer