Line Andersen mot NRK

Etter kraftsalven: - Fint

Line Andersen og NRK har inngått et forlik. Det mener tidligere NRK-kolleger i Sporten er bra.

FORLIK: Line Andersen og arbeidsgiver NRK har kommet til enighet utenfor rettssalen i Oslo tingrett fredag 21. mai 2021. Video: Marie Røssland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det som skulle bli den siste rettsdagen i saken mellom Line Andersen og NRK, kom aldri i gang. I stedet ble det forhandlet fram et forlik mellom partene utenfor rettssalen.

Andersen, som slutter i NRK, får 12 måneders sluttvederlag og dekket deler av saksomkostningene, til sammen 1,9 millioner kroner.

- Røffe dager

Like etter at nyheten om forliket ble kjent, gikk Andersen fra advokatkontoret Thommessen i Oslo sentrum rett før klokka 14.00 fredag ettermiddag.

På spørsmål om hun hadde en kommentar, svarte hun: «Ingen kommentar.»

I en kort uttalelse til NTB sa Andersen:

- Jeg er veldig fornøyd med forliket. Det har vært røffe dager, men jeg er stolt av det vi gjorde.

Hun fortalte videre at hun nå skulle ha det gøy og dra hjem for å se på TV.

- Nå holder det, avsluttet Andersen.

FORNØYD: Line Andersen kommer gående ut fra kontoret til advokatene etter å ha inngått forlik med NRK. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORNØYD: Line Andersen kommer gående ut fra kontoret til advokatene etter å ha inngått forlik med NRK. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vondt å se

Programleder og tidligere kollega av Line Andersen i NRK, Ole Rolfsrud, sier til Dagbladet at han tror forliket er fint for begge parter.

- Jeg har kun registrert at man har kommet til en enighet, og det tror jeg er fint for begge parter.

Rolfsrud vitnet under rettssaken onsdag.

- Jeg var bare inne og gjorde det jeg skulle gjøre. Det som er vondt å se, er hvordan mine gode kollegaer har blitt påvirket, preget og herja med på en måte som jeg ikke trodde var mulig, sier han.

Da Rolfsrud vitnet, fortalte han om kaoset som utspilte seg omkring VM i fischersjakk i 2019.

SJOKKERT: Ole Rolfsrud sa at han ble sjokkert over oppførselen til Line Andersen under det omtalte møtet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SJOKKERT: Ole Rolfsrud sa at han ble sjokkert over oppførselen til Line Andersen under det omtalte møtet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Som emosjonell håndgranat

I retten fortalte Rolfsrud at han gikk fra det nå mye omtalte møtet i sjakkredaksjonen 30. oktober 2019 og ventet på en beslutning. Tre ganger gikk han bort til rommet hvor møtet fant sted, for å høre om de andre var ferdige.

- Begge gangene hørte jeg det som framsto som det var tredje verdenskrig. Jeg hørte bare kjefting og smelling. Tredje gang jeg kom, var det akkurat som det hadde gått av en emosjonell håndgranat i rommet, forteller Rolfsrud.

Han ga også uttrykk for at det var fortvilende at konflikten hadde gått så langt som til retten.

- Jeg synes det er helt koko at vi sitter her. Helt meningsløst koko. Det kan du sitere meg på, sa NRK-profilen.

Ønsket tidligere løsning

Susann Michaelsen har vært Line Andersens kollega i NRK-sporten og er klubbleder i sportsavdelingen for NRKJ (Norsk Journalistlag i NRK).

- Jeg har ikke så mange kommentarer, annet enn at det er bra de fant en løsning, selv om jeg synes det hadde vært å foretrekke at løsningen hadde kommet før rettssaken, uttaler Michaelsen til Dagbladet.

Klubblederen skulle etter planen vitne for NRK under rettssaken i går, men ble frafalt, med tidsnød som begrunnelse. Før hovedforhandlingen uttalte hun:

ØNSKET TIDLIGERE LØSNING: Susann Michaelsen, sportsanker og klubbleder. Foto: Morten Eik / Se og Hør
ØNSKET TIDLIGERE LØSNING: Susann Michaelsen, sportsanker og klubbleder. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

- Dette er ikke noe gøy. Jeg skal møte opp og fortelle min versjon av hvordan jeg oppfatter ting, på best mulig måte.

Og videre:

- Jeg synes hele greia er veldig trist. At det har gått så langt, er uheldig både for Line og NRK.

NRK-ansatte Dagbladet har snakket med, gir uttrykk for samme holdning som Michaelsen: at rettssaken, med alle de inngående og ubehagelige opplysningene om konflikten mellom Andersen og NRK, burde vært unngått.

- Trist sak

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er også glad for at kanalen og Andersen har kommet til en løsning.

- Det er bra for alle parter. Jeg tror det er fint for alle parter at man kan se fremover, i stedet for å bruke mer krefter på dette som har vært en trist sak. Det er mange som dette ikke har vært noe trivelig for, sier han til Dagbladet.

Bae sier samtidig at han har et godt forhold til Andersen i dag.

- Vårt forhold er helt utmerket og jeg ønsker henne alt det beste.

Signerte avtale

Vibeke Fürst Haugen, direktør for NRKs Marienlyst-divisjon, møtte pressen utenfor tingretten.

- Vi har i dag kommet til en avtale med Line Andersen. Den avtalen er signert nå. Den består av to elementer. Det ene elementet er et sluttvederlag som tilsvarer 12 måneders lønn, inkludert feriepenger og tillegg. Den andre delen av avtalen er at NRK dekker deler av Line Andersens saksomkostninger, tilsvarende 750 000 kroner, sa hun og fortsatte:

- Sluttvederlaget utgjør 1 150 000, så da med det tillegget som er NRKs dekning av deler av saksomkostningene til Line Andersen, utgjør det til sammen 1,9 millioner. Vi har jobbet med å finne en løsning lenge, så vi er fornøyde med å komme til en løsning nå.

Til NRK sa Haugen at de har forsøkt å finne en løsning med Andersen helt siden møtet i sjakkredaksjonen i 2019.

- Det var viktig og nødvendig å få satt et punktum nå. Vi er glade for å ha funnet en løsning. Nå er vårt fokus å ta vare på våre folk i Sporten.

Saksøkte

Andersen saksøkte NRK etter at hun ble fjernet fra skjermen i Sporten og isteden omskoleres til å bli nettjournalist i kulturavdelingen. Dette på grunn av konflikter i sjakkredaksjonen.

47-åringen hevdet seg uriktig «endringsoppsagt» på en degraderende og ydmykende måte, og har sagt at hun ønsket å komme tilbake som programleder. NRK på sin side hevdet de nye arbeidsoppgavene hennes er innenfor deres såkalte styringsrett, for å bevare arbeidsmiljøet i TV-sporten.

Retten har de siste dagene fått høre en rekke vitner. Mens NRKs vitner for en stor del beskriver årevis med alvorlige konflikter med Andersen i sentrum, har en rekke av hennes vitner stilt seg uforstående til dette og gitt henne de beste skussmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer