Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Etter kritikken av EM-banene: Qatar-VM vil bruke 3D-printere

Ny satsing.

TEKNOLOGI: Kritikkverdige baner i Frankrike-EM har fått Qatar til å ta i bruk høyteknologiske løsninger for å unngå samme problem. 3D-printere og vindtunneler skal gi VM-lagene godt underlag.
 Foto:&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">REUTERS/Ibraheem Al Omari</span>
TEKNOLOGI: Kritikkverdige baner i Frankrike-EM har fått Qatar til å ta i bruk høyteknologiske løsninger for å unngå samme problem. 3D-printere og vindtunneler skal gi VM-lagene godt underlag. Foto: REUTERS/Ibraheem Al Omari Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikkverdige baner i Frankrike-EM har fått Qatar til å ta i bruk høyteknologiske løsninger for å unngå samme problem. 3D-printere og vindtunneler skal gi VM-lagene godt underlag.

Forskere ved Universitetet i Qatar har laget 3D-modeller av noen av de åtte stadionene som vil bli tatt i bruk i VM i 2022 for å forsikre seg om at arrangørlandet ikke opplever samme problemer som Frankrike.

– Vi er klar over hva som skjer i Europa. Det vil bli gode baner av høyeste kvalitet i henhold til kravene fra FIFA, lover lederen for forskningen, Saud Ghani.

Hensikten med stadionmodellene er å teste blant annet design, aerodynamikk, lys og underlag i det qatarske ørkenklimaet. Modellene er laget i en 1:300-skala og plasseres i en vindtunnel hvor luft blåses i ønsket retning.

Selv om VM i Qatar går i november og desember, skal stadionene tåle qatarsk sommer.

Så langt er to baner, Al-Bayt og Al-Wakrah, reprodusert i miniatyr.

Qatar-VM er ventet å koste over 250 milliarder norske kroner. Ghani kommenterte ikke hvor mye stadionmodellene vil koste.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!