EN ETTETRAKTET DUO: Åge Hareide (t.v.) og assistent Jon Dahl Tomasson har et år igjen som trenere for Danmark. Skal Åge Hareide tilbake til Norge, er det mye som taler for at Tomassen, bosatt i Nederland, er en mann han vil ha med seg. Foto: NTB Scanpix
EN ETTETRAKTET DUO: Åge Hareide (t.v.) og assistent Jon Dahl Tomasson har et år igjen som trenere for Danmark. Skal Åge Hareide tilbake til Norge, er det mye som taler for at Tomassen, bosatt i Nederland, er en mann han vil ha med seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det skjedde noe på Lerkendal da Hareide vraket RBK for Norge i 2004

- Etter meg begynte de plutselig å kaste trenere ut av døra

Åge Hareide skryter av Drillo, skryter av Eggen og har takket nei til et meget godt tilbud fra en attraktiv nasjon. Og så mener han å vite hvorfor Kåre Ingebrigtsen fikk sparken i Rosenborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KØBENHAVN (Dagbladet): I slutten av mai, på kontoret til generalsekretæren i det danske fotballforbundet (DBU), åpnet Åge Hareide døra for å forlenge med Danmark ut over EM 2020. Et par uker seinere, etter ytterligere to landskamper uten tap, og nå med en ubeseiret-rekke på 28 matcher med laget han har ført fra 46 til 10 på FIFA-rankingen, kom beskjeden om at Kasper Hjulmand blir Danmarks neste landslagstrener.

Overrasket? Ja! Sjokkert? Ikke like mye. Åge Hareide vet bedre enn de fleste hvordan fotballens mekanismer opererer og virker. Han er 65 år og en del av spillet. Han vet det handler om å gripe muligheten når den byr seg.

Slik DBU grep den langsiktige muligheten da Kasper Hjulmand ble tilgjengelig.

Slik han selv grep muligheten da Norge-jobben åpnet seg i 2004.

Mislikte timingen

Du kan si at Åge Hareide fikk døra i trynet. Bang! Men han falt ikke. Han vet hva han har gjort i Danmark. Han vet hvor han står, både i forhold til laget og folket.

- Jeg likte ikke timingen på det, sier han.

- De (DBU) kunne godt fortalt meg at de hadde en annen kandidat, at det var sånn det kom til å bli, og valgt å offentliggjøre det på et seinere tidspunkt. Men det ble som det ble, det er alle innforstått med, og det eneste som teller nå er å levere EM 2020.

- Det har jeg snakket med spillerne om.

- Vi skal spille EM i Parken.

Tidenes beste i Danmark

Det er ikke ofte Åge Hareide ser brydd ut. Han har ingen grunn til det. I fotballsammenheng står han fjellstøtt. Stødigere enn de fleste. Men det er når den ubeseirede rekka med Danmark nevnes, at blikket hans søker bordplata, som om faktumets iboende ros egentlig er litt plagsomt.

28 kamper på rad uten tap.

Et snitt på 1,81 poeng per kamp på de 36 kampene han har ledet Danmark.

Den beste statistikken i den danske fotballhistorien.

Nestemann på lista, Richard Møller Nielsen (1990-1996), som vant EM 1992 og som har bilde og navn på et av Norwegians haleror, hadde 1,74.

Forgjengeren, legendariske Morten Olsen (2000-2015), 1,67.

- Den forrige rekorden min var 27 kamper på rad, sier Åge Hareide.

- Det var med Rosenborg. Også det med treningskamper og alt. Fra starten på året til Tromsø i slutten av juli i 2003. Vi tapte 2-0. Det var det eneste tapet før seriemesterskapet var klart.

- FANTASTISK FOTBALL: Bendik Hareide mener det kun var marginer som gjorde at Åge Hareide ikke lyktes med det norske landslaget. - Vi spilte en fenomenal fotball folk kanskje har glemt litt. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Vi klarte ikke Tromsø på Alfheim.

Statistikken var ikke så verst de 22 første kampene med Norge heller. Ett tap var alt. Det kom mot Italia i Palermo (1-2). I play-off til VM i Tyskland tapte vi to ganger 1-0 mot Tsjekkia. Da EM 2008 var målet, ble det gigantiske keepertabber som tok oss. Bare tanken på det får Åge Hareide til å gremmes, han hadde jo laget, et lag godt nok for sluttspill.

Men han hadde ikke marginene.

Da Norge egentlig bare trengte noe helt vanlig, hadde vi ingenting.

Fikk attraktivt tilbud - sa nei

Før VM i Russland i fjor sommer åpnet Åge Hareide døra for en mulig Norge-retur etter endt jobb i Danmark. Det ble det støy av i danske medier. Etter DBUs valg i juni var det mange av oss som plukket opp akkurat den tråden. Det ble det glede av i norske fotballkretser. For Åge Hareide er ikke fremmed for å trene Norge enda en gang, det er ikke det han tenker mest på.

Han har andre muligheter.

Han har allerede sagt nei til et konkret og meget godt tilbud.

- Det var forespørsler etter VM, og det kom ett attraktivt og godt tilbud. På den tida var ikke det aktuelt. Det var egentlig ikke noe å vurdere. Derfor var svaret mitt at jeg hadde kontrakt med Danmark, og at jeg aktet å fullføre den. Hvis danskene hadde ønsket det (å forlenge) er det også dem jeg hadde snakket med først. DBU viste tillit til prosjektet da de forlenget kontrakten min før play off kampene mot Irland høsten 2017 (VM), og det betydde mye for meg, det var en enorm tillitserklæring

- I tillegg ble det så mye støy sist jeg brøt en kontrakt, at jeg har bestemt meg for at aldri skal skje igjen.

Rosenborg ble rasende

- Da du gikk fra Rosenborg, mener du?

- Da Norge-jobben dukket opp kom det en mulighet som ikke kommer ofte, muligheten til å trene landslaget ditt. Den grep jeg. Jeg forlot Norges beste klubb. Det ble kjempebråk, Men for en trener kommer ikke jobbene rekende, du må gripe sjansen når den er der. Det ble bråk da jeg skrev under for Brøndby før jeg var ferdig med toårskontrakten min i Helsingborg (1999), men så vant vi seriemesterskapet likevel. Da ble det stille.

- Men det ble det ikke på Lerkendal?

- Nei, og det kan jeg godt forstå. De hadde beregnet at jeg skulle være der i hvert fall i tre år. Og jeg hadde ikke dratt til noe annet enn landslaget. Det er jo ingen som sier nei til Rosenborg.

- Før i verden ja, ikke nå?

- Det er riktig. Nå sier folk nei. Etter meg begynte de plutselig å kaste trenere ut av døra. Timing og det som passer den enkelte er vanskelig. Ingen er tjent med å ha en trener som helst vil være et annet sted. Og jeg tror det var det som felte Kåre (Ingebrigtsen), at han så på andre.

- Jeg tror det han gjorde, ble oppfattet litt feil på Lerkendal.

- Malmö?

- Ja, han var i møte med Malmö. Og det, hvis du spør om å fålov til å gjøre det, da reagerer man (klubben) på en spesiell måte.

Norge et alternativ

- Framtida ut over Danmark i Parken under Euro 2020, hva tenker du om den nå som du vet at du er arbeidsledig om et drøyt år?

- Vi får se, jeg har ikke bestemt meg. Det som er sikkert, er at jeg ikke skal gi meg, jeg har lyst på mer eventyr. At jeg ga meg for seks år siden, skyldtes spesielle omstendigheter rundt familien, men det ble stabilisert og går fint nå. Jeg har holdt på med dette i et langt liv, det er ikke lett å gi slipp, og så lenge jeg er frisk og rask, vil jeg fortsette.

- Men ikke klubb, og ikke Eliteserien?

- Nei, det er uaktuelt, det må bli landslag.

- Og da er vi tilbake til Norge, jeg regner med at du skjønner at du står høyt på lista?

- Det spørs, det.

- Hva tenker du på, ble du upopulær sist?

- Jaa, jeg vet ikke. Det er ikke alltid så lett.

- Nå er det andre mennesker der, nye ledere?

– Det er ikke alltid man skal oppsøke ilden igjen. De er ikke sikkert Norge er det som passer meg best akkurat nå. Men det som skjedde i Danmark viser hvor fort ting skjer i fotball. Ingenting er lukket for meg.

- Så døra til Norge er åpen?

- Den er ikke stengt.

- Føler du at du har noe ugjort med det norske landslaget?

- Ja, det har jeg. Absolutt. Vi var jo så nær, både VM (2006) og EM (2008). Men jeg har sterk tro på at Lars (Lagerbäck) tar Norge til EM. Laget er blitt veldig mye bedre organisert.

Er norsk, agerer dansk

Danmark er også blitt veldig mye bedre organisert. På grunn av Åge Hareide. Da nordmannen ble spurt var det mange som ikke skjønte noe. En nordmann? Nå er det veldig mange som skjønner mye. Og det handler om tilpasningsevne, pragmatisme og væremåte.

På det området scorer Åge Hareide meget høyt.

- Det jeg har lært mest opp gjennom åra er å håndtere folk. Du blir flinkere og flinkere fordi du vet du er avhengig av dem du jobber med. Da må du behandle hver enkelt på sin måte. Det tror jeg er noe du erfarer underveis på ferden. Du må tilpasse deg kulturene. For selv om vi er skandinaver, er kulturen helt annerledes i Danmark enn Norge, akkurat som den er helt annerledes i Sverige.

- Du kan ikke være norsk i Danmark.

- Du kan tenke norsk, men agerer du ikke dansk, er du sjanseløs.

Arven fra Drillo og Eggen

Åge Hareide har vendt fotballsynet i Danmark. Han har fått danskene til å innse at det vakre spillet kan være mer enn det de gjerne kaller polert fotball.

- Ja, jeg er pragmatisk. Stram organisering, det må til. Ståle (Solbakken) kom med det aller først. Og det virker. At Drillo-kunnskapen ligger i bånn er det ingen tvil om. Jeg sier ofte at den beste fotballboka som er skrevet er den Egil skrev, som viser hva man gjør defensivt (Effektiv Fotball 1994). Der er filosofien forklart. Ingen tvil om at det er en veldig god håndbok, om organiseringen av lag, om motspillet.

- Det faktum at Egil var så tidlig ute imponerer meg aller mest. Snart i 2020 snakker alle om hvor viktig overgangsspillet er. Det hadde Norge i verktøykassa allerede tidlig på 90-tallet. Løpene fra Leo, tempoet framover, det var Norge veldig gode på. Egil var forut sin tid.

- Og så kalte han det breakdowns?

- Ja, da som nå handlet det om å vinne ballen gunstig i midtbaneleddet. Norge gjorde det og grunnet på. Men fordi Egil liker å provosere ble spillestilen hans satt på spissen. Spesielt gjennom Flo-pasningen. Som for øvrig var genial. Den bruker vi ofte i det danske landslaget.

- Men ikke hele tida?

- Nei, nei, nei - men som et verktøy i begynnelsen av kamper. Veldig mange lag gjør det. Da vi måtte slå Polen i Parken og ikke ønsket å miste ballen i midtbaneleddet, bombet vi dem med Flo-pasninger (Danmark vant 4-0).

- Hele Danmark jublet.

Åge Hareide elsker betydningen av gode spillere. Folk skal ikke være like. Er en spiller veldig mye bedre enn de andre skal han brukes for alt det er verdt. Og i Danmark er Christian Eriksen den spilleren.

Danmarks spill med ball er lagt opp rundt ham.

- Det handler om å få Christian på ballen så ofte som mulig, gjerne i trange posisjoner inne i banen. Like viktig er det at Christian forstår at han trenger hjelpere for å være så god som han kan være. Han må ha andre typer rundt seg som gjør andre typer oppgaver. Det er derfor er fotball fascinerende. Du må ha en type spiller til å løse den oppgaven. En annen til å gjøre noe annet. Det handlerom å utfylle hverandre. Og det var på det området Nils Arne (Eggen) var så genial, han var en mester i å komponere.

- Typevalgene hans var fantastiske, det var han sinnssykt god på. Får du folk til å jobbe sammen, som Nils Arne klarte, er mye av jobben gjort.

- Så norsk fotball, i riktige doser, funger godt i Danmark?

- Den funger aldeles utmerket, sier Åge Hareide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer