- Etter min mening kommer klassisk stil til å få problemer framover. På alle nivåer

Internasjonal regelsjef frykter langrennsstilen forsvinner helt.

ET BILDE SOM KAN FORSVINNE: Her går en samlet verdenselite førsteetappen i VM-stafetten i Falun. Den klassiske stilarten er under press internasjonalt, og flere frykter den kan forsvinne helt. Foto: BJØRN LANGSEM
ET BILDE SOM KAN FORSVINNE: Her går en samlet verdenselite førsteetappen i VM-stafetten i Falun. Den klassiske stilarten er under press internasjonalt, og flere frykter den kan forsvinne helt. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

(Dagbladet): Den klassiske diagonalgangen har vært under press i mange år, men det toppet seg under Tour de Ski forrige sesong, da Alexej Poltoranin ble den første til å vinne et klassisk intervallstartrenn på blanke skøyteski.

Poltoranin ble møtt med massive beskyldninger om juks etter løpet. Flere konkurrenter, blant andre svenske Martin Johansson, mente kasakhstaneren byttet spor så ofte at han skøytet mer enn han gikk klassisk.

- Det her ødelegger jo sporten. Fortsetter det på denne måten er det ikke noe poeng i å fortsette med å gå i klassisk, sa Johansson etter løpet i Toblach.

Kritiske tider Og det kan han få rett i før han aner. Nå forteller nemlig det internasjonale skiforbundet, FIS, egen regel- og kontrollsjef at han frykter for framtida til dne klassiske langrennsstilen.

- Akkurat nå er den største utfordringen for langrennssporten utviklingen av den klassiske teknikken, sier Karl-Heinz Lickert i et intervju med FIS' egne nettsider.

På spørsmål om hvordan han ser for seg at langrenn kommer til å være om bare ti år, tegner han et dystert bilde av diagonalgangen.

- Etter min mening kommer den klassiske teknikken til å få problemer på alle nivåer. Ikke bare blant eliteutøverne, sier Lickert, men understreker at håpet er å bevare den klassiske teknikken også i framtida.

Et kontrollproblem Den bekymringen deler lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang.

- Den klassiske teknikken vil aldri forsvinne, spørsmålet er om våre beste utøvere skal konkurrere i det, sier Ulvang til Dagbladet.

- Det å bevare klassisk er blitt et kontrollproblem, fortsetter han.

Det Poltoranins seier i Toblach understreket for en hel langrennsinteressert verden var at grensen mellom skøyting og sporbytter i beste fall er hårfin. Derfor har FIS under sommerkongressen i Varna i juni gjort noen små endringer i regelverket foran kommende sesong.

- Der hvor det er to spor kan man nå dømme noen som bytter spor litt for ofte. Man skal reagere mye strengere på skøytetak i klassisk, og da kan man gi advarsler eller diskvalifisere løperen, sier Ulvang.

Endret reglene Etterhvert som langrenn mer og mer består av tourer og mini-tourer vil diskvalifikasjoner svi stadig hardere for utøvere. Diskes man etter en klassisk distanse i Tour de Ski, mens man for eksempel kjemper i toppen av hele touren, mister man potensielt muligheten til å vinne verdenscupen sammenlagt også.

I mesterskapsfrie sesonger som den vi står foran nå, kan noen litt for hyppige sporskifter på en klassisk distanse i verste fall spolere hele sesongen.

I tillegg, sier Ulvang, vil hyppigere diskvalifikasjoner føre til mer bråk og dårlig pr for sporten som helhet.

- Vil beholde to stilarter - Det er ikke først og fremst i verdenscupen jeg er bekymret for dette, men på lavere nivåer. Langrenn har ikke vært en gren der vi har brukt så mye tid og ressurser på dømming. Nå kan vi tilpasse løypene og gjøre bakkene brattere i verdenscupen, og sånn sett tvinge utøverne til å bruke festesmørning i noen år til, men de som er tolv og tretten år i dag, og som staker i konkurranser... Spørsmålet er jo hva de vil gjøre, sier Ulvang.

På toppen av teknikkjukset kommer spørsmålet om to stilarter, og den økonomiske kostnaden med flere par ski, støvler og staver fra ganske ung alder, fremmer eller hemmer rekrutteringa til sporten. Spesielt utenfor Norge.

- For dem som vil bevare klassisk er det grunn til bekymring, sier Ulvang.

- Er det et mål i seg selv?

- Ja, de undersøkelsene vi har gjort blant utøverne viser at ett hundre prosent av dem ønsker å beholde to stilarter.

SKEPTISK: Vegard Ulvang er redd man må bruke mer ressurser på å overvåke renn i klassisk distanse, spesielt i lavere årsklasser.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX
SKEPTISK: Vegard Ulvang er redd man må bruke mer ressurser på å overvåke renn i klassisk distanse, spesielt i lavere årsklasser. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX Vis mer