Etter ni måneder pause snakker Bjarne Riis om dopinganklagene

Men ville ikke svare på alt.

MØTTE PRESSEN: Etter ni måneder i taushet snakket i dag Bjarne Riis med pressen, før den tredje etappen i Tour de France. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / NTB Scanpix
MØTTE PRESSEN: Etter ni måneder i taushet snakket i dag Bjarne Riis med pressen, før den tredje etappen i Tour de France. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Før dagens etappe snakket Bjarne Riis endelig med pressen, etter ni måneder i taushet.

Riis har tidligere innrømmet omfattende epo-misbruk i forbindelse med Tour de France-seieren i 1996, men har i ettertid hevdet at han jobber hardt for antidopingarbeidet i sykkelsporten.

Tyler Hamilton skriver i sin bok «The Secret Race» at Bjarne Riis introduserte han for bloddoping i 2002 ved å sette ham i forbindelse med den beryktede dopinglegen Eufamiano Fuentes.

- Jeg kan avvise fullstendig at det skulle være tilfelle. Det er simpelthen ikke sant, har Riis sagt til nyhetsbyrået Ritzau tidligere.

Også David Zabriskie og Christian Vande Velde skal ha dopet seg under danskens lagledelse.

Møtte pressen I dag fikk altså Riis flere spørsmål fra både norsk og dansk presse, utenfor lagbussen til Saxo-Tinkoff.

Sporten.dk
har nå gjengitt alle spørsmålene Riis fikk fra pressen:

- Hvor har du vært? Hva tenker du på? Siden du ikke var ved starten på Tour de France?

- Jeg har vært på sykkelferie med mine sønner.

- Har du tenkt nærmere over alle dopinghistoriene, med folk som har innrømmet at de har vært dopet mens de har kjørt for deg?

 - Ja, selvfølgelig har jeg tenkt over det, og jeg har ikke noe annet å si, enn at jeg at det pågår en undersøkelse i Danmark. De har satt i gang en undersøkelse, og det respekterer jeg.

- Er du overrasket over at ryttere som Vande Velde, Zabriskie, Hamilton med flere har vært dopet?

- Det har jeg ingen kommentar til. Så lenge disse undersøkelsene pågår, så vil jeg ikke kommentere det.

- Er det en undersøkelse som du har blitt innkalt til avhør i?

- Jamen altså, som har vært tilfellet hele tiden, så står jeg alltid til rådighet.

Riis svarte flere ganger at han ikke ønsket å kommentere spørsmålene fra pressen før Antidoping Danmark har lagt fram resultatene fra sin undersøkelse.

Han ønsket heller ikke å kommentere noe rundt Fuentes, verken om han kjente til kontakten mellom rytterne og den spanske dopinglegen, eller om han selv har vært i kontakt med Fuentes.

Sønnene satser Riis forteller til det oppmøtte pressekorpset at han selv har flere sønner som ønsker å satse på sykkel, men at han ikke er bekymret for sporten de en dag skal inn i.

- De er rimelig klar over hva sporten kreves, og jeg er dypt imponert over deres tilnærming og hvor seriøse de er. Også over måten de takler sporten på, og deres måte å sykle på. Jeg kan bare støtte dem som best jeg kan.

Trekker seg ikke ut Riis avviste også at han vil trekke seg ut av sykkelsporten.

- Det er mange spekulasjoner, det vet vi. Jeg kunne da også lese her om dagen at jeg trakk meg. Men nå er jeg her og jeg har ingen ambisjoner om å trekke meg. Jeg har fortsatt mye å gi sykkelsporten.

- Bjarne, du har vært taus i ni måneder. Hvis du sier at du er taus fordi ADD (Antidoping Danmark) driver med en undersøkelse, hvorfor har det tatt deg så lang tid å si det?

 - Jeg har hatt behov for at trekke meg litt tilbake av forskjellige årsaker. Jeg skal gjerne innrømme at det har vært en hard tid for meg personlig. Utover det har jeg brukt mye tid på å omstrukturere min organisasjon, og det er også en spennende prosess som har jeg brukt en del tid på. Så det er årsaken.

- Men det har kommet inn en ny sjef, og du er vanligvis ved starten på Tour de France. Er du i ferd med å pensjonere deg?

- Først av alt vil jeg gjerne gjenta at jeg har vært på sykkelferie med familien min. Jeg har barn som går på skole, og jeg har reist mye i løpet av våren. Jeg prioriterer sønnene mine høyt. Nå er det sånn at jeg faktisk eier dette laget, så jeg kan tillate meg selv å gjøre hva jeg vil, og jeg gjør også. Jeg prioritere noen ting, og det kan det være noen som ikke alltid forstår.


Alle spørsmålene er gjengitt på sporten.dk.