Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dario Cologna brøt Tour de Ski-forbannelsen

Etter OL-gullet: Cologna sier imot Bjørgen og peker på Wengs tabbe

Dario Cologna ble den første gullvinneren i OL som også deltok i Tour de Ski tidligere i vinter. Til Dagbladet forklarer sveitseren hvorfor han har klart det som Heidi Weng har mislyktes med.

HISTORISK: Dario Cologna er den første i langrennshistorien til å vinne samme distanse i tre OL. Han ble også den første i årets OL til å vinne av de som også konkurrerte i Tour de Ski. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HISTORISK: Dario Cologna er den første i langrennshistorien til å vinne samme distanse i tre OL. Han ble også den første i årets OL til å vinne av de som også konkurrerte i Tour de Ski. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): I langrennsøvelsene i vinter-OL i Pyeongchang har tendensen fra Lahti-VM i fjor fortsatt: Utøverne som presset seg i Tour de Ski, har slitt i de olympiske lekene i Sør-Korea.

Før Dario Cologna i dag brøt Tour de Ski-forbannelsen og ble historisk på flere ulike måter, var samtlige av de fem gullvinnerne utøvere som droppet å gå touren:

* Charlotte Kalla sto over Tour de Ski og ble olympisk mester på skiathlon.
* Simen Hegstad Krüger sto over Tour de Ski og ble olympisk mester på skiathlon.
* Stina Nilsson sto over Tour de Ski og ble olympisk mester på sprint.
* Johannes Høsflot Klæbo sto over Tour de Ski og ble olympisk mester på sprint.
* Ragnhild Haga sto over Tour de Ski og ble olympisk mester på 10 kilometer fristil.

Marit Bjørgen droppet også Tour de Ski og har levert noen av sine beste løp for sesongen med to medaljer i OL. Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg, som ble nr. 1 og 2 i Tour de Ski, har imidlertid levert sine svakeste løp for sesongen i OL.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Overfor Dagbladet har Bjørgen, Krüger og Haga denne uka vært tydelige på at de ikke ville ha vært i samme form i OL hvis de hadde gått Tour de Ski.

Får ikke støtte av Cologna

Dario Cologna er naturlig nok uenig i at det er vanskelig å kombinere Tour de Ski og mesterskap. Det er han selv beviset på med sine fire OL-gull på CV-en, samtidig som han i en årrekke har vært Tour de Ski-konge.

Etter det suverene OL-gullet på dagens 15 kilometer i Pyeongchang - og etter at de sveitsiske og tyske journalistene fikk sin del av Cologna - tok den olympiske mesteren en prat med Dagbladet om tematikken.

- Du er den eneste av de seks gullvinnerne i OL her som også gikk Tour de Ski. Er frykten for touren overdreven?

GRATULASJON: Dario Cologna og Simen Hegstad Krüger gratulerte hverandre etter henholdsvis gull og sølv på 15 kilometer fristil. Denis Spitsov tok bronsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRATULASJON: Dario Cologna og Simen Hegstad Krüger gratulerte hverandre etter henholdsvis gull og sølv på 15 kilometer fristil. Denis Spitsov tok bronsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- For meg er det mulig å gjøre det bra begge steder. Hadde jeg trodd at jeg ikke kunne vinne gull i OL ved å gå touren, hadde jeg droppet Tour de Ski, forteller Cologna til Dagbladet.

- Det er mange muligheter å vinne på, også å kombinere Tour de Ski og mesterskap. Jeg skjønner at mange av de norske løperne har en annen oppfatning, som Bjørgen, Krüger, Klæbo og Haga, men jeg er ikke enig i at det er så vanskelig å kombinere begge deler.

Forskjellen på Cologna og Weng

Cologna er heller ikke den eneste som har lyktes i både touren og i meterskap. Petter Northug og Therese Johaug har også klart det, og det blir altfor enkelt å si at det er feil for alle å gå touren.

Det er individuelle variasjoner og også svært avhengig av hva du gjør mellom Tour de Ski og mesterskap, ikke minst denne sesongen, all den tid det var ekstra kort tid mellom begivenhetene grunnet tidlig OL-start.

DROPPET TOUREN: Charlotte Kalla, Ragnhild Haga og Marit Bjørgen mener det er best å ikke gå Tour de Ski for å lykkes i mesterskap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DROPPET TOUREN: Charlotte Kalla, Ragnhild Haga og Marit Bjørgen mener det er best å ikke gå Tour de Ski for å lykkes i mesterskap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Heidi Weng vant kvinneklassen i Tour de Ski. Cologna gikk til topps hos herrene. I OL i Pyeongchang har sveitseren i dag vunnet OL-gull, på samme dag som Weng ble vraket til Norges stafettlag grunnet svake resultater.

- Det er litt av noen kontraster mellom Tour de Ski-vinnerne Heidi Weng og deg selv. Hva er nøkkelen for å mestre begge deler?

- Nøkkelen er å holde seg frisk og legge inn en god treningsperiode med mye mengde på lavere intensitet etter Tour de Ski. For min del føler jeg touren hjelper på å komme i form, men det er helt avgjørende å bruke god tid etter touren før man konkurrerer igjen, sier Cologna til Dagbladet.

Dagens gullvinner gikk sitt første skirenn etter Tour de Ski 27. januar i Seefeld. Weng begynte på sin side å konkurrere igjen 20. januar i Planica.

- Jeg tror det er smart å vente ganske lenge med å konkurrere igjen etter touren. Det er i hvert fall min erfaring. Noen uker med rolig trening er viktig, sier Cologna.

Derfor droppet Bjørgen, Haga og Krüger touren

Han ble i dag den første til å vinne OL-gull på samme distanse tre ganger. Sveitseren ble olympisk mester på 15-kilometeren i så vel Vancouver i 2010, som Sotsji i 2014 og i Pyeongchang i dag.

- Det er moro å bli historisk. Jeg er veldig glad og veldig stolt, sier Cologna.

Tidenes beste kvinnelige langrennsløper Marit Bjørgen har på sin side en helt annen oppfatning enn Cologna hva angår Tour de Ski og å kombinere det med mesterskap.

- Jeg prøvde å gå Tour de Ski før VM i Falun, men da var jeg ikke på mitt beste i VM. Det har fungert veldig bra for meg å stå over Tour de Ski, og det har aldri vært aktuelt for meg å gå touren de siste årene, sier Bjørgen til Dagbladet.

Gårsdagens vinner på 10 kilometer fristil, Ragnhild Haga, er også glad hun droppet touren.

​ - Jeg bestemte meg for å droppe Tour de Ski, for å vite at jeg sto her i OL med den sesongoppladningen jeg hadde mest tro på. For min del var det rett å stå over. Jeg tror det hadde vært tyngre å gå touren, men samtidig ikke umulig å ha suksess begge steder, sier Haga til Dagbladet.

Olympisk mester Simen Hegstad Krüger, som slo til med et nytt sølv bak Cologna i dag, støtter sine landsmenn.

- Jeg kan bare svare for min egen del. Jeg gikk Tour de Ski sist år, og da slet jeg med å bevare formen etter touren, sier Krüger til Dagbladet.

- Det var grunnen til at jeg sto over i år. Da følte jeg meg tryggere på at jeg ville være i form i OL, ved å trene trygt og riktig hjemme. Det betyr likevel ikke at jeg kommer til å gå Tour de Ski seinere igjen.

Sundby støtter Cologna

Martin Johnsrud Sundby er imidlertid en av dem som er klar på at touren skal være en del av sesongplanen, selv om han foreløpig står uten et individuelt mesterskapsgull i karrieren.

- For meg var jeg avhengig av å få gå konkurranser i Tour de Ski. I år var jeg i tillegg heldig siden touren ble lettere enn normalt. Da trengte jeg ikke så mye restitusjon, sier Sundby til Dagbladet.

- For meg ble touren avgjørende for å gå meg i form. Det fungerte bra for meg i år, og jeg fikk en positiv effekt av det med min beste etappe på den siste dagen. Jeg ble gradvis bedre. I tillegg synes jeg Tour de Ski er et rått konsept.

Det samme mener Hans Christer Holund.

- Jeg liker å gå skirenn. Jeg blir i form av å gå mange skirenn. Jeg trente bra i sommer og hele høst. Jeg følte ikke at jeg hadde så mye igjen for å ha en hard treningsperiode i jula. Derfor ville jeg heller gå skirenn, sier Holund til Dagbladet.

- I år ble Tour de Ski den letteste som har vært, og det gjorde at jeg heller ikke trengte så lang tid på å hente meg inn igjen.

Trenernes syn på saken

Herrelandslagstrener Tor Arne Hetland tror ikke det finnes en fasit i denne tematikken.

- For enkelte er Tour de Ski noe av det gjeveste man kan gå. Det er ingen tvil om at vi brukte touren til OL-uttaket, og da er det ikke tvil om du skal gå eller ikke. Unntakene var Johannes og Simen, som hadde gått så bra før jul at de fikk beskjed om at bare trengte å dokumtere form etter jul, sier Hetland til Dagbladet.

- Jo mer rutinert du er, jo bedre passer touren for å komme i form.

- Marit Bjørgen er rutinert og er klar på at Tour de Ski er uaktuelt for henne?

- Ja, Marit har funnet sin formtoppingsmodell uten Tour de Ski, sier Hetland.

Kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset er usikker.

- Jeg tror ikke det har en sammenheng med det. Det er vanskelig å si. Sånn Tour de Ski var i år, tror jeg det skal være mulig å mestre begge der, mener han.

Ingvild Flugstad Østberg sa følgende til Dagbladet etter åpningsdistansen i OL:

- Det var en vurdering om jeg skulle gå Tour de Ski eller ikke, men jeg synes det har vært en veldig god oppladning for meg, sier Østberg til Dagbladet.

- Jeg føler meg tryggere på de forberedelsen jeg har gjort nå sammenliknet med før VM i Lahti. Jeg har hatt en god treningsperiode, med precamp i høyden og noen hardøkter som jeg synes har fungert veldig bra. Jeg føler meg trygg på det, sa Gjøvik-jenta lørdag.​

Overfor Dagbladet er Anna Haag tydelig på at hun tror det er en del tilfeldigheter inne i bildet, men også hun hadde et mye bedre mesterskap i Lahti, da hun droppet Tour de Ski i forkant.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!