Etter sjokkavskjeden: - Ja, vi burde være bekymret

Støtter NFL-spiller som fryktet å dø tidlig.

(Dagbladet): I en alder av bare 24 år valgte en frisk og skadefri Chris Borland å sette sluttstrek på eventyret som amerikansk fotballspiller i frykt for å pådra seg alvorlige hjerneskader, melder ESPN.

- Jeg har vært bekymret. Om man venter til man kjenner symptomene, er det for seint. Jeg kan ikke gå å vente på at det skjer. Jeg vil ikke pådra meg alvorlige hjerneskader og dø tidlig, forteller en åpenhjertig Borland.

Debatten om hodeskader i amerikansk fotball har igjen rast etter at Borland nå legger opp. Ligaens visepresident for helse og sikkerhet, Jeff Milner, støtter seg det stadig blir færre hodeskader:

- Vi respekterer Borlands avgjørelse og ønsker ham lykke til i framtida. Fotballen har aldri vært tryggere enn den er nå - og vi vil fortsette å gjøre det sikrere gjennom nye regler, bedre taklingsteknikker og bedre utstyr, sier han til Yahoo.

Faresignal Milners utspill om en nedgang i hodeskader er ikke nok, mener USA Todays NFL-ekspert Jarrett Bell:

- Han gikk fra en lystende framtid og muligheter til å bli mangemillionær. Ja, vi burde være bekymret. Det er en nok en spiller som fordømmer sikkerheten av spillet, skriver eksperten i en kommentar hos USA Today.

Han fortsetter:

- Saken kan gjøre en forskjell. Kanskje foreldre vil tenke seg om en ekstra gang før de tillater barna å spille fotball. Saken illustrerer også hvordan økt bevissthet og mer informasjon kan være en faktor i en fotballspillers avgjørelse om å legge opp, skriver Bell.

Ingen kjedereaksjon Forskning viser at NFL-spillerne har langt større risiko enn resten av befolkningen for å dø av sykdommer som knytter seg til ødelagte hjerneceller, som for eksempel Alzheimers.

Den tidligere NFL-trener Herm Edwards tror likevel ikke at Borlands avskjed kommer til å skape en bølge av spillere som legger opp:

- Til tross for all informasjonen om hodeskader er det 200 stykker som er villige til å ofre alt for å ta over plassen til Borland, sierNFL-trener til USA today.

 LA OPP:  Chris Borland. Foto: Al Bello/Getty Images/AFP
LA OPP: Chris Borland. Foto: Al Bello/Getty Images/AFP Vis mer