Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Amalie Iuel i VM-semfinale

Etter sjokket: I duell mot skolevenninner

Amalie Iuel har en slående likhet med sine argeste rivaler.

SPORTSNYHETENE: Amalie Iuel knuste konkurrentene og løp inn til ny norsk rekord. Se dette og mer i Sportsnyhetene. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

DOHA (Dagbladet): Amalie Iuel virker å være i sitt livs form, og stormet videre til semifinale i tirsdagens innledende heat. 25-åringen var overlegen, og krysset mållinja i ensom majestet.

På måltavla lyste sifrene 54.72: Ny norsk rekord med over fire tideler.

- Det er gøy å se at de tidene jeg har hatt på trening også gjenspeiler seg i konkurranse, sa Iuel til Dagbladet etter målgang.

Iuels tid var nest best i heatene, og det er ingen hvem som helst som havnet på topp tre sammen med den norske dama. Iuel har en liknende historie som sine to amerikanske hovedkonkurrenter.

TETTE BÅND: Steinar Hoen ber Karsten Warholm ta med kjæresten Oda Djupvik på ferie etter uker med Leif Olav Alnes som romkamerat. Djupvik er forberedt på at Alnes blir med og tar hennes plass i dobbeltsenga. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Mesterfabrikk

Dalilah Muhammad (29) hadde tredje best tid i de innledende heatene, men har trolig mer å by på. Hun har OL-gull og to VM-sølv på samvittigheten, og tidligere i år satte hun verdensrekord på 400 meter hekk med tiden 52.20.

STJERNE: Dalilah Muhammad. Foto: NTB scanpix
STJERNE: Dalilah Muhammad. Foto: NTB scanpix Vis mer

Felles med Iuel, er at de begge har gått på University of Southern California (USC). USC er kjent for å dyrke fram toppatleter, og er USAs mest suksessfulle skole i friidrett. Til sammen har skolens utøvere 303 nasjonale titler.

Iuel studerte ved USC i flere år, og avsluttet graden i humanbiologi i 2017. Da flyttet hun hjem til Norge og begynte å trene sammen med Karsten Warholm og Leif Olav Alnes. Til tross for skolens lange rekke med suksesshistorie, har Iuel tidligere uttalt seg kritisk til regimet ved USC.

- Leif er det stikk motsatte av det jeg er vant med fra amerikanske trenerne. Det var autoriteter på college, mens Leif er som en prosjektleder og har en mer avslappet innstilling, har Iuel tidligere fortalt til Dagbladet. På treningene fikk hun også vitseforbud.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Samme trener som Iuel

Aller best i de innledende heatene, var Sydney McLaughlin. 20-åringen jobber også som modell, men det er på friidrettsbanen hun vekker størst oppsikt.

For til tross for at Muhammad nylig slettet en 16 år gammel verdensrekord og er rangert som nummer en i verden, holder mange stjerneskuddet McLaughlin som favoritt.

TETTE BÅND: Karsten Warholms kjæreste Oda Djupvik og trener Leif Olav Alnes må kjempe om å få ligge i dobbeltseng med Warholm, mens Gjert Ingebrigtsen forviller seg inn i en labyrint. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Hun konkurrerer fremdeles for University of Kentucky, men har flyttet til California for å jobbe med USCs trenere. Da hun gikk fra amatør til profesjonell i 2018, valgte hun tidligere OL-vinner og USC-trener Joanna Hayes som sin trener. Hun var også en av Amalie Iuels trenere i USA.

- Det er mye mer fokus på detaljer nå. Det aspektet liker jeg veldig godt, har McLaughlin sagt om Hayes til Reuters.

STJERNESKUDD: Sydney McLaughlin. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP
STJERNESKUDD: Sydney McLaughlin. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP Vis mer

Trener med Warholm-rival

Gjennom Hayes er McLaughlin en del av treningsgruppa til Rai Benjamin - Karsten Warholms fremste utfordrer.

- Friidrett blir tatt svært seriøst der. Vi skaper et vinnermiljø, og når man er en del av det, handler alt om prestere godt og ikke skuffe trenerne og lagkameratene. Den mentaliteten fører til raske tider, har Benjamin tidligere uttalt til Dagbladet om USC.

I tillegg til Hayes, blir han trent av olympisk mester på 400 meter og 400 meter stafett, Quincy Watts. Benjamin er tydelig på deres betydning for hans suksess.

- De vet hva som kreves for å komme til toppen, hva det betyr å være her, og hva som skal til for å holde seg på toppen.

USC har en formidabel historie med 400 meter hekk-løpere. I tillegg til de nevnte, har blant andre dobbelt verdensmester på distansen, Felix Sanchez, tatt utdanningen sin der.

ROSES: Konkurrentene til Jakob Ingebrigtsen roser 19-åringens mot. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Nytt møte med stjerna

Klokka 21.05 starter kveldens semifinaler på 400 meter hekk. Iuel løper i den andre av tre semifinaler. Verken McLaughlin, Muhammad eller Iuel møtes, men det kan gå mot en skikkelig duell om alle tar seg til finalen.

Ei som allerede har fått merke Iuels superform, er McLaughlin og Muhammads amerikanske lagvenninne, Ashley Spencer.

Hun er rangert som verdens femte beste på distansen og hadde en personlig rekord som var nesten to sekunder raskere enn den norske jenta før gårsdagens superløp.

- Jeg ble veldig overrasket over at Amalie løp så raskt og at hele heatet løp så raskt. Det hadde jeg ikke forventet. Jeg hadde aldri trodd at forsøksheatet skulle være så aggressivt og gå så fort som det jeg gjorde, forteller Ashley Spencer til Dagbladet.

- Jeg er også sjokkert over meg selv, at jeg ikke klarte å respondere bedre på farten til Amalie. Jeg skjønner ikke helt hva som skjedde. Det var overraskende aggressivt dette heatet. Jeg skuffet meg selv.

I semifinalen møtes Iuel og Spencer på nytt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media