<strong>GJENNOMGÅR RUTINENE:</strong> Martin Johnsrud Sundby frontet sin egen dopingdom sammen med skipresident Erik Røste i juli. Nå ønsker Norges Skiforbund også en ekstern gjennomgang av de medisinske rutinene. <br>Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
GJENNOMGÅR RUTINENE: Martin Johnsrud Sundby frontet sin egen dopingdom sammen med skipresident Erik Røste i juli. Nå ønsker Norges Skiforbund også en ekstern gjennomgang av de medisinske rutinene.
Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

Etter Sundby-dommen: 
Langrennssjefen vil ha gjennomgang av norsk medisinbruk

Og slik skal de overbevise resten av verden om at de ikke jukser. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Da det ble klart at Martin Johnsrud Sundby kom til å bli dømt i Idrettens Voldgiftsrett, CAS, for Salbutamol-nivåene sine vinteren 2014/15, tok langrennssjef Vidar Løfshus kontakt med Antidoping Norge for en gjennomgang av de medisinske rutinene til langrennsmiljøet.

Da Sundby-saken sprakk visste nemlig Løfshus at dommen mot vår beste langrennsløper kom til å bli oppfattet som om også norske langrennsløpere driver med systematisk juks.

Oppgaven framover nå består først og fremst i å overbevise det internasjonale langrennsmiljøet om at Sundby-saken ikke er en normal dopingsak, i tillegg til å sikre seg at ikke lignende tabber feller andre norske utøvere.

Så hvordan skal Løfshus renvaske Norge blant internasjonale konkurrenter som har mistrodd langrennsløperne hans lenge?

- Det blir krevende, så vi må vurdere hvordan vi skal kommunisere dette framover. Det er et internasjonalt trenerseminar i Trondheim allerede 20. august. Der må vi vurdere om vi skal fortelle at dette ikke var noe drap, heller en parkeringsbot. Nå skal ikke jeg bagatellisere det som skjer internasjonalt i dopingkampen, men dette er ikke noen ren dopingsak. Jeg mener idretten gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å behandle alle dopingsaker likt, for det er til syvende og sist idrettens omdømme som blir skadd av saker som dette, sier Løfshus til Dagbladet.

Legger fakta på bordet

For andre år på rad har Norges Skiforbund invitert internasjonale trenere til et seminar for å fortelle om hvordan Norge trener seg fram til alle mesterskapsgullene i langrenn.

I fjor fortalte Egil Kristiansen og Marit Bjørgen detaljert om hva de gjorde for å lykkes. I år blir det helt andre ting å snakke om.

- Jeg forstår at det i en idrett som vi har dominert så mye kan stilles spørsmål ved hvordan vi har oppnådd disse resultatene, sier skipresident Erik Røste til Dagbladet.

- Det vi har forsøkt i astmamedisinsaken er å legge alle fakta på bordet. Det er en komplisert sak, men vi bør gjøre det samme på trenerseminaret som vi har gjort hele tiden, å informere om fakta i saken. Vi skal ikke forsøke å påvirke noen, men vi skal bidra med fakta, og så får folk gjøre seg opp sin egen mening. Vi vet jo at andre nasjoner også bruker astmamedisin administrert via forstøver, så det er viktig at de også får del i hva denne dommen handler om for å unngå å havne i denne situasjonen.

Det store stridsspørsmålet i Sundby-saken er altså forståelsen av dosen av astmamedisin som inhaleres. Det er forskjell på å bruke en vanlig inhalator og den forstøveren som Martin Johnsrud Sundby har brukt for sin astma.

Forskjellen ligger i hvor mye av medisinen som når lungene. I en forstøver blir mye av medisinen borte før den inhaleres, mens den i en inhalator blir sprayet rett inn i munnen.

Dommen i CAS gjør det umulig for toppidrettsutøvere å bruke forstøver om de skal bruke astmamedisinen Ventoline. Da må dosene som settes inn i apparatet være ulovlig store om de skal ha den samme effekten som man får ved en inhalator.

Derfor har det også vært helt slutt på å behandle norske langrennsløpere med ventoline i forstøver siden Sundby avla positiv dopingprøve i januar 2015.

Elefantmetoder

Samtidig har det kommet fram at langrennsmiljøet tidligere brukte astmamedisin selv på utøvere som ikke hadde astma.

- Jeg var jo en del av det samme regimet selv, så jeg vet jo hva som skjedde da. Det var elefantmetoden på alle sammen der det stort sett ble skutt med hagle på alt. Nå er vi mye flinkere til å finne riktig medisinering til hver og en, og jeg tror for eksempel at en utøver som Marit Bjørgen ikke hadde prestert på det samme nivået om hun hadde vært en del av det gamle regimet, sier Vidar Løfshus.

Bjørgen er som kjent også astmatiker, og har konkurrert med medisinsk fritak i mange år for astmamedisinen hun bruker.

Løfshus forteller at den store forskjellen mellom før og nå, er at landslagslegene nå konsentrerer seg om å forebygge astmalidelsene framfor å behandle dem.

- Det er jo i forebyggingen vi mest har brukt dette forstøverapparatet. Der setter vi inn saltvannsampuller sammen med medisinen for at det skal løse opp slim og hindre at det setter seg dypt i lungene og forårsaker bronkitt, forteller langrennssjefen.

Full kontroll

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther tok til orde for å nedsette en uavhengig kommisjon som skal gjennomgå medisinbruken i norsk langrenn. Gjerne tilbake til tidlig nittitall.

- Vi har full åpenhet om dette, og vi har full kontroll over hvem som har brukt hva fra 1/1 2012 i hvert fall. Det er veldig lite hokus pokus over dette, sier Løfshus.

Også skipresidenten åpner for å la utenforstående granske norsk langrenns fortid.

- Vi syns det er en interessant tanke, også i det perspektivet at vi har sagt at vi skal være åpne om hva vi driver med. Vi har et ansvar som en stor skinasjon å bidra til det internasjonale skifellesskapet og vi har ingen hemmeligheter, sier Røste.

- Vil dere også offentliggjøre medisinbruken?

- Sånn umiddelbart, men med et kalrt forbehold om medisinsk konfidensialitet, ser jeg ingen grunn til at vi ikke skulle være åpne om dette. Men jeg tror vi skal starte med Antidoping Norge, og så får vi diskutere dette litt internt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer