I FORM: Lisa-Marie Karlseng Utland har opplevd motgang på fotballbanen. Men nå presterer hun lysende i både Røa- og landslagsdrakta. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I FORM: Lisa-Marie Karlseng Utland har opplevd motgang på fotballbanen. Men nå presterer hun lysende i både Røa- og landslagsdrakta. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Toppserien:

Etter tårer og motgang har det endelig løsnet for Lisa-Marie (25)

Lisa-Marie Karlseng Utland (25) har opplevd mye motgang. Nå scorer hun nest mest i Toppserien og er i ferd med å kjempe seg til fast plass på landslaget.

(Dagbladet): - De er noen kjempegode fotballspillere. De er tekniske, mens jeg er den store kjempen som slåss og jobber hardt. Jeg prøver å bevege meg mye og å lage plass slik at de kan de kan holde på som de vil.

Det sier Røa-spiss Lisa-Marie Karlseng Utland om sine lagvenninner Caroline Graham Hansen og Guro Reiten.

Etter et svakt EM uten mål eller poeng, har det norske kvinnelandslaget har fått en fantastisk start på VM-kvaliken med storseier mot både Nord-Irland og Slovakia.

I målprotokollen står det 10-1, og to av de norske scoringene er undertegnet Utland.

- Vi vil være ekle

Før VM-kvaliken hadde den tidligere Trondheims-Ørn-spilleren scoret to mål på 22 kamper, da etter mange innhopp. Nå har nordlendingen scoret to på rappen etter å ha startet mot både mot Nord-Irland og Slovakia.

- Vi har fått en flott start på det nye VM-eventyret. Det er et nytt kapittel som jeg føler har starta bra, sier Utland, og legger til at landslaget har blitt sterkere etter EM-fadesen.

- Vi har virkelig lyst til å bevise at vi kan spille bra fotball. Vi vil gjøre det sammen. Vi ønsker vi være et lag som det er ekkelt å spille mot. Vi ønsker å få fram den norske kulturen.

I toppserien har Utland scoret tretten mål på femten kamper. Bare landslagsvenninne Guro Reiten har scoret mer for serielederne Lillestrøm.

- Jeg har scoret en del i Toppserien, men det er ikke sånn at jeg er fornøyd. Jeg er alltid på jakt etter å score mer, sier Utland.

Saken fortsetter under lenken.

Mental hjelp for måltørke

Scoringer betyr mye for Utland. Et bråstopp på målscoringer da hun spilte for Trondheims-Ørn i fjor, satte en støkk i spissen.

Utland sliter med å sette ord på opplevelsen.

- Å Gud, det er vanskelig å forklare. Det er helt forferdelig. Det er jo det man har lyst til å gjøre når man spiller spiss - å score. Spesielt når det er jobben din. Det er det du har lyst til å gjøre på banen, uansett hvor godt man spiller ellers.

Utland scoret i åpningskampen mot Medkila, men måtte vente til den trettende runden før det neste.

For å komme over kneika fikk Utland hjelp av landslagets mentale trener, Erik Hofset.

- På den tida der så fikk han meg til å bytte litt fokusområder. Det føler jeg hjalp meg veldig.

Utland fullførte sesongen med sju scoringer. Etter sesongen meldte Utland overgang til Røa. Da beskrev trener Geir Nordby henne som en av tidenes beste Røa-signeringer.

- Det har jo gått bedre i år. Jeg har blitt en bedre fotballspiller og så er jeg veldig glad for å spille for Røa med de spillerne jeg spiller sammen med. Det har hjulpet på.

Saken fortsetter under videoen.

SCORET TO: Lisa-Marie Karlseng Utland scoret to mål da Røa vant 4-3 over Vålerenga. Video: Fotball Media Vis mer Vis mer

Vurderte å legge opp

Om 2016-sesongen var et slag i trynet for Utland, var 2014-sesongen nesten knockout.

- Jeg var kjempelei. Det var grining før nesten hver trening, for jeg hadde ikke noe lyst til å dra, sa Utland til Aftenposten for to år sida.

Den daværende Ørn-spissen vurderte å legge opp etter 2014-sesongen.

- Det stemmer det. Det er lenge siden da. Jeg var egentlig bare veldig lei. Jeg så ikke for meg at jeg skulle spille fotball neste sesong.

Motivasjon økte på slutten av sesongen og Ørn kom til cupfinale. Lillestrøm vant, men Utland tegnet seg på scoringslista.

Toppserien
LSK Kvinner18152155-1347
Avaldsnes17123241-1339
Stabæk16103334-1433
Røa1784534-2428
Arna-Bjørnar1877431-2628
Klepp1683526-2127
Vålerenga1682629-2226
Trondheims-Ørn1774630-2625
Sandviken1735916-2614
Kolbotn18231311-389
Grand Bodø17221323-618
Medkila1702157-532

- Så ble jeg tatt ut på min første A-landslagssamling. Da ble jeg jo gira. Jeg er veldig glad for at det ble sånn.

Møter gamletreneren

Søndag tar Røa imot Grand Bodø i Toppserien.

For Utland blir det et gjensyn med tidligere Ørn-trener Trond Schjølberg, som nå trener Grand Bodø.

- Vi har gode muligheter. Jeg har veldig lyst til at vi holder det nivået som jeg vet vi har inne. Da blir det artig å spille mot Grand Bodø, sier Utland.

- Vi skal jo være et bedre lag enn dem, men vi kan ikke slippe oss ned selv om de ligger nest nederst på tabellen og vi kjemper om tredjeplass. Vi må være den beste utgaven av oss selv.

  • Se kampene i helgas toppserierunde i Dagbladets kampsenter.