Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Etter to uker angret jeg. Jeg var klar for å komme tilbake, men telefonen ringte aldri

25 år siden «King Kenny» trakk seg.

 TRAKK SEG:  Denne måneden er det 22 år siden Kenny Dalglish sjokkerte Liverpool-fansen ved å gi seg om manager i klubben. Foto: NTB Scanpix.
TRAKK SEG: Denne måneden er det 22 år siden Kenny Dalglish sjokkerte Liverpool-fansen ved å gi seg om manager i klubben. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

(FourFourTwo): 20. februar 1991, stedet er Goodison Park. Denne dagen blir det spilt en derbykamp så dramatisk at det fortsatt har en påvirking på en av klubbene den dag i dag.

Kampen ledet til avskjeden av favoritten til alle Liverpool-fans og signaliserte slutten på et dynasti.

Så mangt kan skje fra en fotballkamps første spark til det siste. Det som er sikkert og visst er at det ikke var noen vanlig derbykamp. Dette var et Merseyside-derby for evigheten.

Klassiker FA Cup-omkampen mellom byrivalene var deres fjerde møte den sesongen. Det hadde alle ingrediensene et godt derby bør ha: Drømmescoring, katastrofalt forsvarsspill og fire comeback, hvert mer rystende enn det andre.

Etter flere suksessrike år og som regjerende mester var Liverpool favoritter. Merseyside-klubben var også i rute til en historisk dobbel, men hver gang Peter Beardsley (to), Ian Rush og John Barnes scoret - responderte hjemmelaget. Dager før hadde det endt 0-0 mellom lagene. Nå sto det 3-3 etter 90 minutter etter en sein Everton-utlikning takket være elendig forsvarsspill.

Denne kampen hadde flere tvister enn en dårlig sopeopera. Tony Cottees scoring i det 114. minutt ble kampens siste. Hele byen kunne endelig slappe av og tenke over hva de akkurat hadde vært vitne til - før enda et returoppgjøret måtte til sju dager seinere.

4-4 var engasjerende nok i seg sjøl, og journalistene hadde mer enn nok å henge fingrene i. Men dramaet var langt fra over.

Plutselig abdiserte King Kenny to dager seinere. Helt uventet.

Slutten på en epoke Kenny Dalglishs avgjørelse om å gi seg kom helt ut av det blå. Kona Marina hadde blitt informert dagen før. Spillerne under et tårevått møte morgenen etter, men hele verden ble sjokkert under den følelsesladde pressekonferansen.

Dalglish var rett og slett Liverpool. Han sto for artisteri, plenty av mål, var spillende manager, før han bare ledet de var sidelinjen. Dalglish sto i sentrum for en Liverpool-epoke som var en av de absolutt beste - hvor de erobret Europa flere ganger.

Hans 172 mål som spiller gjorde han til legende i klubben. Som manager kapret han tre ligagull, to FA Cup-titler og bygget av de beste lagene Liverpool-fansen noen gang har sett.

Nå var alt borte. Liverpool toppet tabellen med tre poeng. Formen til laget var upåklagelig. Hvorfor gi seg nå?

Hans bleke ansikt i alt lyset fra kameraene ga ingen tegn om hvorfor han ga seg.

- Folk vil muligens ikke forstå hvorfor jeg har tatt denne avgjørelsen, men det er en jeg har tatt, sa skotten før han fortsatte:

- Det ville vært feil å mislede folk til å tro at det ikke var noe feil med meg.

Sjokket var ikke bare stort i Liverpool. Det var det på tvers av landegrensen. En supporter ringte til og med politiets hovedkvarter i søk etter rådgivning.

Etter at det verste sjokket hadde lagt seg startet naturlig nok spekulasjonene. Noen hevdet at han hadde hatt en strid med Beardsley. Andre hevdet at det var uenigheter med styret.

Taklet det ikke Når vi nå ser tilbake virker det underlig at grunnen til oppsigelsen ikke ble tydeliggjort fra første sekund.

 POPULÆR:  Dalglish har alltid vært ekstremt populær blant Liverpool-fansen. Foto: NTB Scanpix.
POPULÆR: Dalglish har alltid vært ekstremt populær blant Liverpool-fansen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Da var posttraumatisk stressyndrom, depresjon og emosjonell utmattelse alle diskutable og vage årsaker.

Den da 40 år gamle skotten hadde bidratt i Liverpool-systemet på en fabelaktig måte i 14 år. En epoke som innhold både Heysel- og Hillsborough-tragedien.

Etter Hillsborough sto Dalglish stødig som en klippe i etterkant. Han var der for dem som hadde mistet noen nære. Han var i opptil fire begravelser på en dag. Han hadde gitt alt for hele klubben. For fotballen var det rett og slett ikke noe igjen.

Kroppsspråket i gryta på Goodison Park sa det meste. Dette var en mann som hadde opplevd nesten alt som går an på fotballbanen. Det hadde han gjort mens han viste følelser - enten det var ved tap eller seier. Men på Goodison denne kvelden, sto han og lente seg mot tunnelveggen gjennom den dramatiske 2. omgangen.

Dalglish beskrev det selv godt noen år seinere.

- Etter at vi tok ledelsen for fjerde gang, visste jeg at noe måtte gjøres defensivt for å sikre seieren. Jeg så hva som måtte gjøres, men jeg gjorde ikke noe.

- Det var øyeblikket jeg skjønte det. Jeg ble knust. Jeg trengte å komme meg bort fra alt presset. Etter to uker angret jeg. Jeg var klar for å komme tilbake, men telefonen ringte aldri, sa Dalglish.

Etterfølgeren Alle med et hjerte for Liverpool vet hvor smertefull tiden som fulgte var.

Liverpool satte sin lit til en annen skotte med legendestatus i klubben, Graeme Souness.

Han ville gå sin egen vei. En kardinalmiss. Spillere som Paul Stewart, Julian Dicks og Torben Piechnik ble signert. Spillere med begrenset talent.

Kenny Dalglish gjorde to strålende ting like før han trakks seg. Han kjøpte 17 år gamle Jamie Redknapp fra Bournemouth, og ga unge og talentfulle Steve McManaman sin debut.

Tilbake til FA Cup-kampen mot Everton. Omkampen på Anfield, den vant gjestene..

 COMEBACK:  I 2011 gjorde Kenny Dalglish comeback som Liverpool-manager. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS/NTB SCANPIX.
COMEBACK: I 2011 gjorde Kenny Dalglish comeback som Liverpool-manager. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS/NTB SCANPIX. Vis mer