Disse russerne får delta i OL i Pyeongchang

Etter uker med forvirring: Russerne får stille stafettlag i OL

Til Dagbladet opplyser IOC at de omsider har tatt et standpunkt på hva som skjer med russerne i stafetter og lagkonkurranser i vinter-OL i Pyeongchang. Markus Cramer jubler, men flere av de unge stjerneskuddene får ikke delta.

KLARSIGNAL: «Olympic Athlete from Russia» (OAR) får grønt lys til å delta i stafettene og lagkonkuransene i OL i Pyeongchang, opplyser IOC til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  ,
KLARSIGNAL: «Olympic Athlete from Russia» (OAR) får grønt lys til å delta i stafettene og lagkonkuransene i OL i Pyeongchang, opplyser IOC til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet ,Vis mer

(Dagbladet): Det har lenge vært et ubesvart spørsmål om russerne - som i OL går under navnet «Olympic Athlete from Russia» (OAR) - får stille lag i stafettene og lagkonkurransene i OL.

Dagbladet har vært i kontakt med både landslagstrenere i Norge og Russland og både det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen og IOC sentralt, men seinest i går kunne ingen gi et endelig svar på tematikken.

Til slutt skrev den internasjonale olympiske komité (IOC) en epost til Dagbladet at dette spørsmålet ble diskutert i skrivende stund og at det først ville bli avgjort i det listene over hvilke russere som blir invitert til OL, er klare.

Nå er tiden inne.

169 russiske navn skal ha fått klarsignal til å delta i OL i Pyeongchang - uten at de foreløpig er bekreftet av IOC - hvor blant annet bare fire russiske skiskyttere får invitasjon til Pyeongchang, men så mange som tolv langrennsløpere.

I en ny epost til Dagbladet gir IOC nå et endelig svar på det ubesvarte spørsmålet:

DUELL: IOC forteller i dag til Dagbladet at russerne (OAR) kan stille stafettlag i Pyeongchang og gi Norge kamp, slik som i Lahti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DUELL: IOC forteller i dag til Dagbladet at russerne (OAR) kan stille stafettlag i Pyeongchang og gi Norge kamp, slik som i Lahti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

OAR kan vinne stafettgull

Russerne får - under navnet «Olympic Athlete from Russia» - stille lag på alle stafettene og lagkonkurranse i OL, inklusiv hockeylag.

- Atleter som er invitert som «Olympic Athlete from Russia» vil også få kunne konkurrere i stafetter og lagkonkurranser (inkludert hockey), hvor de er kvalifisert og invitert, opplyser IOC til Dagbladet.

- Det er ingen restriksjoner i dette henseende utover at vi krever en bekreftelse på at hver enkelt utøver som vil delta i en stafett eller lagkonkurranse, er individuelt godkjent til å delta som en utøver under OAR.

Nyheten gleder Russlands tyske langrennssjef Markus Cramer.

- Det er veldig gode nyheter, sier Cramer til Dagbladet fredag formiddag.

Landslagstreneren innrømmer at han ble nervøs i går da Dagbladet formidlet at det var usikkert om russerne fikk stille lag i langrennsstafettene.

- Hvorfor skulle vi ikke få stille lag der? spurte han.

Den samme antakelsen tok Norges langrennssjef Vidar Løfshus.

- Jeg antar at russerne får stille et stafettlag, uten at dette har blitt kommunisert, sa Løfshus til Dagbladet i går.

Unggutter nektes invitasjon

Nå er det altså omsider bekreftet at Norges største utfordrer på herrestafetten får stille lag.

Selv uten Sergej Ustjugov, Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenij Belov og Aleksandr Bessmertnykh (samt sprinterne Aleksej Petukhov, Nikita Kriukov) kan OAR stille et meget solid lag i Pyeongchang.

Dagbladet skrev tidligere i dag om de nye stortalentene som er på vei opp fra 1996-generasjonen, men noen av dem er så ferske at de ikke er blant russerne som får gå i OL i Pyeongchang.

Det gjelder blant annet Ivan Kirillov (21) og Andres Sobakerav (21), som begge debuterte i verdenscupen i Planica i helga og ble henholdsvis nr. 5 og 9 på 15 kilometer klassisk.

De tilhører samme generasjon som Aleksandr Bolsjunov, Denis Spitsov, Johannes Høsflot Klæbo og Mattis Stenshagen, mens Maksim Tsjervotkin er født i 1995 og er ett år eldre.

Oppfyller ikke IOC-kravet

Bolsjunov, Spitsov og Tsjervotkin er alle inviterte av IOC til å delta i Pyeongchang, sammen med råsterke Andrej Larkov. Disse fire kommer trolig til å utgjøre OARs stafettlag i Sør-Korea. Reserver er Aleksej Vitsenko og Andrej Melnichenko.

Etter det Dagbladet forstår oppfyller ikke de nye stjerneskuddene Kirillov og Sobakarev IOC-kravene om «minimum 12 måneders testing i et program godkjent av WADA-koden.» De nye stjerneskuddene debuterte begge i verdenscupen i Planica i helga med topplasseringer, men har før det bare gått renn i Eastern Europe Cup i Russland og dermed ikke vært underlagt et antidopingrogram godkjent av WADA-koden.

Siste russiske mannlige langrennsløper som har fått OL-invitasjon er oppsiktsvekkende nok Aleksander Panzhinsky, som har vært en del av det russiske regimet lenge og vant OL-sølv i Vancouver i 2010. Da parkerte han og Nikita Kriukov de norske sprintessene Petter Northug, Ola Vigen Hattestad og Øystein Pettersen i sprintfinalen.

Sterkt damelag

Panzhinsky kan imidlertid bare gå klassisksprint og deltok ikke i OL i Sotsji, noe som trolig redder ham i denne sammenheng. På samme måte ble trolig Sotsji-deltakelsen Sergej Ustjugovs bane.

Russisk kvinnelangrenn har fått med de fleste av sine beste - bortsett fra allerede utestengte Natalja Matvejeva og Julija Tsjekaleva.

Julija Belorukova, Alisa Zhambalova, Natalja Nepryaeva, Anna Netsjajevskaja og Anastasija Sedova er de fem kvinnelige langrennsløperne som er invitert

Belorukova og Nepryaeva er medaljekandidater på lagsprinten i OL og med i tilllegg Sedova som et knallsterkt kort kan de også kjempe om medaljer på kvinnestafetten.

Unntakene Khoroshilov og Kornilov

Skiskyttertroppen til russerne er imidlertid så tynn at de ikke har mange nok utøvere invitert til OL til at de kan stille stafettlag.

Anton Babikov, Matvei Eliseev, Tatjana Akimova og Uliana Kaisheva er de fire eneste russiske skiskytterne som har fått invitasjon fra IOC.

169 har russere fått invitasjon til å delta i vinter-OL i Pyeongchang, ifølge NBC Sport. Tendensen er at det er utøvere som ikke deltok i Sotsji som har fått klarisginal, men det finnes noen unntak.

Blant annet har alpinstjerna Aleksandr Khorosjilov fått invitasjon fra IOC. Det samme har hopperen Denis Kornilov. Begge deltok i vinterlekene i Sotsji, uten at de hadde noen stor suksess der.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 521830645


Varnish cache server