Etter VIF-bank: - Glad vi tapte

Manchester United-trener Casey Stoney var glad laget hennes fikk en stor test mot Vålerenga.

PANGSTART: Vålerenga jublet etter pangstarten på kampen. Allerede etter ni minutter ledet Oslo-laget med to mål. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
PANGSTART: Vålerenga jublet etter pangstarten på kampen. Allerede etter ni minutter ledet Oslo-laget med to mål. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Vålerenga - Manchester United 4-1 (2-1)

INTILITY ARENA (Dagbladet): Vålerenga møtte i kveld et Manchester United uten sine største stjerner, dagen etter at herrelaget spilte mot Kristiansund i Oslo.

Allerede etter ni minutter ledet VIF 2-0 etter en keepertabbe og en perlescoring, og United kom seg aldri etter den tunge starten.

VIF-spiss Ajara Njoya storspilte i sommerens VM-sluttspill for Kamerun, og dersom hun fortsetter i samme spor, vil hovedstadslaget få mye glede framover. I kveld vartet spissen opp med hattrick, hvorav to vakre scoringer.

- Det var ikke min beste kamp for Vålerenga, sier hattrickhelten til Dagbladet.

Angriperen mener hun bare gjorde jobben sin, og tonet ned det faktum at hun scoret tre mål.

- Jeg er ikke overrasket over resultatet. Jeg vet Manchester United er et bra lag, men det er vi også, sier hun.

- Glad vi tapte

Manchester United-trener Casey Stoney pekte på at mannskapet hennes ikke var i god nok form.

- Du kunne se det i kveld, den fysiske forskjellen, skarpheten. Jeg syns de spilte veldig bra i kveld. Vi testet ut noen nye spillere i nye posisjoner også. Vi kom her for å få en test, og det fikk vi. Jeg er glad vi tapte, for å være ærlig. For da trenger jeg ikke selge inn den harde jobben som må gjøres i pre season, sier Stoney, som var glad for å slippe inn fire mål for at laget skal innse hvor mye jobb som må gjøres.

GLAD FOR TAP: Manchester United-trener Casey Stoney. Foto: NTB Scanpix
GLAD FOR TAP: Manchester United-trener Casey Stoney. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var mange lærepenger, det er mye jobb å gjøre for meg som hovedtrener, men også mye jobb for spillerne å gjøre. Vår standard er mye høyere enn det vi viste i dag, sier hun videre.

Håpet i kveld var at tilskuerrekorden for klubblag på kvinnesiden i Norge ville falle. Cupfinalen mellom Røa og Asker i 2006 ble sett av 8856 tilskuere. I kveld hadde 7124 personer funnet veien til Intility Arena - noe som ikke var nok. Det er likevel klubbrekord for begge lag.

For to år siden spilte Vålerenga kvinner ifølge NTB foran 70 tilskuere på Valle, så kontrasten er stor.

- Du kunne se de første 20 minuttene at spillerne våre ikke er vant til å spille foran et stort publikum. Det var nerver og vi måtte tilpasse oss underlaget, som var mye raskere enn vi er vant til, vi spiller normalt på gress. Vi tilpasset oss ikke raskt nok, sier Stoney.

Kjempebrøler

Manchester United fikk sitt eget kvinnelag først i 2018/2019-sesongen og startet i Championship på nivå 2. Det ble umiddelbar suksess, med 18 seire og bare ett tap på 20 seriekamper. Nå skal de bryne seg på de største klubbene i England, med naborival Manchester City på motsatt banehalvdel i første serierunde.

Mot Vålerenga ble det en tidlig kalddusj, fo hjemmelaget fikk en pangstart med scoring allerede etter fem minutter.

FIKK STØTTE: Manchester United hadde bred støtte på tribunen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FIKK STØTTE: Manchester United hadde bred støtte på tribunen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Jenna Dear fyrte løs fra rundt 25 meter, men skuddet var ikke særlig hardt. Keeper Emily Ramsey så først ut til å ha full kontroll, men så glapp hun ballen inn i eget mål ved stolperota. Etterpå vanket det trøst fra lagvenninnene.

- Vi hadde en ung keeper i mål i kveld, hun gjorde en feil. Men det viktigste er at hun hentet seg inn igjen. Nå vet vi at hun kan gjøre det, sier Stoney.

Dersom den første scoringen var flaks, var den andre alt annet. Det tok fire minutter før angriper Ajara Njoya doblet ledelsen. Hun fikk ballen på rundt 14 meter, og hamret ballen høyt i mål bak en sjanseløs Ramsey.

- Det er slike kvaliteter Ajara har foran mål, sa VIFs Sherida Spitse om lagvenninnen i pausen.

Hjemmelaget skapte noen solide sjanser etter scoringene, men i stedet var det United som reduserte. Nok en gang var keeper i sentrum, da Guro Pettersen ikke maktet å holde en avslutning fra venstre. Dermed kunne målmaskinen Jess Sigworth enkelt sette inn returen.

KRITIKK: Flere medier har spekulert i at United-spillerne er misfornøyde med treningsregimet til Solskjær. Andreas Pereira ler av kritikken. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Tomålsscorer

VIF-trener Monica Knudsen har opplevd dødsfall i familien, og var derfor ikke på sidelinja i kveld. Eli Landsem, sportslig leder i Vålerenga, tok i stedet over ansvaret i Knudsens fravær.

KAMPENS SPILLER: Ajara Njoya (t.v.). 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KAMPENS SPILLER: Ajara Njoya (t.v.). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

På motsatt benk satt den meritterte treneren Casey Stoney. Hun har blant annet har spilt for Chelsea, Arsenal og Liverpool, og står bokført med 130 landskamper for England.

Stoney fikk se Manchester United ta over mer av banespillet, uten at mannskapet klarte å skape så store sjanser. I stedet kom 1-3.

Nok en gang var det stjernespiss Njoya som tegnet seg på scoringslista. Hun vendte vakkert opp i boksen og sendte ballen i mål bak Ramsey. Nok en kvalitetsscoring av Kamerun-spissen.

Njoya fikk også sitt hattrick da hun enkelt kunne sette ballen i tomt mål etter at VIF rullet opp på venstresiden.

Manchester United har blant annet tre spillere som deltok i sommerens VM-sluttspill, men alle glimret med sitt fravær i kveld. Jackie Groenen tapte finalen med Nederland, mens United-kaptein Alex Greenwood og lagvenninne Abbie McManus var en del av England-troppen. Ingen av dem var i troppen i kveld, men satt på tribunen.

- Vi brukte dem ikke fordi de kom tilbake på mandag. Så det er ikke riktig tid å bruke dem, det er ikke riktig å gi dem så stor arbeidsmengde. Vi bygger dem opp gradvis, for prioriteringen vår er ligaen som starter i september, sier Stoney.

Dermed fikk den ene av VIFs VM-spillere skinne på Intility i kveld.