FÅR SE FOTBALLKAMPER: Endelig får iranske kvinner se fotball i hjemlandet, nå fjernes nemlig det 39 år gamle forbudet. Foto: NTB Scanpix
FÅR SE FOTBALLKAMPER: Endelig får iranske kvinner se fotball i hjemlandet, nå fjernes nemlig det 39 år gamle forbudet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Etter VM-festen fjerner Iran endelig forbudet som nekter kvinner å gå på fotballkamper

Presidenten tok ansvar etter fotball-VM.

Irans president Hassan Rouhani har fjernet forbudet som nekter kvinner å gå på fotballkamper i landet.

Det melder det iranske nyhetsbyrået ISNA mandag.

Forbudet har vart siden den islamske revolusjonen i 1979. Iranske myndigheter har begrunnet forbudet med at kvinner må beskyttes fra «vulgær atmosfære og frenetiske, mannlige supportere».

En talsperson for det iranske Vokterrådet, som har betydelig makt i landet, bekrefter at det ikke er lenger er et absolutt forbud.

Et gjennombrudd for en fjerning kom under fotball-VM. Iranske myndigheter tillot kvinner å se landets VM-kamp mot Spania på offentlige steder.

- Hvis alt går greit, kan dette medføre en fjerning av forbudet, sa den kvinnelige politikeren Tayebeh Siavoshi, som er medlem av den iranske nasjonalforsamlingen, den gang.

Vokterrådet har tidligere avslått forslag om fjerningen av forbudet. Saudi-Arabia, som tradisjonelt sett anses mer konservativt enn Iran, fjernet sitt tilsvarende forbund i januar.

Under fotball-VM i Russland har iranske fans og kvinneaktivister protestert med plakater på tribunen. Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har uttrykkelig uttalt at det tillater protestene.

Iran røk ut i gruppespillet i årets verdensmesterskap.