Etter VM-kontroversene vil FIFA-legene forandre fotballen

Tar grep.

HJELPES AV: Christoph Kramer hjelpes av banen i sommerens VM-finale mot Argentina. Han spilte først videre etter å ha fått seg en skikkelig hodesmell, men klarte til slutt ikke å spille videre. Nå vil FIFAs leger ta grep slik at spillere som har fått en hjernerystelse ikke får komme inn igjen. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / NTB SCANPIX
HJELPES AV: Christoph Kramer hjelpes av banen i sommerens VM-finale mot Argentina. Han spilte først videre etter å ha fått seg en skikkelig hodesmell, men klarte til slutt ikke å spille videre. Nå vil FIFAs leger ta grep slik at spillere som har fått en hjernerystelse ikke får komme inn igjen. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Både under og etter sommerens fotball-VM i Brasil fikk FIFA massiv kritikk for at det ikke er satt noe håndfast regelverk som håndheves i forbindelse med hodeskader.

Nå tar derimot FIFAs sjefslege, Michel D'Hooghe grep, og sier til AP at man nå vil tillate tre minutter lange opphold i spillet for å avgjøre hvor alvorlig en hodeskade er.

- Å ta beslutninger på 20 sekunder er iblant helt umulig, sier han.

- Spillerne fortjener bedre Det var flere episoder hvor spillere fikk seg en alvorlig trøkk under VM. En av dem var tyske Christoph Kramer i VM-finalen.

Han kom seg riktignok opp igjen etter den uønskede nærkontakten med Ezequiel Garay, men drøye ti minutter senere måtte han kaste inn håndkleet og støttes av banen av det tyske støtteapparatet.

Gary Hartstein, en spesialist på hodeskader, skrev på Twitter etter skaden at det så stygt ut etter at Kramer gikk i gresset og hisset seg opp over at han fikk prøve å fortsette.

- Han blunket veldig sakte etter at han reiste seg igjen. Det skal være et rødt flagg for det medisinske personalet, skrev Hartstein, som har kommet med mange uttalelser om Michael Schumacher etter formel-1-stjernas hodeskade i vinter.

Også FIFPro, den internasjonale spillerforeningen, raste over at Kramer ikke ble byttet ut med en gang.

- VM-finalen. Toppen av internasjonal fotball, og nå også et kremeksempel på hvordan man ikke skal behandle hodeskader. Spillerne fortjener bedre, skrev de på Twitter.

Strammer inn Men nå har altså FIFA bestemt seg for å gjøre noe med situasjonen, og D'Hooghe forklarer at de vil gjøre arbeidet enklere for det medisinske personellet.

- Grunnen til at vi gjør dette, er at når spilleren får en hjernerystelse må legen ta en avgjørelse iløpet av 20 sekunder. Det kan være så godt som umulig i visse situasjoner. Vi vil gi legene en sjanse til å gjøre en seriøst undersøkelse, sier han.

Han forklarer også hvordan det er lett for en lege å bli fullstendig overkjørt på sidelinja. Spesielt når det står mye på spill.

- Vi vil gi dem en ny autoritet. I VM så vi for eksempel hvordan legene anebfaler et bytte, og likedan hvordan spillerne motsetter seg det. Da er det også naturlig at treneren ber dem spille videre. Legene skal nå få tre minutter på seg til å bedømme situasjonen.

I England har de allerede strammet inn regelverket, og spillerne slippes ikke inn på banen igjen om det er mistenkt at eller klart at de har mistet bevisstheten.

Dersom regelforslaget blir godtatt av UEFA (de skal til behandling den 18. september), kan de bli gjeldende i Champions League, Europaligaen og EM-kvalifiseringen. Uka etter skal FIFA gjøre den samme vurderingen.