FORDEL ELLER IKKE FORDEL: Det er spørsmålet UCI må ta stilling til når de skal finne ut av Frank Schlecks bruk av en Camelback drikkeflaske under Criterium International.Foto: AFP/ Scanpix/ PASCAL PAVANI
FORDEL ELLER IKKE FORDEL: Det er spørsmålet UCI må ta stilling til når de skal finne ut av Frank Schlecks bruk av en Camelback drikkeflaske under Criterium International.Foto: AFP/ Scanpix/ PASCAL PAVANIVis mer

Etterforsker denne drikkeflaska

- Kan tjene to sekunder per kilometer med den, hevder avis.

(Dagbladet): Det internasjonale sykkelforbundet, UCI, åpner sak mot Frank Schleck etter at han vant sykkelrittet Criterium International i Mars.

Grunnen er påstander fra den italienske sportsavisa La Gazzetta dello Sport om at drikkeflaska Schleck brukte på den avgjørende tempoetappen kan gi inntil to sekunders tidsfordel per kilometer.

Etterforsker
- Vi kommer til å etterforske dette slik at vi kan finne ut nøyaktig hva det er som har hendt. Vi vil vite om noen av reglene er brutt, sier UCI-talsmann Enrico Carpani til nyhetsbyrået AP.

Schleck, som aldri har vært en spesielt god temporytter, kom på tolvteplass på den 7,7 kilometer lange tempoetappen og klarte med det å beholde ledelsen han hadde i sammendraget.

Schleck syklet for første gang men en Camelback drikkeflaske. Flaska hadde han festet på brystet, slik at den laget en slags spiss i fartsretningen.

Ikke bevist
Iføgle UCI's regelverk er det forbudt å ha på seg noe som reduserer luftmotstanden, eller på annen måte endrer rytternes kroppsfasong.  Det er altså dette UCI nå skal finne ut av.

Ifølge Schleck og laget hans, Leopard Trek, ble drikkeflaska og plasseringen av den godkjent av en UCI-representant før starten av tempoetappen. Dermed kan ikke Schleck diskes fra løpet, mener de.

- Vi er overrasket over alt snakket rundt dette, sier Leopard Treks talsmann, Tim Vanderjeugd, til AP.

- De aerodynamiske effektene ved dette er ikke påvist. Om de var det ville alle gjøre dette. Vi ønsker å teste dette systemet i forkant av de store løpene for å se om det fungerer,  fortsetter Vanderjeugd, og tenker blant annet på Tour de France.

- Smart bruk
Tidligere sykkelproff og TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener det er smart av Leopard Trek og Schleck å teste ut dette. Og i likhet med tempohjelmer og annet spesialutstyr, klarer ikke Kaggestad å hisse seg opp over noen sekunder spart ved denne bruken av drikkeflasker.

- Personlig ser jeg ikke på dette som juks, det er bare en smart måte å redusere luftmotstanden på, sier Kaggestad til Dagbladet.

- På en såpass kort og flat tempoetappe som dette har han sannsynligvis tjent litt på det også, men man må opp i en viss fart for å kunne dra nytte av det.

I tillegg til den eventuelle aerodynamiske fordelen, ser også Kaggestad muligheten for at camelbacken kan være spesielt nyttig når temperaturene stiger i de viktige rittene.

- Det kan også være gunstig hvis det er varmt, da kan man helle kald drikke i flaska og så bruke den til å kjøle ned kroppen.