GRANSKES: FIFAs tildeling av VM til Russland og Qatar etterforskes. Her er FIFA-sjef Sepp Blatter med emiren av Qatar i 2010. EPA/WALTER BIERI
GRANSKES: FIFAs tildeling av VM til Russland og Qatar etterforskes. Her er FIFA-sjef Sepp Blatter med emiren av Qatar i 2010. EPA/WALTER BIERIVis mer

Etterforsker tildelingen av VM 2018 og 2022

Sveitsisk politi har sikret elektronisk materiale.

(Dagbladet): Justisdepartementet i Sveits har åpnet etterforskning av FIFAs tildeling av VM til Russland i 2018 og Qatar i 2022, etter mistanke om hvitvasking og korrupsjon.

Sveitsisk politi har sikret seg elektronisk materiale og andre dokumenter i FIFAs hovedkvarter i Zurich. 

- På forhånd hadde innhentingen av relevante bankdonkumenter blitt beordret hos en rekke finansielle institusjoner i Sveits. Filene sikret i dag og de innhentede bankdokumentene vil bli brukt i rettsprosesser både i Sveits og utlandet, skriver det sveitsiske justisdepartementet i en pressemelding.

To etterforskninger Nyheten kommer kort tid etter at sju FIFA-topper ble arrestert i dag tidlig, deriblant organisasjonens visepresident Jeffrey Webb. Det er altså snakk om to uavhengige etterforskninger: 
1. Den sveitsiske statsadvokatens kontor etterforsker tildelingen av de to omstridte verdensmesterskapene til Russland i 2018 og Qatar i 2022.

2. Påtalemyndigheten i USA etterforsker utbredt korrupsjon i forbindelse med tildelingen av sponsor- , media- og markedsrettigheter for mesterskap avholdt i USA og Latin-Amerika.
Vil samarbeide 630 FIFA-delegater er akkurat nå i ferd med å samles i Zurich for årets kongress. Øverst på agendaen står fredagens presidentvalg mellom Sepp Blatter og Prins Ali bin al-Hussein, men dagens hendelser slår ned som en bombe og ryster ikke bare hele forsamlingen, men en hel fotballverden.

FIFA-talsmann Walter De Gregorio kommenterte i formiddag etterforskningene på en pressekonferanse i Zurich slik:

- Timingen er kanskje ikke den beste, men Fifa ønsker denne prosessen velkommen. Vi vil samarbeide fullt ut med den sveitsiske statsadvokaten, og vil etterkomme alle forespørsler om informasjon, sier de Gregorio.

- Det er en vanskelig tid for oss, for Fifa lider under dette. Vi skal avholde en kongress, og den skal selvfølgelig finne sted, uansett hvilke meninger det finnes rundt det. Den har ingenting med disse spørsmålene å gjøre, fortsetter han.