KONTROVERSIELLE: Lazio-fansen har vært gjenstand for en rekke kontroverser tidligere. Foto: Alberto Pizzoli / AFP PHOTO / NTB Scanpix
KONTROVERSIELLE: Lazio-fansen har vært gjenstand for en rekke kontroverser tidligere. Foto: Alberto Pizzoli / AFP PHOTO / NTB ScanpixVis mer

Lazio-fans under etterforskning

Etterforskes etter å ha bannlyst kvinner

- Vi er tilbake til middelalderen, sier tidligere Lazio- og Italia-spiss Carolina Morace.

Deler av Lazio-fansen etterforskes av italiensk politi og fotballforbundet etter at det ble gitt ut flygeblader med ønske om å forvise kvinner fra de ti fremste setene i den ene svingen på Stadio Olimpico.

Italiensk politi opplyser overfor Thomson Reuters Foundation at de har identifisert to mistenkte.

I flygebladene, som ble utdelt før søndagens storkamp mellom Lazio og Napoli, omtales «Curva Nord» som «et hellig sted» der kvinner ikke er velkommen.

- Vi har alltid følt at de første radene er som skyttergraver. Kvinner, koner og kjærester er ikke tillatt, så vi ber dem om å sitte fra den tiende raden, står det i flygebladene, som er signert ultras-gruppen Irreducibili.

- De som ønsker å dra til stadion som et alternativ til en lettsindig, romantisk dag i parken, burde sitte et annet sted.

Tar avstand

Arturo Diaconale, talsmann for Lazio, tok avstand fra holdningen i etterkant av 2-1-tapet mot Napoli.

- Dette er ikke standpunktet til klubben, vi er imot alle former for diskriminering, sier Diaconale, ifølge The Guardian.

- Dessuten er det et enormt antall Lazio-fans, mens dette er et initiativ fra et fåtall. Vi kan ikke alltid blande oss inn for å unngå politisk ukorrekte meldinger som dette.

Michele Uva, generalsekretær i det italienske fotballforbundet, sier til AP at klubben «med sikkerhet kan vente seg disiplinære konsekvenser».

Saken fortsetter under bildet.

FIKK STRAFF: Lazio fikk bøter i fjor etter at fansen tapetserte Stadio Olimpico med klistremerker av Anne Frank i Roma-drakt. Her er Lazio-spiller Marco Parolo med beskjeden «Nei til antisemittisme». Foto: Giorgio Benvenuti / ANSA via AP / NTB Scanpix
FIKK STRAFF: Lazio fikk bøter i fjor etter at fansen tapetserte Stadio Olimpico med klistremerker av Anne Frank i Roma-drakt. Her er Lazio-spiller Marco Parolo med beskjeden «Nei til antisemittisme». Foto: Giorgio Benvenuti / ANSA via AP / NTB Scanpix Vis mer

Kraftige reaksjoner

Flygebladene har skapt kraftige reaksjoner i Fotball-Italia.

- Vi er tilbake til middelalderen. Jeg håper disse folkene blir bannlyst fra stadion, sier tidligere Lazio- og Italia-spiss Carolina Morace til nyhetsbyrået Ansa.

Luisa Rizzitelli, president i Assist, den nasjonale organisasjonen for kvinnelige atleter, sier at det er «sørgelig» at det fortsatt finnes folk i 2018 som mener de kan bestemme hvor og hvordan kvinner kan se på en fotballkamp.

- De som føler at fotballaget deres er en del av deres liv, vet hva det betyr å dele denne kjærligheten med en annen, kvinne eller mann, skriver Rizzitelli på Letteradonna.

- Å være fan av en klubb strekker seg lenger enn kjønnsforskjeller, og det er ikke en tilfeldighet at så mange menn ble forbannet på grunn av dette flygebladet, fortsetter hun.