Anders Besseberg

Etterforskning stoppet opp: - Vanskelig arbeid

Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) etterforskning av Anders Besseberg er så langt forsinket med seks måneder. Nå innrømmer etterforskningslederen at bevisinnhentingen er utfordrende.

UTFORDRENDE: Arbeidet med å vurdere alle bevisene i saken mot Anders Besseberg er utfordrende. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
UTFORDRENDE: Arbeidet med å vurdere alle bevisene i saken mot Anders Besseberg er utfordrende. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Etter at «Besseberg-rapporten» ble lagt fram i januar, satte Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) sin uavhengige etterforskningsenhet på saken.

Britiske Greg McKenna fikk oppdraget med å vurdere alle bevisene i saken og ta stilling til hva en eventuell straff burde være overfor styret i Biathlon Integrity Unit (BIU).

Enheten regnet med å være ferdig med arbeidet i månedsskiftet mars/april, men Dagbladet får opplyst at etterforskningen ennå ikke er fullført.

Etterforskningsleder McKenna forteller at de fremdeles jobber med innsamling og vurdering av bevisene i saken.

- Vi har levert en forberedende orientering til styret i BIU. Vi hadde håp om at vi kunne legge fram den komplette bevispakken i august, men arbeidet med å samle inn bevis fra forskjellige kilder er vanskelig å håndtere, sier McKenna til Dagbladet.

Tidligere har Dagbladet omtalt det utfordrende arbeidet der BIU skal gjennomgå 75 000 filer med bevismateriale fra «Besseberg-rapporten», samt hente inn nye bevis i saken.

TRAKK SEG: Anders Besseberg trakk seg som president for IBU, det internasjonale skiskytterforbundet da det ble kjent at han var under etterforskning etter en politirazzia i forbundets hovedkvarter i Østerrike i 2018. Video: Hans Arne Vedlog / Reporter: Tore Ulrik Bratland / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Usikkerhet rundt dette arbeidet gjør at McKenna ikke vil gi en tidsramme for enhetens videre arbeid.

- Når vi har fått de siste gjenværende bitene av bevisene vil vi presentere det for BIU-styret som vil ta en avgjørelse, forklarer McKenna som bekrefter at han samarbeider tett med den norske og østerrikske etterforskningen.

Økokrim gir ingen løfter

Forsinkelsen hos BIU kan få følger for Økokrim som har siktet Besseberg for grov korrupsjon. Tidligere har Økokrim anslått at saken skulle være ferdig etterforsket innen utgangen av 2021, men nå ser det ut til at arbeidet vil ta lengre tid.

- Arbeidet med saken pågår og følger oppsatte planer, men når etterforskninger krysser landegrenser og jurisdiksjoner så er det alltid en fare for at ting tar lengre tid enn planlagt. Vi kan derfor ikke være konkrete om når vi ser for oss at etterforskningen er ferdig, skriver seniorrådgiver i Økokrim, Anders Lunde, til Dagbladet.

Strafferammen for grov korrupsjon er ti år, men det er ikke det eneste Besseberg risikerer hvis han blir funnet skyldig. Om BIU mener han har brutt idrettens regler risikerer han alt fra advarsler og bøter, til utestengelse fra all aktivitet innen skiskyttersporten.

En liknende type straff kan han også få fra Norges idrettsforbund (NIF), som avventer BIUs konklusjon før de eventuelt vil ta saken til norsk idretts domsutvalg.

Besseberg risikerer også straff fra en fjerde myndighet om det østerrikske politiet finner nordmannen skyldig i svindel og brudd av dopingloven.

MISTENKT: Anders Besseberg er mistenkt i flere etterforskninger i både Norge og Østerrike. Foto: Terje Pedersen / NTB
MISTENKT: Anders Besseberg er mistenkt i flere etterforskninger i både Norge og Østerrike. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Etterforsker videre

I fjor tok Økokrim over etterforskningen av korrupsjonsanklagene mot Besseberg. Men etterforskningen av eventuell svindel og brudd av dopingloven ligger fremdeles hos østerriksk politi.

Heller ikke østerriksk politi kan stadfeste et tidspunkt for når etterforskningen av Besseberg er fullført.

- Saksbehandlingen pågår fremdeles, og derfor kan jeg ikke gi noen tidsramme for etterforskningen. En kjent mistenkt og flere ukjente mistenkte er fortsatt en del av den østerrikske etterforskningen, bekrefter statsadvokat Caroline Czedik-Eysenberg i det østerrikske justisdepartementet til Dagbladet.

Harde anklager

Anders Besseberg var president i det internasjonale skiskytterforbundet, og sportens mektigste leder, fra 1993 til 2018.

I januar ble «Besseberg-rapporten» lagt fram og granskingskommisjonen (ERC) konkluderte med at både Besseberg og tidligere IBU-generalsekretær Nicole Resch skal ha begått «brudd på forpliktelsene sine overfor IBU-loven, IBUs disiplinærlover og/eller IBUs etikkregler».

Den tidligere presidenten er også anklaget for korrupsjon, for å ha skjult russisk doping og ha fått betalt i form av penger, luksusklokker, prostituerte og jaktturer.

Besseberg har ikke kommentert rapporten, og Dagbladet har ikke fått kontakt med hans advokat Norbert Wess i arbeidet med denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer