Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Etterlyser eksperthjelp etter lagkameratens overraskende beskjed

- Snakker ikke om problemene i fotballgarderoben.

ETTERLYSER TILTAK: Mads Stokkelien mener fotballspillere vil ha godt av mental hjelp. 
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
ETTERLYSER TILTAK: Mads Stokkelien mener fotballspillere vil ha godt av mental hjelp. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Etter nyheten om at den 20 år gamle tippeligaspilleren Jon Hodnemyr gir seg med toppfotball på grunn av prestasjonsangst, tar tidligere lagkamerat Mads Stokkelien (25) til orde for å få på plass et tilbud som kan hjelpe personer med mentale utfordringer.

Start-spissen beskrev torsdag hvordan livet som proff både kan oppleves brutalt, tøft og kynisk. Med eksplosjonen av ytringer i sosiale medier blir presset på hvert enkeltindivid fort mye større enn det som var tilfellet for bare noen år siden.

- Summen av dette kan av og til bli vanskelig å takle, spesielt for unge idrettsutøvere. Dette handler om åpenhet og å tørre å prate om de utfordringene og problemene man har. Det burde gjerne vært et bedre tilbud for spillere som har behov for det. Fotball går fort fra å være det gøyeste du vet til at det ikke lenger er det så fort du skriver din første proffkontrakt, forteller Stokkelien til Dagbladet.

Prater ikke om problemene Stokkelien, som i sin tid fikk stor oppmerksomhet da han slo gjennom i Start og ble omtalt som sørlendingenes nye superangriper, mener det ikke er vanlig å diskutere personlige problemer i fotballmiljøet.

Derfor kan det også utarte til å bli altoverskyggende.

- Min erfaring er at en fotballgarderobe ikke er det stedet man prater med hverandre om slike problemer. Jeg har opplevd at spillere jeg har kjent veldig godt har slitt med press og prestasjonsangst og at det har overgått gleden med å spille fotball uten at jeg har visst om det, sier Stokkelien, før han legger til:

- Jeg leste en undersøkelse hvor det kom fram at 38 prosent av fotballspillere hadde en eller annen form for mentale problemer, enten det dreier seg om prestasjonsangst, depresjoner eller andre ting.

- En vekker Start-direktør Even Brandsdal fikk selv besøk av Hodnemyr på sitt kontor for første gang før jul. Da sa 20-åringen at han vurderte å terminere kontrakten. Etter nyttår ble den endelige avgjørelsen tatt.

Det er en avgjørelse som har gjort sterkt inntrykk på Start-lederen. Brandsdal mener Hodnemyrs tilfelle kan være med og åpne øynene til de som driver med idrett her til lands.

- Det er en vekker for oss og for Fotball-Norge. Det viser at det kan være en god del spillere som sliter med frykt for å prestere. Vi har hatt et veldig godt forhold til Jon og han har trivdes veldig godt utenfor banen, men sånne ting er ønskelig at vi fanger opp underveis. Samtidig er vi mennesker ofte sånn at det er først og fremst når vi har konkludert med noe at vi åpner oss fullstendig, sier Brandsdal til Dagbladet.

- Må sette det på agendaen Brandsdal ser på sosiale medier som en medvirkende faktor til at unge spillere langt ned i tenårene kan føle på et større forventningspress enn tidligere.

Det bidrar til at Start-direktøren mener at fotballfolket må ta innover seg at dagens utøvere møter andre utfordringer enn før.

- Vi må sette det mer på agendaen: Hvordan takle utfordringene som kommer med de nye sosiale plattformene? Vi er jo ikke mennesker hvis vi ikke blir påvirket av det andre mener om oss. Unge spillere i dag må takle press utenfra i mye større grad enn før. Sosiale medier var ikke et forstyrrende element i en fotballspillers hverdag for 10 år siden. Har du hatt en dårlig kamp nå, får du virkelig høre det. Det slapp spillere før i tiden unna. Da kom det egentlig bare en børs dagen etterpå, sier Brandsdal.

Han mener samtidig at spillere er nødt til å lære seg å leve med presset, men at det bør jobbes med å takle hvordan.

- Det viktigste er at spillerne er ærlige med seg selv og folkene rundt seg. For en trener vil det alltid være utfordrende å ha den individuelle oppfølgingen i en stor spillergruppe.

- Tror det kan hjelpe Hodnemyr selv forteller til Dagbladet at han har oppsøkt eksperthjelp tidligere, men at han ikke fikk langvarig effekt av det. 20-åringens oppfatning er at han rett og slett ikke hadde noen mulighet til å få toppfotballivet til å fungere.

- Jeg var hos en mental trener én eller to ganger. Jeg følte at jeg fikk noe ut av det der og da, men ikke over tid. Man kan spekulere på om det kunne hjulpet, men personlig jeg tror ikke det. Likevel tror jeg at det absolutt kan hjelpe mange andre som er i samme situasjon, sier Hodnemyr, som har fått skryt etter at han fortalte åpenhjertig om sine utfordringer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media