Etterlyser gode forsvarspillere

HONGKONG: Under Drillo var det forsvarspillerne som ble produsert på samlebånd i Norge. De siste årene har angriperne overtatt. Nå etterlyser Nils Johan Semb de gode talentene.

- Genereltt skulle jeg gjerne sett norske forsvarspillere langt bedre, sier Nils Johan Semb. - Både når det gjelder sidebacker, midtstoppere og også kantspillere har ikke etterveksten vært god nok. Og for å få til det må vi gjøre en skikkelig innsats i det daglige.

- Det er viktig å få få gode spillere i alle roller.

Fordi:

- Skal man bite seg fast på det nivået vi er kommet opp på er etterveksten viktig. Vi er nødt til å ha fokus på å få fram gode forsvarspillere. Men det positive ved det er jo at vi har fått fram mange gode offensive spillere.

Tilfeldigheter

Nils Johan Semb snakker om tilfeldigheter som en av årsakene til at det plutselig er de offensive spillerne som preger kvalitetsbildet.

- I en så liten nasjon som Norge _ hvor det ikke er så mange å ta av _ kan det være det. Noen ganger får du fram en type fotballspillere _ andre ganger får du fram andre.

Assistenttrener Harald Aabrekk mener det har en del med status å gjøre også. Fordi de som scorer målene blir mest fokusert.

- Det er helt klart at de offensive ferdighetene har størst status, sier Aabrekk. - Blant de unge er det flest som vil spille framover på banen og score mål. Men jeg er enig med Nils Johan _ det handler også om tilfeldigheter. Og jeg tror det vil svinge.

Best fysisk

Den fysiske biten må også fokuseres enda sterkere. Og ifølge Nils Johan Semb er det bare en myte at norske fotballspillere blir slitne fordi landslagets spillestil er så krevende.

- Se på Manchester Uniteds midtbane _ se på folk som Keane, Scholes, Giggs og Beckham, sier Nils Johan Semb. De er gjennomtrente atleter fra halsen og ned. Og at norske landslagspillere løper mye mer enn andre har bare blitt en greie. De løper kanskje like mye, men ikke mer.

Og Semb vil ha mer _ enda mer. Målet er å være det landslaget i verden med de beste fysiske forutsetningene.

- Vi ligger høyt, men vi er ikke best, sier Semb. - Men det er ingen grunn til at vi ikke kan være det. Og fordi det fysiske er framtidas fotball må vi ta det alvorlig. Vi er rett og slett nødt til å bli flinkere.