<strong>VIL HA DEBATT:</strong> Norge, og ikke minst langrennsjentene Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug, leverte et fantastisk ski-VM. Foto: Bjørn Langsem
VIL HA DEBATT: Norge, og ikke minst langrennsjentene Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug, leverte et fantastisk ski-VM. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Etterlyser Norge i dopingdebatten: - Ikke bare gull, sølv og bronse som teller

Tysklands trener, Peter Schlickenrieder, stoler på Norge, men vil at nasjonen skal ta en klarere rolle i antidopingkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD / OSLO (Dagbladet): Tysklands landslagssjef i langrenn, Peter Schlickenrieder, skapte raseri i den norske leiren med sine uttalelser om Therese Johaug.

Etter maktdemonstrasjonen på tremila mistenkeliggjorde tyskeren den norske skistjerna.

- Jeg finner det litt underlig, det må jeg helt ærlig si. Jeg hadde løyet om jeg sa at dette var helt normalt. Hun er virkelig milevis foran resten, og det finnes denne forhistorien. Det er rart, uttalte Schlickenrieder til ZDF.

<strong>ETTERLYSER NORDMENN:</strong> Peter Schlickenrieder. Foto: DSV
ETTERLYSER NORDMENN: Peter Schlickenrieder. Foto: DSV Vis mer

Landslagssjef Vidar Løfshus reagerte sterkt da han fikk videreformidlet tyskerens uttalelser.

- Det er rett og slett drøye påstander. Jeg tviler sterkt på at han har satt seg inn i dommen til Therese og hvilken fysisk kapasitet hun har. Men ingenting forundrer meg når misunnelsen tar overhånd, sier Løfshus til Dagbladet.

Schlickenrieder har seinere kalt det hele for «gedigen misforståelse» og før søndagens femmil i Seefeld hadde han og Løfshus en prat hvor de skværet opp.

NOK ER NOK: Vidar Løfshus er lei av behandlingen Therese Johaug må tåle. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Norske rollemodeller

- Vi diskuterte at vi alle sammen må kjempe hardt mot doping. Jeg tror det er viktig at idolene i Tyskland og Norge jobber med det, og forklarer til folket at det er viktig. At det ikke bare er gull, sølv og bronse som teller, men denne livsstilen, denne dype påvirkningen av sporten som vi må ta vare på. Hvis vi bare snakker om medaljer og suksess, blir presset på utøverne og teamet for stort, sier Schlickenrieder til Dagbladet.

Dopingproblematikken har blitt høyaktuell under VM i Seefeld, hvor fem utøvere ble tatt og har innrømmet doping. Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv, Max Hauke, Dominik Baldauf og Aleksej Poltoranin har alle blitt avslørt.

For videre bekjempelse av doping i langrenn, etterlyser Schlickenrieder at Norge og norske utøvere kommer på banen og viser en tydeligere profil.

- Det er veldig viktig at de norske idolene har en kampanje mot doping og overbeviser andre. Jeg kan bare snakke for tyskerne, men hvis noe skjer i mitt lag, er det veldig viktig at mine utøvere forklarer hva som skjedde til laget, til folket, til unge folk.

- Er Johaug-saken for dårlig forklart i Tyskland?

- Jeg kan bare snakke om tyskerne, gjentar Schlickenrieder, men fortsetter:

- Det som har skjedd under VM viser meg at det er viktig å snakke om doping. For hvis du sier noe om noens suksess, så tolker man det på en rar måte. Folk roper at de dopet seg. Jeg sa ingenting om at de dopet seg. Søndag rykket Hans Christer (Holund), og så kom (Alexander) Bolsjunov bakfra. Det er underholdende, og det er idretten jeg liker. Det var det eneste jeg ville si til folk. Hvis du ser på reaksjonene på det, skjønner du hvordan folk tenker om idretten. Det er et tegn på at hvis noe skjer, må vi kjempe mye hardere mot doping.

Stoler på Norge

Norge tok ti av 12 mulige langrennsgull i Seefeld - et historisk godt resultat. Flere har undret seg over hvordan noen som doper seg likevel kan være så mye dårligere enn nordmennene, men den tyske treneren er klar på at det er ingen grunn til mistanke.

- Jeg synes ikke det er problematisk. Jeg vet at de trener hardt. Vi snakket med Ole Einar Bjørndalen, som fortalte oss hva de har gjort de siste 20 åra. De har gjort en god jobb – det er fakta.

- Du stoler på Norge?

- Ja, helt klart. I Tyskland må vi få sporten tilbake i folks bevissthet. Vi trenger en rettferdig idrett, der vi kan stole på alle sammen. Det er viktig for meg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer