<strong>INGEN RETTETAST MOT SERBIA:</strong> Landslagssjef Lars Lagerbäck kan ikke unne seg den luksusen det er å forklare et tap mot Serbia. Norge må vinne. Hvis ikke er det slutt. Igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INGEN RETTETAST MOT SERBIA: Landslagssjef Lars Lagerbäck kan ikke unne seg den luksusen det er å forklare et tap mot Serbia. Norge må vinne. Hvis ikke er det slutt. Igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Norge-Serbia, playoff Euro 2021

Etterpåklokskap holder ikke nå

Lars Lagerbäck tok på seg skylda for elendigheten mot Østerrike i september. Serbia-kampen kommer uten rettetast og etterpåklokskapens luksus.

Publisert
  • Norge-Serbia, TV 2 torsdag kl. 20.45

ULLEVAAL (Dagbladet): Etter tre og et halvt år med repetisjoner og fotballfaglig hjernevasking finnes det et hav av grunner til tro at Norge vet hva de skal gjøre for å komme ut på topp mot Serbia.

Alt som handler om struktur, balanse og defensive arbeidsoppgaver er hogget i svensk stein.

Den offensive biten, enten det handler om å spille seg ut bakfra eller benytte seg av brudd og gunstige ballerobringer, handler om å søke og finne ledige rom gjennom flere samtidige bevegelser i høyest mulig tempo.

På taktikktavla er det ikke veldig mye vanskeligere enn det.

Hadde fotball vært en vitenskap kunne vi slått Lars Lagerbäcks merittliste på sju sluttspill i bordet, og sagt at dette kommer til å gå bra.

Har man først knekt koden og funnet vaksinen mot tap og dårlig fotball, er det bare å kjøre på.

DESSVERRE FOR NORGE er det ikke sånn. Ingen trener kommer med garantier. Ingen spillestil er immun mot dårlige kvelder maken til den vi opplevde mot Østerrike.

Det handler om det vi gjerne sier du ikke kan ta og føle på, det som sitter mellom øra.

Den mentale biten av det vakre spillet.

MOT ØSTERRIKE BET den oss bak og ødela rekka på ubeseirede Ullevaal-kamper under Lars Lagerbäck, 15 i tallet. Da Norge skulle starte Nations League-veien til VM i Qatar med en god generalprøve før Serbia-kampen, leverte laget en første time fra helvete.

Norges landslagstrener tok på seg skylda for den passive elendigheten, og forklarte at det er hans ansvar å ruste spillerne mot den mentale faren det er å overvurdere seg selv.

Som om Norge, uten sluttspill på 20 år, skulle ha noen grunn til det.

Som om historien ikke har lært oss at fotballens veier er uransakelige, og at Norge blir nummer tre i gruppespill av en grunn.

DET ENESTE VI kan slå fast med ett hundre prosent sikkerhet er at vi ikke tåler en sånn kveld til. Du får ingen sjanse til å rette opp en tapt semifinale i playoff.

Erling Braut Haaland og Aleksander Sørloth kan ikke dra til Belfast etter torsdag 8. oktober.

Taper Norge mot Serbia er det over.

SÅ STOR ER denne fotballkampen. Og så viktig. Det handler om denne ene kvelden. Og en kveld til om vi vinner (12. november).

Det er fem år siden sist vi var i tilsvarende posisjon, og før det skrev vi 2005 (Tsjekkia).

Det er faktum for Norge etter ni strake sluttspill foran TV.

Det er der vi er.

LARS LAGERBÄCK ER klar over alt dette. Han vet at fotballspillere er mennesker, ikke roboter. Han kjenner igjen et bananskall når han ser et. Og av den grunn kan han angripe Serbia-utfordringen med at det ikke var spillestilen som av forskjellige årsaker ikke virket mot Østerrike.

Det var det mest menneskelige av alt, spillerne.

NORGE HAR NOEN verktøy det er lenge siden vi har hatt i et landslag. Det hjelper. Vi vet vi kan score mål, både ett og mange. Martin Ødegaard smiler når han sier det bare er å få ballen fram til Erling Braut Haaland.

Resten, om Norge spiller kampen uten å tenke på anledningen, vil være nok.

VI VET SERBIA frykter den dimensjonen. Det er en av grunnene til at de sliter med å komponere laget som skal spille på Ullevaal. Samtidig vet vi også at Norge har hatt en tendens til å falle ned i svarte hull, også under Lars Lagerbäck.

Jeg nevner Nord-Irland (B), Tyskland (B), Bulgaria (B), Færøyene (B), Sverige (H), Romania (H) og Østerrike (H) om du har glemt dem.

Det forteller, selv om grunnspillet skal sitte i ryggraden, at vi sliter med stabiliteten.

NORGE SOM NASJON har enorme forventninger til denne kampen. Laget kan ikke tenke sånn. Brauten og gutta kan ikke tenke på det vi skal forholde oss til i enden av 90 minutter, 120 minutter eller etter en dramatisk straffekonk.

For spillerne handler alt om arbeidsoppgaver, minutt for minutt.

Det er der fokus må ligge, det er den mentale biten dette vil handle veldig mye om.

Pluss evnen til å håndtere en motstander som vil ta i bruk alle midler for å vinne.

Mentalt det også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer