Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ettersender OL-medaljene

For 8 år siden kom sannheten pr. post. Det kan skje igjen etter Vancouver.

SNYTT: Frode Estil og Thomas Alsgaard kjempet side om side om sølvet under jaktstarten i OL i 2002. Dopede Johann Mühlegg var for lengst i mål. - Det er muligens fortsatt jukserne som leder dette idiotiske kappløpet, men avstanden ned til jegerne er ikke lenger enn at sannheten i Vancouver også kan bli ettersendt pr. post, skriver Esten O. Sæther.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SNYTT: Frode Estil og Thomas Alsgaard kjempet side om side om sølvet under jaktstarten i OL i 2002. Dopede Johann Mühlegg var for lengst i mål. - Det er muligens fortsatt jukserne som leder dette idiotiske kappløpet, men avstanden ned til jegerne er ikke lenger enn at sannheten i Vancouver også kan bli ettersendt pr. post, skriver Esten O. Sæther. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| DEN aller største dopinghistorien i internasjonal vintersport med Johan Mühlegg i Salt Lake City 2002, endte til slutt med en forsinket ettersending av medaljer til Norge. Det kan bli resultatet nå også.

Mens sjansene øker for å avsløre de som vinner på juks, stiger også sannsynligheten for at oppgjørets time først kommer etter OL. Det skyldes eksplosjonen av ulik kopimedisin på det globale markedet som gjør EPO-jukset vanskelig å oppdage.

Men bare de ukene lekene varer.

DER Mühlegg karret seg helt fram til start på 5-mila på OLs siste dag før han ble avslørt for EPO-bruk, kan vinterens nye juksere beholde ansiktet gjennom hele konkurransen. Men da er sannsynligvis flaksen oppbrukt.

Etter at det ble mulig å framstille kunstig EPO for drøyt tjue år siden til nyttig behandling for anemi, nyresykdom eller kreft, kommer det stadig nye EPO-preparater på markedet. Disse ulike kopimedisinene gjør det vrient for dopingjegerne å avdekke misbruk. Dopinglaboratoriene trenger stadig nye kriterier for å avsløre sporene etter de forskjellige medisinene noe som igjen fører til lenger tid mellom mulig funn og trygt bevis.

Nettopp dette var årsaken til at de tre profilerte russiske langrennsløperne som avslørt som juksere sist sommer, egentlig var tatt allerede et halvt år før.

SLIK blir også re-testing av prøver et stadig viktigere redskap for å få riktigst mulig resultatliste. Usikre prøver tatt under OL kan bli testet på nytt med nye sikrere kriterier etter at lekene avsluttes 28.februar.

Dette kombinert med muligheten til å ta olympiske dop-prøver allerede fra i morgen, har styrket det internasjonale antidoping-arbeidet betraktelig. Ved å definere en utvidet olympisk periode som sone for IOCs doping-ansvar, har den olympiske bevegelsen tatt enda bedre grep på arbeidet. Under de siste lekene i Beijing ble halvpartene av OL-testene tatt utenfor selve konkurransen.

DER er også sjansen for funn adskillig større. De ulike generasjonene med EPO-medisin kan alle bare påvises i svært kort tid etter at jukset er gjort. Denne såkalte «deteksjonstida» varer fra drøyt 1 dag for gammel EPO til 7 dager for den aller nyeste tredjegenerasjons medisinen.

Samtidig er også påvirkningstida blitt adskillig forlenget. Mens gammel EPO hjalp på prestasjonene i et par uker, er effekten av det aller nyeste Mircera på flere måneder.

Dette er bakgrunnen for at en effektiv dopingkontroll må knyttes mer til utøvernes treningshverdag enn de største konkurransene. Verdens Antidoping Byrå godkjente retningslinjene for såkalte «blodpass» sist høst. Disse passene knytter en fortløpende kontroll av utøvernes individuelle blodverdier til antidoping-arbeidet. En jukser blir da ikke lenger nødvendigvis avslørt for selve EPO-bruket, men kan bli felt for forsøk på doping på grunn av unormal utvikling på egne blodverdier.

FORELØPIG er dette systemet bare tatt systematisk i bruk av det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Slik blir virkningene i Vancouver ganske små, men et naturlig neste steg er at verdens antidoping byrå WADA krever at alle særforbund innfører blodpass for at utøverne deres skal få konkurrere i OL.

Det vil i så fall bety et gjennombrudd for å bekjempe det organiserte jukset.

DEN mer private utgaven feller i beste fall seg selv. Johann Mühlegg ble sannsynligvis avslørt i 2002 fordi han trodde dopingjegerne ikke hadde utstyr til å oppdage hans dengang aller nyeste utgave av EPO. Det hadde de; og gullmedaljen etter 3-mila ble delt i to og sendt til Thomas Alsgaard og Frode Estil.

Det er muligens fortsatt jukserne som leder dette idiotiske kappløpet, men avstanden ned til jegerne er ikke lenger enn at sannheten i Vancouver også kan bli ettersendt pr. post.    

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!