Nye regler langrenn

Etterspill: Russisk sinne

Nye regler i langrenn etter krasjet mellom Bolsjunov og Klæbo. Men russerens trener er opprørt. Han advarer om at det nå blir mer bråk.

TAPTE GULLET: Alexandr Bolsjunov brakk staven på oppløpet og tapte spurten mot Johannes Høsflot Klæbo, og var tydelig preget i målområdet etter femmila i ski-VM. Video: Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DEN dramatiske kollisjonen mellom Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo på 5-mila i VM sist vinter endte i russiske tårer og norsk diskvalifikasjon.

- Uansett hva som skjer, så står du igjen som vinner, tvitret Petter Northug til sin unge trønderske skikamerat, og inn mot en ny langrenssesong får den gamle skikongen helt rett.

For nå har dette rennet fått et juridisk etterspill som speiler den diskvalifiserte Klæbos sak:

  • Langrennskomiteen i det internasjonale Skiforbundet (FIS) har kommet med nye regler for å roe gemyttene og få løperne til å se lenger enn seg selv.

Det er riktig tenkt, men det er såvisst ikke sikkert at regelendringen strekker til i den tidvis tøffe fighten i skisporet mellom Russland og Norge.

Rett etter at disse nye, enklere reglene er godt mottatt i den innerste krets internasjonalt, raser Bolsjunovs omdiskuterte trener mot en regelendring som tilsynelatende slår tilbake mot hans egen løper:

- Dette vil føre til enda mer unødvendige problemer og protester fordi alle vil tolke reglene slik som de ønsker. Det vil binde hendene til juryen, sier Juri Borodavko til det russiske telegrambyrået TASS.

- Alt er blitt mer forvirrende. Jeg skulle gjerne snakket med de som har foreslått disse endringene, legger han til.

I SÅ FALL kan Borodavko starte med å kontakte den norske jussprofessoren Trond Solvang eller den tidligere landslagstreneren Tor Arne Hetland. Det er de to som har hjulpet den internasjonale langrennskomiteen til å samle de ulike reglene om hvordan det er greit å passere hverandre i skiløypa.

Meningen har ikke vært å få regler som gir tilnærmet matematisk nøyaktige svar. Det er sjelden sånn juss fungerer.

Men de nye reglene er tenkt å gi sporten de verktøy den trenger for å foreta en skjønnsmessig avveining mellom rettighetene til den som går først i sporet i forhold til han eller hun som prøver å komme forbi.

ENDRINGEN har noen enkle prinsipper:

  • Ingen løper skal hindre konkurrentene.
  • Førstemann velger raskeste linje. Men du skal ikke misbruke retten din.
  • Ingen skal forstyrres unødvendig når du går forbi. Kroppen må være foran skituppen til konkurrenten før du kan bytte spor.
  • Kommer løperne side ved side inn mot mål, er ansvaret delt for at konkurransen blir mest mulig rettferdig.

Disse reglene er såpass åpne nettopp for å gi de ulike rennjuryene sjansen til å vurdere hver enkelt hendelse ut fra detaljene der og da. Samtidig gir hovedprinsippet om å ta hensyn, i beste fall løperne en økt forståelse av at alle uansett posisjon er nødt til å innordne seg.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Og kanskje var det Bolsjunovs følelse av å ha all rett som førstemann, som gjorde at han var såpass aggressiv i sporvalget sitt der inne på VM-stadion i Oberstdorf?

ET slikt spørsmål må den enkelte jury fortsatt avklare også denne vinteren. Nettopp fordi det er så mange nyanser av forsett; altså om du gjør noe med vilje, er dette uttrykket nå fjernet. Det vesentlige er at løperne selv tar hensyn.

Og da er vi rett tilbake til 5-mils dramaet i Oberstdorf, og grunnen til at Bolsjunovs trener er svært misfornøyd med hvordan de nye reglene speiler det vonde som skjedde på VMs siste dag:

- Førstemann har fortsatt den fordelen at han kan manøvrere slik han ønsker. Men hvordan kan han beregne farta til den løperen som kommer bak ham, spør Borodavko retorisk til TASS-reporteren:

- Alt dette er latterlig og ikke til å bli klok av, legger han til.

MEN det er nok heller mer klokskap som regelmakerne legger opp til. For i forklaringene til de nye bestemmelsene blir nettopp løpere som tar sporvalg slik som Bolsjunov, nå bedt om å besinne seg:

- Privilegiet med å være i front må ikke bli misbrukt til å skade andre løpere for eksempel ved å skifte spor plutselig eller pukke på det valgte sporet, står det som forklaring for juryene som skal bruke reglene.

NOEN nordmenn vil vel som meg mene at det var akkurat det siste Aleksandr Bolsjunov gjorde inn på VM-stadion i sekundene før sammenstøtet. Mens andre vil vektlegge at også den som kommer bakfra må ta hensyn.

Altså i dette tilfellet at den norske skihelten på forhånd hadde lest den situasjonen som kunne oppstå i det raskeste sporet inn langs reklamevantet. Og slik unngått å bli stengt; som Klæbo risikerte før han i det uunngåelige sammenstøtet brakk Bolsjunovs stav,

UANSETT skal valget du tar være til å leve med også når konkurransen for lengst er over, og alt adrenalinet brukt opp. Det var det Johannes Høsflot Klæbo etter hvert tok konsekvensen av da han la vekk alle krav om omkamp.

Det var en voksen beslutning av en reflektert utøver. Ikke fordi den nødvendigvis var riktig i forhold til de daværende reglene, men fordi den på alle andre måter var riktig når det gjelder det å ha det bra som langrennsstjerne i mange år framover.

AKKURAT det la russerne merke til.

- Klæbo viste alle at han er virkelig stor. Ikke bare som skiløper, men også som menneske, skrev kommentatoren i Sport-Express Oleg Shamonaev, og hyllet den unge nordmannen:

- Uansett hvor mye vi har ledd av hans covid-fobi, hans hang til sprint og hans lillebror som sparket i døra og brakk en tå i sinne over diskvalifikasjonen; så viser dette bare at Johannes og familien hans ikke er supermenn, bare vanlige folk.

- Men nå så vi i deres reaksjon et eksempel på rett konkurranseånd og raushet. Dette løfter duellen mellom Klæbo og Bolsjunov til et nytt nivå, mente kommentatoren og ba sin mann i sporet følge eksempelet på god sportsånd:

Det gir disse nye reglene muligheten til. Ganske enkelt fordi de speiler at hensynet til den felles gleden i sporten er viktigere enn å pukke på egne rettigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer