KRITISK: Marius Vedvik er klar for EM på 10 000 meter, men ønsker bedre oppfølging for utøvere i sin posisjon, utenfor satsingslagene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Marius Vedvik er klar for EM på 10 000 meter, men ønsker bedre oppfølging for utøvere i sin posisjon, utenfor satsingslagene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Marius Vedvik ønsker bedre støtte fra forbundet

Etterspør tettere oppfølging fra forbundet

Halvparten av utøverne som skal til EM får lite eller ingen oppfølging fra forbundet, sier EM-klare Marius Vedvik.

Marius Vedvik (26) har tatt EM-kravet på 10 000 meter i år, men hevder at han ikke har fått noen spørsmål om form eller utvikling i etterkant av den sportslig ledelsen i Friidrettsforbundet.

Tirsdag skrev han en Twitter-melding, som han i etterkant slettet, der han uttrykte frustrasjon over manglende oppfølging og økonomisk støtte.

- Over halvparten av troppen til Berlin blir sendt uten noen støtte fra forbundet. Uten at de engang spør hvordan det går med treninga. Mye bra i norsk friidrett om dagen, men én ting skal sies, skrev Vedvik.

Kritisk til oppfølgingen

Dagbladet har snakket med 26-åringen, som er tydelig på at han ikke å ønsker å oppleves som sutrende overfor ledelsen i norsk friidrett.

Han mener derimot at det er viktig at det settes fokus på hvordan hverdagen er for mange satsende friidrettsutøvere i Norge.

- Det kan være greit for folk å få et innblikk i hvordan virkeligheten er. Det er utøvere som knapt har en krone av sponsorpenger og må ofre mye, sier Vedvik.

Gular-løperen sier at Team Tokyo-gruppen får god støtte, mens Team Berlin får en symbolsk sum.

Håvard Tjørhom, toppidrettssjef i Friidrettsforbundet, sier til Dagbladet at det er noen hundretusener som fordeles på Team Berlin-gruppa basert på nivå.

- Vi har snakket med utøver, trener og klubb for å høre hvor vi kan bidra, og alle de har fått støtte på et eller annet vis, enten om det er til trenerstøtte, treningsleir og så videre, sier Tjørhom.

- Fokus på de beste

Team Tokyo består av ti utøvere, mens Team Berlin består av ni utøvere. I tillegg kommer det utøvere som man ikke finner i noen av gruppene.

- Det er veldig inspirerende å se hva Karsten Warholm, Ingebrigtsen-gutta og så videre får til. Men det er synd at det er et faktum at halvparten av troppen som sendes til Berlin ikke får noen spesiell oppfølging. Det står i sterk kontrast til hva man ser i andre idretter som sender utøverne sine til mesterskap, sier Vedvik.

Tjørhom forteller at han fikk en oppdatering av Vedvik i forrige uke, og at det var uavhengig av denne saken.

- Det har ikke vært noen daglig oppfølging av han, men vi har vært med på noe tilrettelegging, både høydeleir i St. Moritz og gjennom våre kontakter organisert opphold i Flagstaff i april, sier Tjørhom.

Toppidrettssjefen sier også at den fagansvarlige på mellom- og langdistanse har hatt kontant både på samlinger og utenom med utøvere som er over rekruttlaget eller i en annen satsingsgruppe.

- Men det er det han føler. Vi har ikke kapasitet til å følge opp hele veien. Vi kan sikkert bli bedre, men samtidig må vi holde fokus på de beste. Der ligger det også en del tilrettelegging. Men det er klart; når man ligger an til å bli en del av en EM-tropp, så må man følge dem opp, sier Tjørhom, som legger til at de kan bli bedre på å avklare hva utøverne forventer av dem som forbund.

- Avhengig av sponsorer

Vedvik sier at man er veldig avhengig av støtte fra klubb og private sponsorer. Selv er han heldig som får god økonomisk hjelp fra personlige sponsorer.

- Forbundet har de midlene de har og den politikken de har, og det er greit. Men jeg synes det er synd at det skal være så vanskelig for andre utøvere å holde i gang, sier langdistanseløperen.

Tjørhom tror deres fokus på de beste utøverne vil gagne alle i lengden.

- Engasjement skapes. Med de resultatene som våre beste leverer, så ser man at det genererer en interesse i Norge generelt, ute i verden, men også lokalt. Noe av det viktigste vi kan bidra med, er å holde oppe det trykket rundt våre beste. Forhåpentligvis kan det være med på å gjøre det litt enklere for resten av norsk friidrett, sier Tjørhom.

- Beinhard prioritering

Ketil Tømmernes, president i Friidrettsforbundet, bekrefter over Dagbladet at de har en satsingsmodell som prioriterer utøverne i Team Tokyo-gruppen.

- Der optimaliserer vi rundt prioriterte løpere og trenere. Og så har vi noen utøvere i Team Berlin, som kan søke om å få innvilget enkelttiltak for støtte, sier Tømmernes.

Av de 26 som hittil har bestått EM-kravet, er fjorten utøvere under ulike kontrakter med forbundet.

- Så kommer det gjerne flere utøvere etter hvert, men det er ikke noen ekstra midler inn til de. Det er en beinhard prioritering, sier friidrettspresidenten.

Tømmernes sier at de må forholde seg til optimalisering og prioritering i lys av de ressursene og midlene de har til rådighet.

- Det hadde vært bra om vi hadde hatt ressurser til å kunne hjelpe de som fortløpende mestrer kravet, men det er dessverre ikke realiteten.