Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

EU-dom kan bli fotballens dødsstøt

Per Ravn Omdal frykter for fotballens fremtid dersom en ny EU-dom gir spillere rett til å forlate en klubb vederlagsfritt før kontraktsperiodens utløp.

Bosman-dommen skapte sjokkbølger i fotball-Europa, da det ble klart at spillere fritt kunne forlate en klubb etter kontraktens utløp. Nå kan en ny dom føre til at samme regler også vil gjelde for spillere under kontrakt.

I 1999 hentet italienske Perugia en kontraktsbundet spiller til klubben, uten å være villige til å betale overgangssum. Italienerne henviste til EUs regler om fri flyt av arbeidskraft, der en arbeidstager står fritt til å skifte jobb så lenge han går oppsigelsestiden ut.

Italienerne fikk ikke medhold av FIFA, og valgte derfor å klage saken inn for EU-domstolen. Ifølge generalsekretær Michel Zen-Ruffinen i FIFA har man nå fått signaler fra EU om at de trolig vi se på saken, og at den kan komme opp allerede i september i år.

Katastrofale konsekvenser

- Dersom det blir slik at en kontrakt ikke lenger skal være bindende vil vi få kaotiske tilstander. Det vil bli umulig å planlegge for lengre tid av gangen, sier UEFAs visepresident Per Ravn Omdal til Dagbladet.no.

- Betyr det at fotballen slik vi kjenner den i dag kan få dødsstøttet?

- Det er det ingen tvil om, sier Omdal.

En dom i Perugias favør vil i teorien bety at alle spillere innenfor EØS-området vil kunne gå gratis til en annen klubb midt i kontraktstiden. Det betyr trolig at klubbene med mest penger vil sitte igjen med de fleste av verdens toppspillere.

- Vi har allerede sett en tendens i retning av at det kun er de rike klubbene som har en reell sjanse til å vinne titler. Denne tendensen vil bli dramatisk forsterket dersom overganssummene faller bort, sier fotballpresidenten.

For norsk fotball vil en slik utvikling få katastrofale konsekvenser, da selv ikke Rosenborg har ressurser til å konkurrere lønnsmessig med utenlandske rivaler.

- Situasjonen vil bli uholdbar for norske klubber som ønsker å konkurrere på høyeste nivå. Med en slik ordning vil de hele tiden risikere å miste sine beste spiller uten å få betalt for dem, sier Omdal.

Utstrakt lobby-virksomhet

I sin mest perverse form kan en slik dom føre til at en klubb kan «kjøpe» opp motstandernes beste spillere før de selv skal møte dem i kamp. Både FIFA og UEFA ønsker selvsagt å unngå slike tilstander, og har i lengre tid drevet utstrakt lobby-virksomhet overfor EU.

- Det har vært mye kontakt mellom oss og EU de siste månedene. Vi setter nå vår lit til at EU besinner seg, og lar fornuften styre når de avgjør dette spørsmålet.

- På den nylig avsluttede FIFA-kongressen i Zurich undertegnet samtlige 204 medlemsland en resolusjon der vi går sterkt i mot en slik utvikling, sier Per Ravn Omdal.

lars.erik.pedersen@dagbladet.no

PESSIMIST: Per Ravn Omdal er redd for fotballens framtid.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media