EU godtar ikke Uefa-forslag

EUs sportsminister Viviane Reding avslører at Uefas forslag til nytt overgangssystem ikke blir akseptert uten store endringer. - Merkelig, sier Per Ravn Omdal, leder av Uefas arbeidsgruppe.

Redings uttalelser kommer i et eksklusivt intervju med den sveitsiske avisa Le Temps, melder AP. Reding har klare motforestillinger mot den skissen NFF-president Per Omdal la fram på vegne av Uefa 31. oktober.

Omdal synes Redings uttalelser er pussige, med tanke på at EU og Uefa snart skal i forhandlinger.

- Jeg synes det er merkelig. Men det får stå på hennes kappe, sier Omdal til Dagbladet.no.

Reding sier til avisa at EU utelukker at idretten kan bli satt i en særstilling i forhold til EU-reglene. Med det avliver hun en drøm hos Uefa.

- Jeg tror det er for tidlig å si noe om det. Vi har godt gehør politisk for det, sier Per Ravn Omdal til Dagbladet.no.

Kan ikke nekte unge spillere å flytte

Reding understreker at selv om hun finner mye å sette fingeren på i Uefa-forslaget, håper hun at EU og fotballmyndighetene kan bli enige inne tidsfristen i januar.

Det som er helt klart er at EU ikke vil være med på å nekte spillere under 18 år å skifte klubb mellom landegrensene. Det er stikk i strid med EUs lovverk, sier Reding.

Omdal håper EU likevel kikker nøyere på Uefas solidariske og sosiale baktanker ved under 18-forslaget.

- Vi visste at forslaget om under 18-spillere ikke var i tråd med reglene. Vi synes likevel at det er et viktig forslag. Klubbene skal ikke gi fra seg ansvaret for spillerne for tidlig, sier han.

Reding synes heller ikke Uefa har kommet opp med et godt nok forslag til å kompensere klubber for tap av talenter.

- Hvordan kalkulerer du summen? Hvordan kan du verdsette opptrening av en spiller? spør Reding.

Omdal synes det er rart at EU allerede har vurdert forslaget, siden Uefa fortsatt har tilgode å legge fram en detaljer plan for utregningen.

- Vi har ikke lagt fram regnestykket engang. Hvordan hun kan være skeptisk da, får hun svare for, sier NFF-presidenten.

Møtes neste uke

EU og fotballmyndighetene skal forhandle neste uke, like før EUs eget toppmøte i Nice 6. desember.

Fram til det sier Reding at hun vil prøve å overtalte FIFpro, den europeiske spillerunionen, til å sette seg ved forhandlingsbordet til Uefa. Fagforeningen svarte blankt nei til Uefa overgangsforslag da de ble lagt fram.