EU vil tvinge fotball-VM over på gratiskanaler

Kan bli slutt på betal-TV under store mesterskap.

FOTBALL-VM FOR ALLE: Under sommerens VM-sluttspill i Sør-Afrika delte TV 2 og Viasat på rettighetene. Sistnevnte viste halvparten av kampene gratis, mens halvparten gikk på betalingskanaler. En fersk EU-dom tar sikte på å forby eksklusiv kringkasting av hendelser de anser som svært viktige for samfunnet. Foto:   EPA/KERIM OKTEN FILE
FOTBALL-VM FOR ALLE: Under sommerens VM-sluttspill i Sør-Afrika delte TV 2 og Viasat på rettighetene. Sistnevnte viste halvparten av kampene gratis, mens halvparten gikk på betalingskanaler. En fersk EU-dom tar sikte på å forby eksklusiv kringkasting av hendelser de anser som svært viktige for samfunnet. Foto: EPA/KERIM OKTEN FILEVis mer

En fersk EU-dom slår fast at alle borgere har rett til å se alle kampene i fotball-VM og EM, skriver Teknisk Ukeblad.

Dermed kan EU- og EØS-landene gjøre slutt på at sluttspillkampene sendes på betalingskanaler. Slike eksklusive sendinger strider med EUs TV-direktiv, mener EU-domstolen.

«Direktivet om kringkasting av fjernsyn tillater medlemslandene å forby eksklusiv kringkasting av hendelser de anser som svært viktige for samfunnet, der slike sendinger vil frarøve en betydelig andel av befolkningen muligheten til å følge disse hendelsene på gratis fjernsyn», skriver EU-domstolen i en pressemelding som www.tu.no har gjengitt.

FIFA og UEFA klaget på at Belgia og Storbritannia satte alle EM- og VM-kamper opp på en liste over sportsbegivenheter som anses viktige for alle i samfunnet. Både Det internasjonale fotballforbundet og Det europeiske fotballforbundet frykter inntektstap dersom mesterskapsfotballen må sendes på åpne kanaler. EU-domstolen tror ikke på noe særlig inntektstap.

«EU-domstolen merker seg at det ikke kan spesifiseres på forhånd - når nasjonale lister tegnes opp eller senderettighetene kjøpes - hvilke kamper som vil være avgjørende for sluttspillet i disse mesterskapene, eller hvilke som kan påvirke skjebnen til et gitt landslag. EU-domstolen mener det at enkelte kamper av typen "non-prime" eller "non-gala" kan påvirke om et lag kommer videre til prime- eller gala-kampene kan rettferdiggjøre et medlemslands avgjørelse om å regne alle kampene i et slikt mesterskap som viktige for samfunnet», heter det videre.

(NTB)