Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stor kveld for norske lag i Europa

Europa League er plutselig kommet veldig mye nærmere

Rosenborg vinner i Irland, Molde spiller uavgjort i Skottland og Europa-debuterende Sarpsborg spiller 1–1 mot kroatiske Rijeka. For en høst det kan bli.

SEIER: Rosenborg slo Cork City torsdag kveld, og mye skal gå galt om det nå ikke blir Europa League-playoff. Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
SEIER: Rosenborg slo Cork City torsdag kveld, og mye skal gå galt om det nå ikke blir Europa League-playoff. Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sarpsborg 08-Rijeka 1–1 (0–0)

Cork-Rosenborg 0–2 (0–2)

Hibernian-Molde 0–0

MYE SKAL GÅ galt om ikke Rosenborg allerede er i play off for Europa League etter 2–0 over Cork i Irland. Den tar vi og gleder oss selv om det ikke var veldig overraskende.

MOLDE HAR OGSÅ spilt seg til en genuin mulighet etter 0–0 mot Hibernian i Edinburgh. Den tar vi også.

PLUSS DET FAKTUM at Salzburgs 3–0 over makedonske KF Shkendija forteller oss hvem som mest sannsynlig blir RBKs play off-motstander, ingen overraskelse der, mens Dynamo Minsks 4–0 over Zenit, en liten sensasjon før returkampen i St. Petersburg, kan gjøre veien til et eventuelt gruppespill en smule lettere om Molde gjør jobben mot Hibernian hjemme.

Ingenting er klart, på ingen måte.

Men det som på vanlig vis bar med seg litt usikkerhet, norske lag i Europa-kvalifisering, ser i hvert fall bedre ut.

SARPSBORG 08 GA bort et unødvendig bortemål på veien til 1–1 mot kroatiske Rijeka, men på en god kveld for norsk fotball var resultatet på Sarpsborg stadion det desidert største. Sarpsborg under 08-fanen debuterer i Europa. Rijeka kommer fra nasjonen som tapte VM-finalen for noen uker siden, har spilt i Europa Leagues gruppespill i tre av de fem siste sesongene og slo i fjor høst AC Milan 2–0 hjemme.

MÅLET SARPSBORG SLAPP inn, det første europeiske baklengsmålet siden Peter Lorimer scoret seiersmålet mot gamle Sarpsborg FK i Messebycupen i 1970 (forløperen til UEFA-cupen), kan fort bli det som feller Geir Bakkes mannskap. Om så skjer er det veldig surt. Men evner man å se bak resultatet finner man fort at Rijeka hadde fire enorme målsjanser til, reddet på streken eller av Sarpsborgs nye keeper Alekandr Vasyutin, banens beste før 1–1.

Etter det, fordi han skulle reddet skuddet selv om det kom upresset fra 30 meter, får han bare fem på terningen.

Det forteller alt.

SARPSBORG TOK HENSYN til et meget godt fotballag denne kvelden. Det kler dem mindre enn når de kan være seg selv, spille ballen litt rundt og finne motstanderens bakrom mer naturlig enn de mange klarerende langballene som søkte alltid jagende Rashad Muhammed. Det blir ikke lettere i Rijeka, selvfølgelig blir det ikke det, men det kan bli noen flere åpninger, muligheter og rom å løpe i for Muhammed. Og de offensive dødballen er alltid Sarpsborg 08s gode venn, enten de kommer i form av cornere, frispark eller lange innkast.

Det var på et skreddersydd langt innkast (Joachim Thomassen), forlenget på den første stolpen (Joackim Jørgensen) Kristoffer Zachariassen vant sin hodeduell og ga Sarpsborg 1–0.

At de kan gjøre det igjen i Rijeka er ingenting å lure på.

MANGE VELDIG GODE prestasjoner ga Sarpsborg resultatet som er godt og i en ekstrem stund kan ende opp med enda mer. Jon Helge Tveita for eksempel, meget god. Det samme var Kristoffer Zachariassen og mannen som header alt som kommer dalende i motstanders boks, også stein, Patrick Mortensen. Og det er godt å se en Rashad Muhammed også, som løper og prøver, og løper enda mer for å prøve på det han ikke fikk til sist, selv om han er dønn alene.

Det, som veldig mye annet rundt dette Sarpsborg-laget, forteller om høy arbeidsmoral og en vilje til å gi alt.

Uansett hvordan det går i Kroatia torsdag 16. august har Sarpsborg 08 imponert i sin første sesong i Europa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!