Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kan møte Chelsea, Arsenal, Sevilla eller Ståle Solbakkens FCK

Europa League er Sarpsborgs belønning for årets beste avgjørelse i norsk fotball

En kritisert genistrek sendte Sarpsborg til gruppespillet i Europa League og gjør Geir Bakke til årets trener. Pluss ei spillergruppe som nekter å gi opp.

BORTEMÅLET SOM FIKSET ALT: Ole Jørgen Halvorsen scoret bortemålet Sarpsborg trengte for å snu Maccabi Tel Avivs 2-0 til gruppespill i Europa League. Det skjedde fordi Sarpsborg-spillerne hadde krefter nok til å snu en vanskelig bortekamp helt på slutten. Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov
BORTEMÅLET SOM FIKSET ALT: Ole Jørgen Halvorsen scoret bortemålet Sarpsborg trengte for å snu Maccabi Tel Avivs 2-0 til gruppespill i Europa League. Det skjedde fordi Sarpsborg-spillerne hadde krefter nok til å snu en vanskelig bortekamp helt på slutten. Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Maccabi Tel Aviv – Sarpsborg 2–1 (0-0), 3–4 sammenlagt

GEIR BAKKE OG Sarpsborg hadde 50 millioner grunner til å gjøre som de gjorde da klubben ofret tre eliteseriepoeng til fordel for friske bein i Tel Aviv. Noen kritiserte det og sa det var usportslig. Andre fant B-laget til søndagens kamp mot Kristiansund helt naturlig.

AVGJØRELSEN VAR KONTROVERSIELL, men Sarpsborg 08s å ta. Geir Bakke visste hva han kom til å trenge etter pause mot Maccabi. Han visste hva åtte uker i Europa har gjort med laget. Og hvorfor jeg mente det var klokt hele veien fra søndag til avspark Tel Aviv så du på 2–0 TIL til hjemmelaget med et drøyt kvarter igjen på klokka.

Da ble Sarpsborg gode.

Med fasit i hånd var avgjørelsen om å ofre en eliteseriekamp en genistrek.

JEG VET IKKE hva Sarpsborg hadde regnet med i varmen, men jeg tror kampbildet de fikk var i nabolaget til det de fryktet. Maccabi Tel Aviv er et ballsikkert lag med mange gode individualister. Når de får lov å trille rundt og mørne motstanderen, samtidig som Sarpsborg ikke evnet å ta ned ballen å bruke den, er det vanskelig å være bortelag. Og derfor sleit Sarpsborg mer enn godt var, spesielt det siste kvarteret av første omgang og helt fram til et håpløst balltap på vei fram i banen åpnet døra til Maccabis 2–0.

Etter det skjønte de hva som skulle til.

Og brukte kreftene de hadde igjen til å gjøre noe med det.

DET ER OPPLEST og vedtatt at du trenger litt flyt og noen marginer for å gå videre på dette nivået. Sarpsborg har hatt det. 3–1 scoringa hjemme i Særp kom på et straffespark der forseelsen skjedde utenfor straffefeltet. Reduseringa i Tel Aviv kom etter et nok et billig straffespark. Men da det først var dømt var det ingenting billig med måten Ole Jørgen Halvorsen ventet ut keeperen på, og trillet ballen i mål.

Det var verdensklasse.

Både avslutningen og håndteringen av presset.

DET ER MANGE som lurer på hvordan en klubb som Sarpsborg kan levere et gruppespill i Europa. Det skal jo ikke være mulig. I hvert fall ikke i første forsøk. Men kompetansen er høy i Sarpsborg, modellen klubben drives etter er god og gjennomtrekken av spillere er akkurat så stor at du egentlig er nødt til å treffe med noen av de du velger å ta inn til en sjekk.

Det siste eksempelet er Jørgen Horn, tidligere Vålerenga, Viking, Fredrikstad, Strømsgodset og nå tilbake i Norge fra svenske Elfsborg.

Da to minutter pluss tillegg gjensto debuterte han i blått for å vinne alt Maccabi Tel Aviv kastet i Sarpsborgs retning.

Han vant alt.

ARSENAL, CHELSEA, SEVILLA, Ståle Solbakkens F.C. København og Uwe Röslers Malmö FF er noen av lagene i Europa Leagues gruppespill. Det er lov å håpe. Det kan bli tre fine torsdagskvelder på Sarpsborg stadion utover høsten. Men uansett hva trekninga bringer er jobben gjort.

Sarpsborg 08 har levert årets prestasjon i norsk fotball.

Pluss litt til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!