Kamp om OL-billett i VM

Europa-suksess kan være norsk krise

Det er beinhard konkurranse om OL-plassene etter europeisk dominans i VM. - Blir ekstremt vanskelig, sier tidligere landslagsspiller og TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen.

TRANGT NÅLØYE: Norge kan sikre OL-billetten hvis de slår England og USA vinner mot Frankrike. Taper USA, trenger Norge medalje. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
TRANGT NÅLØYE: Norge kan sikre OL-billetten hvis de slår England og USA vinner mot Frankrike. Taper USA, trenger Norge medalje. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

LE HAVRE (Dagbladet): De europeiske landene har storspilt i årets VM, og når kvartfinalene sparkes i gang i morgen, er sju av åtte land fra Europa.

Unntaket er USA, som slo Spania 2-1.

Mangelen på ikke-europeiske bidrag kan by på problemer for Norge. De tre nasjonene fra Europa som presterer best i VM, kvalifiserer seg nemlig til OL i Tokyo neste år.

Norge, England, Frankrike, Italia, Nederland, Tyskland og Sverige er de europeiske bidragene som kjemper om OL-plass.

- Det gjør det ekstremt mye vanskeligere. Jeg hadde kanskje håpet at Canada og Japan skulle vinne. Da hadde det vært mye større sjanser. Nå er det kjempetøft. De må jo videre fra kvartfinale for å ha en sjanse, sier tidligere landslagsspiller Solveig Gulbrandsen til Dagbladet.

TV 2-EKSPERT: Solveig Gulbrandsen. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2.
TV 2-EKSPERT: Solveig Gulbrandsen. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2. Vis mer

- Blir ekstremt vanskelig

Japan røk ut mot Nederland etter en straffe på overtid, der VAR fanget opp en hands, mens Canada ble sendt hjem med et knepent 1-0-tap mot Sverige.

Gulbrandsen innrømmer at hun ble irritert av måten Japan røk ut på.

- Også var jeg utrolig skuffa over Canada. Jeg synes de var fryktelig dårlige, og det blir jo irriterende når du heier på dem. Det var stusslige greier, sier TV 2-eksperten.

Hvis USA nå ryker ut mot vertsnasjon Frankrike, betyr det at semifinalene bare vil bestå av europeiske land. Da må Norge ta medalje for å sikre OL-billett for første gang siden 2008.

Norge møter nettopp USA hvis begge går videre til semifinale. Da er Norge garantert en plass i OL selv om de taper mot USA og i bronsefinalen, ettersom man da hadde blir tredje best i Europa.

- Tror du Norge heier på USA?

- Jeg tror ikke de tenker på det i den grad. Du må vinne din match. Du må prestere på et ekstremt høyt nivå for å komme til OL, og det er lenge siden vi har vært med i et OL. Dette viser hvor tight det har vært. Det har blitt ekstremt vanskelig. De må i hvert fall vinne mot England, sier Gulbrandsen.

Saken fortsetter under videoen.

VIDERE I MESTERSKAPET: Norge er klar for kvartfinalen i VM etter dramatiske 120 minutter mot Australia. Bilder fra NRK Vis mer

- Skulle gjerne hatt større kvote

Dagbladet snakket med et par av de norske landslagsjentene etter onsdagens trening, og det var tydelig at de hadde fullt fokus på VM, ikke OL.

- Jeg har faktisk ikke tenkt på OL. Nå ligger alt fokus på VM, men selvfølgelig er det ei gulrot som ligger der. Vi fortsetter med det målet vi har satt, det er medalje, og om vi gjør det er vi i OL. Det er bare å fortsette og jobbe på, sier Maria Thorisdottir til Dagbladet om kampen om OL-billett.

- Vi har ikke tenkt noe på OL. Det er et kjedelig svar, men jeg tror det er helt avgjørende å ta kamp for kamp, så får man telle opp til slutt. Det betyr bare at nivået i Europa er utrolig bra. Aller helst skulle vi hatt en større kvote, men sånn er det ikke, og det får vi bare ta det helt til slutt, sier Ingrid Moe Wold til Dagbladet.

Overrasket Sjögren

Landslagstrener Martin Sjögren legger ikke noe skjul på at den europeiske dominansen har overrasket ham.

- At det skulle være sju av åtte europeiske lag i kvartfinalen og en såpass stor europeisk dominans, hadde vel ingen trodd på forhånd. At det er en europeisk dominans totalt i kvinnefotballen, er ganske tydelig, sier Sjögren til Dagbladet, og legger til:

- På bakgrunn av det kan man alltid diskutere om Europa bare skal ha tre lag i et OL. Jeg tror vi kommer til å fortsette å dominere, men akkurat nå vet vi hva forutsetningene er for å kvalifisere seg til OL. Det er ikke noe vi tenker på, nå er det bare fullt fokus på å ta oss forbi neste steg, som er England, sier svensken.

Bare Spania og Skottland er ute av VM. Sistnevnte kunne heller ikke kvalifisere seg til VM da de britiske landene skal spille som «Storbritannia» i et eventuelt OL, og at kvalifiseringen da tar utgangspunkt i Englands prestasjoner i VM.

Saken fortsetter under videoen.

DRØMMETREFF: KFUM-spilleren Olav Øby scoret fra midtbanen i 2-0-seieren mot Ham-Kam. Scoringen kan minne om David Beckhams scoring fra midtbanen mot Wimbledon i 1996. Video: KFUM. Vis mer

Fullt fokus på England-kampen

Mens USA lanseres som favoritt til å ta VM-trofeet hjem av bookmakerne, befinner Norge seg på den andre delen av skalaen sammen med Italia.

På spørsmål om svensken heier på USA mot Frankrike, svarer svensken med latter.

- Jeg heier på Norge.

Heller ikke Thorisdottir eller Moe Wold tenker i de baner.

- Jeg tror ikke vi tenker så mye på dette som dere. Vi tenker at vi skal møte England nå. Vi skal slå England. Så er vi i semifinalen, og så tar vi det derfra, sier Moe Wold.

- Jeg skjønner jo hva du tenker, men jeg har ikke tenkt på det. Jeg har ikke tenkt noe særlig. Nå er det VM som gjelder. OL får komme seinere, ler Thorisdottir.

- Utviklingen har eksplodert

OL 2020 for kvinner består av totalt tolv lag, der tre kommer fra Europa.

Tre lag er allerede kvalifisert. Japan, ettersom de er vertsnasjon, og Brasil og New Zealand, gjennom Copa America i 2018 og OFC Nations Cup i 2018.

Martin Sjögren ble også spurt om den europeiske dominansen og antallet OL-plasser til Europa under onsdagens pressekonferanse før England-kampen.

- Det pleier å være sånn at kontinentet som VM spilles i, har en fordel, men denne dominansen hadde vi ikke trodd på forhånd. Samtidig er det her utviklingen har skjedd. Det har eksplodert de siste åra. Spesielt blant de større klubbene som satser seriøst i klubblag. Den utviklingen pågår i Europa og den gir resultater, sier Sjögren.

- Det er ikke så lenge siden alle disse spillerne jobbet eller studerte på fulltid. Nå kan man faktisk være og leve som fotballproff. Det er en ekstremt viktig utvikling vi har vært en del av, og den kommer til å fortsette i Europa, spår Sjögren.