Europa vil ha Røkke

MOLDE (Dagbladet): Et tiltalls europeiske storklubber har vært i kontakt med Kjell Inge Røkkes fotballselskap Wyndmore. - De ønsker oss som eiere, og vi kikker oss rundt. Fotball er en investerings-sektor jeg tror vil vokse stort framover, sier Røkke.

- I Molde har vi hatt en fotballkultur helt tilbake til 1911. Molde Fotballklubb har nå 45 lag og 750 medlemmer. Det er fundamentet og grunnen til at vi har valgt å bygge et nytt stadionanlegg, sier Kjell Inge Røkke, som mener at fotball bare vil få stadig større oppmerksomhet og reklameverdi.

Stolt

I går var han Romsdalens stolteste sønn da han viste pressen rundt på det nye Molde stadion sammen med venn og kollega Bjørn Rune Gjelsten.

- Det lar seg ikke gjøre å bygge et stadion og så putte kulturen inn i anlegget etterpå. Kulturen må være på plass først. I Molde er det mulig å bygge et anlegg med plass til mer enn 13000 tilskuere, men det finnes ikke mange byer i landet hvor det er mulig, sier Røkke.

212 mill.

Landets mest moderne fotballanlegg har fått en samlet pris på 212 millioner kroner.

Røkke eier 90 prosent av Molde stadion, Gjelsten eier 10 prosent. De har budsjettert med 6000 tilskuere i gjennomsnitt på kampene for å gå i balanse.

Flere tilskuere

- Det vil si at vi må ha rundt 1500 flere på hjemmekampene enn vi har hatt i gjennomsnitt de siste tre åra. Stadionfølelsen vil bli noe helt annet nå. I tillegg ønsker vi oss konserter, som foreløpig ikke er lagt inn i budsjettet.

Kjell Inge Røkke mener Molde Fotballklubb har utviklet seg raskt og langt. Etter at han og Gjelsten kom inn med åtte millioner kroner gjennom en redningsaksjon i 1992, har klubben etablert seg i den øverste delen av elitedivisjonen. Under kapitalutvidelsen for et år siden ble klubben verdsatt til 50 millioner kroner.

- Dårlig investering

- Bygget vil kanskje bli en av mine dårligste investeringer. Men klarer vi å skape inntekter, så kan vi leve med det. Jeg har ikke hatt behov for å reise et monument, men delta i den prosessen som fotballsuksessen i Molde er blitt. Dette er også en del av vårt samfunnsengasjement.

Da Røkke og Gjelsten kjøpte 80 prosent av aksjene i selskapet som eide den engelske fotballklubben Wimbledon, hadde de analysert klubben og funnet at den var interessant å kjøpe fordi den hadde en liten publikumsmasse og var uten egen stadion.

- Klubben var flyttbar, økonomien var god og rettighetene som fulgte med kan slås sammen med andre klubber nedover i divisjonene. Vi har sett på alle muligheter.

- Det kan også bli aktuelt å kjøpe seg inn i en klubb i en lavere divisjon for å utnytte synergieffekter. Samtidig jobber vi for å finne et sted hvor vi kan bygge et nytt stadion. Vårt fokus er fremdeles rettet mot Dublin og London, sier Røkke.

Ser muligheter

Han overlater helt til manager Joe Kinnear å velge spillere til Wimbledon.

- Det er blitt et mønster i det at norske spillere går til Premier League. Molde har også utviklet spillere for dette nivået. Vi ser muligheter, men vil ikke som eiere blande oss inn i det valget som tilligger klubbens ledelse. Det er ikke vår kompetanse.

- Hva heter de neste klubbene dere vil kjøpe?

- Wyndmore får stadig tilbud fra klubber i andre land. Vi har ideer og kikker litt rundt i Europa, men noen navn får ikke Dagbladet nå. Det får komme etter hvert, sier Røkke med et lurt smil.

VIL HA MER: KJell Inge Røkke er stolte av nye Molde stadion, men har ingen planer om å stoppe der.