Europacup-plassen norsk fotball ikke har godt av

I mai, etter endt sesong i Europa, deler UEFA ut Fair Play-billettene som gir en ekstra plass i Europa. Det beste som kan skje norsk fotball er at vi faller utenfor.

KAN IKKE SI DET: Toppfotballsjef Nils Johan Semb vet helt sikkert hva som er best for norsk klubbfotball i Europa. Men det skulle tatt seg ut om han hadde sagt det. FOTO: Morten P. / Dagbladet
KAN IKKE SI DET: Toppfotballsjef Nils Johan Semb vet helt sikkert hva som er best for norsk klubbfotball i Europa. Men det skulle tatt seg ut om han hadde sagt det. FOTO: Morten P. / DagbladetVis mer

La Manga - lørdag 5. februar

COPA DEL SOL er turneringa som skal gi Norges beste lag internasjonal matching og preparere lagene for E-cup-kvalifiseringene som begynner til sommeren. Per dato er Rosenborg, Vålerenga, Tromsø og Strømsgodset kvalifisert for Europa. Hvilket handler om topp tre i Tippeligaen pluss cupvinneren.

Det er den kvoten Norges klubbranking gir oss.

MEN DET ER alltid en mulighet for en av UEFAs fair play-plasser. I fjor var Norge noen små desimilaler unna å få med et femtelag i Europa. Det høres ut som en bonus, men sannheten er en annen.

Og den er at vi egentlig ikke vil ha den.

Fordi den svekker rankingen.

AALESUND ER, ETTER fjerdeplassen i fjorårets tippeliga, laget som eventuelt får Fair Play-plassen når UEFA er ferdig med å telle røde og gule kort i mai. Per dato ligger Norge meget godt an til å få med et femte lag i Europa. Og hvis så skjer er faren stor for at den norske nasjonsrankingen på klubbnivå blir enda dårligere enn den er i dag.

Fordi vi ikke klarer å hevde oss.

Fordi femtelaget i Norge ikke tar Europa på alvor.

PARADOKSET ER ALTSÅ følgende: Vi ønsker oss til Europa, vi jobber for Europa og på La Manga bruker Norsk Toppfotball millioner av kroner får å preparere klubbene for E-cupene.  Likevel er det best for rankingen vår om vi bare får med fire lag - ikke fem. For så lenge sansynligheten er størst for at i dette tilfellet Aalesund ikke vil lykkes (husk kampene mot Motherwell i fjor, Kjetil Rekdal la ikke alt for mye i det), er det best for norsk klubbfotballs posisjon i det europeiske rankingsystemet at de ikke får muligheten.

Men sånt kan man jo selvfølgelig ikke snakke høyt om.

I hvert fall ikke når man sitter i ledende og fotballutviklende posisjoner.

DET SKULLE TATT seg ut at toppfotballsjef Nils Johan Semb hadde uttalt at han helst så Aalesund utenfor sommerens kvalifisering til Europa League. En toppfotballsjef som motarbeider klubbfotballens utviklingspotensial i Europa? Ja, akkurat - jeg hører allerede debatten. Men hadde han gjort det ville han sansynligvis hatt helt rett samtidig som han sikkert også ville sagt det han tenker.

Jo flere lag Norge har i Europa, jo dårligere blir nasjonsrankingen vi ender opp med.

PS! I går ble Svein Mathisen bisatt i Kristiansand domkirke. I Dagbladet i dag får han sin siste pasning fra Tom Stalsberg. Vakkert. Les det!   

IKKE BRA FOR NORSK FOTBALL: Kjetil Rekdals Aalesund ligger an til å bli Norges femte representant i neste års europacuper dersom Tippeligaen får en ekstra fair play-plass. Det kan vise seg skadelig for klubbrankingen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
IKKE BRA FOR NORSK FOTBALL: Kjetil Rekdals Aalesund ligger an til å bli Norges femte representant i neste års europacuper dersom Tippeligaen får en ekstra fair play-plass. Det kan vise seg skadelig for klubbrankingen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer