PARDON?  Sepp Blatter valgte å ikke stille opp på en debatt om at FIFA har gitt Qatar VM i fotball. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
PARDON? Sepp Blatter valgte å ikke stille opp på en debatt om at FIFA har gitt Qatar VM i fotball. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Europarådet legger press: - Det rister i FIFAs grunnmur

Vil ha VM bort fra Qatar.

Europarådet vil øke trykket på Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) for å få fotball-VM i 2022 bort fra Qatar.

Men for å klare det kreves antakelig langt kraftigere skyts enn den resolusjonen de stemte fram torsdag.

I januar la britiske Michael Connarty fram en rapport med sviende kritikk mot FIFA. Ifølge hans konklusjoner ble det overført penger til en lang rekke personer og forbund fra FIFAs visepresident Mohammed bin Hammam fra Qatar. Pengene skal ha sett til at Qatar vant kampen om å få arrangere VM-sluttspillet i 2022.

Rapporten skulle vært tema i Europarådets parlamentariske forsamling (Pace) i Strasbourg i juni, men tidligere denne uken ble det besluttet at det skulle stemmes over en resolusjon allerede nå. En av grunnene skal ha vært at de ønsket å gjøre det før FIFAs presidentvalg i mai.

Torsdag forsøkte blant andre sveitsiske delegater å videresende resolusjonen til en komité, men forsøket lykkes ikke og resolusjonen kunne stemmes gjennom.

Debatten og resolusjonen gikk i hovedsak på viktigheten av å stå opp for menneskerettigheter og mot korrupsjon i fotballen.

Sepp Blatter var invitert til å følge debatten, men dukket som ventet ikke opp.

- Når Europarådet går inn for en resolusjon som kritiserer korrupsjonen innen FIFA og de vilkår som arbeiderne har i Qatar foran VM i 2022, så rister det i FIFAs grunnmur. Det er jeg helt overbevist om, sa svenske Niklas Carlson, som leder den svenske delegasjonen i Europarådet.

Spørsmålet er om det politiske presset vil fungere. Blatter har tidligere sagt at det må et jordskjelv til om de skal endre valget av VM-vertskap.

(NTB)