Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Europarådet vil ha omkamp om fotball-VM

Ber om ny avstemning.

 FIFA-president:  Sepp Blatter. Foto: NTB Scanpix
FIFA-president: Sepp Blatter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Europarådets kulturkomité ga tirsdag sin tilslutning til en resolusjon der FIFA bes om å avholde en ny avstemning om hvem som skal arrangere fotball-VM i 2022, på grunn av «grunnleggende feil» da Qatar ble tildelt mesterskapet.

Avsløringer omkring søkerprosessen medfører at «FIFA ikke kan unndra seg forpliktelsen om å avholde en ny avstemning», står det i rapporten som tirsdag ble lagt fram for Europarådet.

Det britiske parlamentsmedlemmet Michael Connarty, som har utarbeidet resolusjonen, brukte ord som «farse» og «åpenbar hvitvask» om Det internasjonale fotballforbundets egen behandling av avsløringene.

Connarty sa at han har sett dokumenter avisen The Times fikk tilgang til i sin etterforskning av saken. De utgjør bevis for at Mohamed Bin Hammam, som var en hovedmann bak Qatars søknad, betalte betydelige pengesummer til afrikanske fotballforbund for å sikre stemmer i avstemningen.

Forbløffet Det beklages at rapporten fra FIFAs etiske komité, som avslørte «ekstremt tvilsomme framgangsmåter» ikke ble offentliggjort i sin helhet, og det uttrykkes forbløffelse over hvor lett FIFAs etiske komité stilte seg bak beslutningen om å la Qatar beholde VM på tross av avsløringene.

- FIFA ser ikke ut til å være i stand til å gjøre slutt på korrupsjonsskandaler, står det.

I rapporten kreves det også at Qatar, som har fått hard kritikk for arbeidsforholdene til fremmedarbeiderne som bygger VM-anleggene, treffer nødvendige tiltak for å sikre rettighetene til arbeiderne.

Jordskjelv Resolusjonsteksten vil bli lagt for Europarådet i plenum i april. Da treffes flere enn 300 representanter for de 47 medlemslandene. Om den blir vedtatt, vil det ytterligere øke det politiske presset på FIFA.

FIFA-president Sepp Blatter sa nylig at det må et «jordskjelv» til for å endre tildelingen til Qatar nå.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media