Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Europas beste klubb i 1986 fratas navn, logo og farger

Rumenske Steaua Bucuresti tapte i retten mot forsvarsdepartementet.

MISTER IDENTITETEN: Steaua Bucuresti måtte stille i disse gule bortedraktene da de tok imot CSMS Iasi på hjemmebane i går. I tillegg var klubblogoen fjernet, og på stillingstavla stod det «hjemmelag» istedenfor Steaua. Klubben har nemlig mistet rettighetene til merkevarenavnet Steaua. Foto: AFP/Miguel Riopa.
MISTER IDENTITETEN: Steaua Bucuresti måtte stille i disse gule bortedraktene da de tok imot CSMS Iasi på hjemmebane i går. I tillegg var klubblogoen fjernet, og på stillingstavla stod det «hjemmelag» istedenfor Steaua. Klubben har nemlig mistet rettighetene til merkevarenavnet Steaua. Foto: AFP/Miguel Riopa. Vis mer

(Dagbladet): Romanias største fotballklubb, Steaua Bucuresti, spilte sin forrige kamp uten navn, uten logo og uten sine draktfarger.

Klubben har tapt i retten mot landets forsvarsdepartement, som saksøkte klubben for å bruke merkevarenavnet «steaua» (betyr «stjerne» på norsk). 

På tavla var Steaua erstattet med «vertene» og speakeren på stadion annonserte klubben som "de rumenske mesterne", skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det er et stort tap for en klubb som for bare 28 år siden var best i Europa, da de vant serievinnercupen mot Barcelona etter straffesparkkonkurranse.

Saksøkt av staten Steaua mistet sitt navn på grunn av en konflikt med det rumenske forsvarsdepartementet. Da laget ble stiftet i 1947, var det nemlig forsvarets fotballag.

I 1989 ble Steaua privatisert, og skilt ut fra statlig eierskap. Laget fjernet delnavnet «Army Sports Club», som klubben hadde frem til da. Konflikten oppstod imidlertid ikke før da klubben ble kjøpt opp av kontroversielle Gigi Becali i 2004.

Forsvarsdepartementet ønsket ikke at Becali, som nå sammen med sin daglige leder Mihai Stoica sitter i fengsel for maktmisbruk, skulle få råde over klubbens historie før 2004, og saksøkte klubben for å misbruke merkevarenavnet.

Nå, tre år senere, har rumensk høyesterett dømt i favør forsvarsdepartementet, og gjort det klart at klubben blir fratatt alle rettigheter til å bruke navnet. Dermed mister de også retten sin gamle logo og sine gamle draktfarger.

Situasjonen kan endre seg for Steaua, dersom de greier å bli enige internt med det rumenske forsvarsdepartementet om å tillatelse til å bruke navnet.

Da de spilte mot CSMS Iasi i går, var alt som kunne spores tilbake til navnet effektivt fjernet. De stilte i den gule bortedrakta, istedenfor i den tradisjonelle røde og blå hjemmedrakta, og uten klubbemblem på hverken spillere eller støtteapparat.

Den kampen vant «de rumenske mesterne» 1-0 etter scoring på overtid av den polske midtstopperen Lukasz Szukala.

De ligger godt befestet på tabelltopp i den rumenske serien, og leder med ti poeng foran CFR Cluj.