BLE VEID OG FUNNET FOR LETTE: Arjen Robben og Wesley Sneijder var to av 12 spillere som forsvant fra Real Madrid foran denne sesongen. Begge har blomstret i sine nye klubber, og i dag vender de tilbake til Santiago Bernabeu. Foto: REUTERS/Andrea Comas
BLE VEID OG FUNNET FOR LETTE: Arjen Robben og Wesley Sneijder var to av 12 spillere som forsvant fra Real Madrid foran denne sesongen. Begge har blomstret i sine nye klubber, og i dag vender de tilbake til Santiago Bernabeu. Foto: REUTERS/Andrea ComasVis mer

- Europas klokeste kjøp denne sesongen

Robben og Sneijder ble ofret i tidenes ryddesjau. I kveld er de profilene i mesterligafinalen.

|||Mesterligafinalen direkte i studio kl. 20.45: Inter - Bayern München

(Dagbladet): Arjen Robben og Wesley Sneijder var to av spillerne som ble ansett som overflødige da Real Madrid gjennomførte en ryddesjau av de sjeldne foran 2009/10-sesongen.

Derfor er det ikke vanskelig å se ironien i at nettopp de to nederlenderne er nøkkelspillere på hvert sitt lag når Bayern München og Inter i kveld spiller Champions League-finale på sin gamle hjemmebane, Santiago Bernabeu.

Robben har scoret 20 mål på sine 24 siste kamper for Bayern, inkluderte avgjørende mesterligamål mot Fiorentina, Manchester United og Lyon.

Stort mindre viktig har ikke Sneijder vært: Han ble matchvinner da Inter desperat trengte en borteseier mot Dinamo Kiev i gruppespillet, han scoret målet som drepte oppgjøret mot CSKA Moskva i kvartfinalen, og han scoret utlikningsmålet mot Barcelona i den første semifinalen.

Vender tilbake til Real
Serie A-kommentator Per Jarle Heggelund mener nederlenderen er hovedgrunnen til at Inter omsider har nådd finalen i Champions League.

- Da han kom til Inter sa Mourinho at han var den siste brikken i puslespillet. Han fikk nummer 10-rollen, og det har vært suksess fra starten av. Han har vært veldig delaktig i Inters suksess, spesielt i europacupen, hvor jeg ikke kan se noen bedre i den rollen Sneijder har spilt denne sesongen. Han har vært fantastisk, kanskje best av alle i Inter, sier Heggelund til Dagbladet.

Og siden vi først har vært inne på ironi:

DEN SISTE BRIKKEN I PUSLESPILLET: Den attesten fikk Sneijder av José Mourinho da han kom til Inter. Nederlenderen har takket for tilliten med en kanonsesong. Foto: EPA/MATTEO BAZZI
DEN SISTE BRIKKEN I PUSLESPILLET: Den attesten fikk Sneijder av José Mourinho da han kom til Inter. Nederlenderen har takket for tilliten med en kanonsesong. Foto: EPA/MATTEO BAZZI Vis mer

- Om Mourinho overtar Real Madrid ser jeg for meg at han henter Sneider tilbake til Santiago.

Selv hevder nederlenderen at han ikke føler det som noen oppreisning eller revansj å returnere til Real Madrids hjemmebane i kveld. Det samme gjør for øvrig ytterligere to Inter-spillere: Walter Samuel og Esteban Cambiasso.

- Jeg tenker ikke på disse tingene. Det eneste jeg vil si er at jeg er glad for å være tilbake og se mennesker jeg ikke har sett på et år. Dette er bare en fotballkamp, og for meg er det ingenting spesielt utover det, sier Sneider ifølge ESPN.

Kan være Mourinhos avskjed med Inter
Heggelund tror Mourinhos lovnad om spilletid fikk Sneijder til å senke skuldrene, og sier han har vært en åpenbaring for hjemmefansen på Giuseppe Meazza.

- Med en gang han får ballen får du følelsen av at noe vil skje. Sånn har det vært gjennom hele sesongen, han har tilført Inter så mye kreativitet. Alle ære til Wesley Sneijder, han har levert en fantastisk sesong. Det går et sus gjennom publikum hver gang han får ballen.  Pasningsfoten hans er magisk, i tillegg til at han har en vanvittig kraft i høyrefoten, sier Heggelund.

Han frykter imidlertid at mesterligafinalen blir José Mourinhos siste som Inter-trener.

- Hvis de vinner i kveld leder han nok Inter for siste gang. For Serie A vil det et tap av den råeste sitatmaskinen i moderne tid. En drøm å jobbe med for oss journalister, og selv om han er i krig med mange klubber i Italia, tror jeg alle til slutt innser at mannen er veldig spesiell. Hele Italia bør takke ham om de vinner i kveld, da beholder Italia sine fire lag i Champions League. Det står om Italia mot Tyskland, sier Heggelund.

Bayern har scoret i 34 på rad
Viasat-kommentator Roar Stokke tror på en stor og målrik finale i kveld, mye på grunn av herrene Sneijder og Robben.

ET GULLKJØP: Etter en treg start har Arjen Robben slått ut i full blomst i Bayern München. Her feirer han det avgjørende bortemålet mot Manchester United i kvartfinalen. Foto: EPA/MAGI HAROUN
ET GULLKJØP: Etter en treg start har Arjen Robben slått ut i full blomst i Bayern München. Her feirer han det avgjørende bortemålet mot Manchester United i kvartfinalen. Foto: EPA/MAGI HAROUN Vis mer

- I fotballen er det gjerne litt tilfeldig om man blir satset på eller ikke, det handler om spillerstil og det å være i riktig klubb til rett tid. De tekstmeldingene Mourinho investerte i å overtale Sneijer til å komme til Inter kan sikre dem trippelen. På samme måte er Robben en entertainer og en av Europas beste kantspillere. Han har 13 mål på de 14 siste kampene og 22 totalt, mannen har selvtillit til å avgjøre på egenhånd. Han har holdt Ribery mer i skyggen enn mange hadde trodd denne sesongen, sier Stokke til Dagbladet.

Etter en treg start har Robben vokst seg større og større i Bayern utover sesongen.

Stokke tror nøkkelen var at Louis van Gaal ga ham friere tøyler offensivt.

- Robben trøblet innledningsvis med et rigid og komplisert system, men så løste de opp og lot sentrale spillere få friere roller der de fikk skape mer på egenhånd. Siden har ikke Bayern sett seg tilbake. De har scoret mål i 34 kamper på rad, og det har fått dem til finalen i Champions League. Van Bommel sa på pressekonferansen at han er veldig glad for å ha Robben på laget, fordi han tar av mye av presset. De vet de har en matchvinner.

- Blir det etterpåklokskap å si at Real burde beholdt dem?

- Pellegrini foretok bare et valg. Alle vet at når du har Cristiano Ronaldo på laget, skal han som regel ha ballen på motstanderens halvdel. Han tar så stor plass, og da blir andre overflødig og må spille andrefiolon. Se på Kaka, han har hatt en veldig skuffende sesong. Men for Bayern og tysk fotball var det gull å få en entertainer og målgarantist som Robben, sier Stokke.

Han holder Inter som knapp favoritt, mye på grunn av Wesley Sneijder.

VEDDER ALDRI MOT MOURINHO: Serie A-kommentator Per-Jarle Heggelund. Foto: Canal Plus
VEDDER ALDRI MOT MOURINHO: Serie A-kommentator Per-Jarle Heggelund. Foto: Canal Plus Vis mer

- Han er et av Europas klokeste fotballhoder, han har neste trekk klart i hodet hele tiden. Det er sjelden en spiller kan åpne opp en kamp med entouchspill som det han kan gjøre. Han er utrolig god på å vende 180 grader og slå gjennombruddspasninger mot Eto'o og Milito. Sneijder er hjernen og hjertet i den offensive delen av spillet. Et av Europas klokeste spillerkjøp i 2009/10-sesongen, fastslår Stokke.

Tror på Chelsea-reprise
Per-Jarle Heggelund holder også Inter som favoritt:

- Jeg tippet i august at Inter skulle vinne Champions League, og fikk herlig mye pepper. Men nå er de der. Jeg vil aldri i mitt liv tippe mot Mourinho i en finale, det ville være uklokt. Han er en matchvinner som er i stand til å gjøre de nødvendige grepene og tilpasse dem etter hvordan kampenutvikler seg. Jeg håper inderlig av hele mitt italienske fotballhjerte av Javier Zanetti får løfte pokalen 15 år etter at han kom til Inter. Han fikk ikke være med i VM-troppen nå heller, jeg ønsker ham alt godt.

- Hvordan tror du Inter kommer til å gå ut i kveld?

- Som borte mot Chelsea, med tilnærmet fire spisser og høyt press i en 4-2-3-1-formasjon med Milito på topp. Kommer Inter i gang med ballvinning høyt oppe kan det bli tut og kjør. Men Bayern er et fantastisk lag med enorme individualister. De er i stand til å vinne, det er det ingen tvil om, sier Heggelund.

TROR PÅ MÅLRIK FINALE: Viasat-kommentator Roar Stokke. 
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
TROR PÅ MÅLRIK FINALE: Viasat-kommentator Roar Stokke. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer