Europas mest ærlige spiss?

Motsto straffefristelsen mot United. Dumt eller prisverdig?

(Dagbladet.no): Det er ikke lett å si om Samuel Eto\'o fikk skryt eller pepper av Frank Riijkaard etter gårsdagens 0-0-kamp mot Manchester United.

For om kameruneren ikke hadde vært en så gjennomført ærlig fotballspiller, kunne Barcelona hatt et langt bedre utgangspunkt foran returkampen på Old Trafford neste uke.

Fem minutter etter pause snappet Eto\'o ballen fra Wes Brown og satte fart mot mål. Rio Ferdianand var for seint ute og traff foten til Barcelona-spissen med stor kraft innenfor 16-meteren.

Det var nesten en større prestasjon å holde seg på beina enn å falle. Men Eto\'o fortsatte å jage ballen, nådde den igjen like før dødlinja og forsøkte å finne Lionel Messi foran mål. I stedet fikk Michael Carrick feid ballen i sikkerhet.

- Ligger i hans natur

Kanskje fikk Eto\'o et vennlig håndtrykk av Rio Ferdinand etter kampen. For United-stopperen ville ikke bare laget straffe om kameruneren hadde falt, trolig hadde han blitt utvist i tillegg.

Frode Olsen kommenterer spansk fotball hver uke, og er ikke overrasket over Eto\'s lille oppvisning i fair play.

- Jeg har kommentert Eto\'o mange ganger, og har aldri sett ham filme seg til noe eller overdrevet noe. Andre lagkamerater og spanske spillerne gjør det langt oftere. Jeg kan ikke huske noen tilfeller med Eto\'o, det ligger i hans natur å være fair, sier Olsen til Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GRISEHELDIG FERDINAND: Rio Ferdinand hadde grunn til å takke Samuel Eto\'o litt ekstra for kampen i går kveld, etter at Barcelona-spissen holdt seg på beina i en åpenbar straffesituasjon. Ferdinand bør ikke kalkulere med like mye flaks når United møter Chelsea på Stamford Bridge til helga. Foto: AFP
GRISEHELDIG FERDINAND: Rio Ferdinand hadde grunn til å takke Samuel Eto\'o litt ekstra for kampen i går kveld, etter at Barcelona-spissen holdt seg på beina i en åpenbar straffesituasjon. Ferdinand bør ikke kalkulere med like mye flaks når United møter Chelsea på Stamford Bridge til helga. Foto: AFP Vis mer

I en ideell verden kunne han likevel ønsket seg at spillerne ikke trengte å falle for at dommeren skulle blåse straffe.

- Det var ganske mange straffesituasjoner i går. Jeg er av den oppfatningen at om spillerne holder seg på beina, er det opp til dommeren å avgjøre om han ble såpass forstyrret at han skal blåse straffe likevel. Det er en av de vanskeligste oppgavene dommerne har. Du skal ikke trenge å falle teatralsk for å få straffe. Ute på banen gjør de jo ikke det, der står man oppreist og får frispark likevel.

- Var det dumt eller prisverdig av Eto\'o å stå på beina?

- Litt begge deler. I en kynisk fotballverden hvor så mye står på spill er det litt dumt, men samtidig fortjener han skryt. Jeg tror absolutt han vinner mye anerkjennelse for det. Det bør også skape en debatt blant dommerne, de må bli flinkere til å vurdere om han ble hindret nok til å få frispark, mener Olsen.

Kontrast til Drogba

Talentspeider Stig Torbjørnsen satte i januar opp sin 10 på topp-liste over de beste afrikanske spillerne foran Afrikamesterskapet.

Han hadde Didier Drogba på topp, og Samuel Eto\' på 2. plass. Forskjellen på dem når det gjelder viljen til å stå på beina er ikke helt ubetydelig.

- Jeg tror nok han (Drogba) ville falt i den situasjonen på Camp Nou, sier Torbjørnsen.

Europas mest ærlige spiss?

- Drogba trenger kanskje ikke å holde på sånn, og jeg skulle gjerne sett at han tok bort det. Uavhengig av det mener jeg han er blant verdens tre beste spisser. Jeg kan ikke forsvare at Drogba driver med det. Men når du ser hvor lett påvirkelig dommerne er, er vinningen enorm ved å fake straffe, sier han til dagbladet.no.

Han er imponert over at Samuel Eto\'o ikke falt for fristelsen, men lurer også på hva kamuruneren ville gjort dersom han innså at han ikke ville nå igjen ballen.

- Jeg tror han så for seg at han ville rekke ballen, og få en jævla fin scoringsmulighet. Hvis ballen hadde trillet for langt fra ham, hva ville han gjort da? Nå greide han jo å ta den igjen, og spilte inn foran mål uten at det førte til noe. Men jeg applauderer hans vilje til å stå på beina. Han kunne falt slik åtte av ti ville gjort der, sier Torbjørnsen.

<B>ÆRLIG:</B> Frode Olsen har kommentert La Liga i flere år, men har aldri sett Samuel Eto\'o filme.
<B>BØR FØRE TIL DOMMERDEBATT:</B> Frode Olsen vil gjerne at dommere skal blåse straffe selv når spillerne velger å ikke falle.
<B>APPLAUDERER ETO\'O:</B> Men Stig Torbjørnsen lurer på om kameruneren hadde holdt seg på beina dersom han så at han ikke ville rekke ballen.