- Europas råeste

Den Real Madrid-vrakede Monaco-helten Fernando Morientes (28) er ifølge norske spisser den råeste målmaskinen i Europa for øyeblikket.

- Det han har gjort i Champions League i år, er stort. Han har en fantastisk egenskap til å være på rett plass til rett tid, og er en utrolig avslutter. For det er langt fra bare enkle mål han scorer. For en angrepsspiller gir det derfor en god følelse å se på ham, sier Tromsøs Tippeliga-toppscorer Morten Gamst Pedersen til Dagbladet.

Men han er ikke alene om å kjenne det krible litt ekstra i beina av å se mannen som ønsket seg bort etter at Ronaldo stjal plassen hans i Reals stjernegalleri.

- Han er typen som lurer et helt forsvar alene. Jeg får vel gå ut og forsøke å kopiere ham, he-he. Uansett er det inspirerende å se på Morientes. Det er det ingen tvil om, sier LSKs måltjuv Arild Sundgot.

- Bedre enn i Real

Sigurd Rushfeldt (31) er tre år eldre enn Morientes. Men har i likhet med spanjolen alltid scoret mange mål, og han har fulgt Morientes i mange år.

- Jeg synes han i Monaco har utviklet seg til å bli bedre enn det han var i Real Madrid, hvor han fikk ufortjent mye kritikk. Han er helt suveren for tida, og er helt der oppe sammen med Arsenals Thierry Henry, sier Rushfeldt.

Som spiss har Morientes en imponerende statistikk:

21 mål på 31 landskamper.I landslagsdebuten mot Sverige i 1998 scoret han to mål i løpet av de første fem minuttene!Før han gikk til Real Madrid i 1997, scoret han 28 mål på 66 kamper for Real Zaragoza.I Real Madrid scoret han 72 mål på 168 kamper fra 1997- 2003. Det siste året startet han de fleste kampene på benken.Han har scoret 114 på totalt 281 seriekamper i Spania og Frankrike.Han har 28 mål på totalt 71 opptredener i europacupen.

Tror han blir solgt

Real Madrid - klubben Morientes er under kontrakt med i to år til - fant ikke plass til ham da Ronaldo kom til klubben etter VM-gullet i 2002. Og etter å ha tilbrakt mesteparten av 2002/03-sesongen på benken hadde Morientes fått nok. Han vraket tilbud fra England, Tyskland og Italia. Og valgte å ta med seg målappetitten til fyrsteveldet Monaco.

- Det var sårende å ikke bli satt mer pris på i Real Madrid. Men sånn er fotballen. Selv om klubben alltid vil ha en plass i mitt hjerte føler jeg meg ikke som Real-spiller i dag, sier Morientes til France Football.

De norske spissene tror ikke at superspissen blir å se i Reals berømte hvite drakt igjen.

- Da de leide ham ut var det et signal om at de ikke vil satse på ham. Da hjelper det kanskje ikke om han selv ønsker seg hjem igjen, sier Rushfeldt.

- Det er nok litt stolthet ute og går her. Hvis de tar ham tilbake, vil det være det samme som å innrømme at det var feil å leie ham ut. Men jeg skjønner det om de angrer, sier Sundgot.

- Verdt 150- 200 mill.

Agent Erik Solér mener Morientes er hovedgrunnen til at Monaco skal spille finale i Champions League 26. mai.

- Han er i en utrolig bra form. Og ikke bare scorer han, men legger også opp til mange mål.

Solér anslår at spissens markedsverdi har tre- eller firedoblet seg siden han gikk på utlån i fjor.

- Trolig var han ikke verdt mer enn rundt 50 millioner da han satt på benken i Real Madrid. Nå som han er sjef i det som er verdens største salgsvindu, så finnes det sikkert kjøpere som vil gi både 150 og 200 millioner kroner for ham, sier Solér til Dagbladet.

KOMPLETT: Monacos spiss Morientes er en av verdens mest komplette avsluttere. Og kanskje den hotteste av alle etter semifinalene i Champions League.