Super League

- Europeisk toppfotball er død

Lanseringen av den nye «Super League» får Norsk Supporterallianse (NSA) til å reagere.

ALDRI IGJEN?: Liverpool løftet Champions League-trofeet i 2019. De er del av den nye Super League. Foto: JAVIER SORIANO / AFP
ALDRI IGJEN?: Liverpool løftet Champions League-trofeet i 2019. De er del av den nye Super League. Foto: JAVIER SORIANO / AFP Vis mer
Publisert

Mandag kom nyheten om at 12 av Europas aller største klubber danner det som nå omtales som en superliga.

Dette vil være i direkte konkurranse med Champions League, og har skapt enormt sinne blant fotballsupportere verden over.

Systemet i ligaen er nemlig satt opp slik at 15 av 20 lag aldri kan rykke ned. Det er tydelig at den finansielle vinningen for klubbene har vært et vesentlig insentiv i bruddet med den tradisjonelle Champions League-turneringen.

- Ingen tilknytning

En som reagerer sterkt på dette er Ole Kristian Sandvik, talsmann i Norsk Supporterallianse (NSA).

- Pengene har rådd de siste åra, og det er ikke nytt at de store klubbene vil tjene mer penger. Dette er et ledd i den fotballen der eiere er fra nasjoner som Kina, USA og Saudi-Arabia og på ingen måter har tilknytning til fotballen eller de lokale samfunnene i disse klubbene, sier Sandvik til Dagbladet.

REAGERER: Ole Kristian Sandvik, talsmann i NSA, reagerer på det nye Super League-konseptet. Foto: Oda Scheel / NSA
REAGERER: Ole Kristian Sandvik, talsmann i NSA, reagerer på det nye Super League-konseptet. Foto: Oda Scheel / NSA Vis mer

Han reagerer sterkt på at denne avgjørelsen er blitt tatt over hodet på supportere, og at man dermed har blitt stående maktesløse igjen mens klubber har tatt valg om å løsrive seg fra den tradisjonelle europeiske fotballen.

- Det er noe feil med fotballen i dag når pengene er viktigere for eiere i Arsenal og United enn at klubbene er til for supporterne og lokalsamfunnene, sier Sandvik.

- Vi er på et punkt nå der fotballen må tilbake til røttene, hvor det handler om å vinne kamper og ikke tjene penger. Nå må fotballen rydde opp for å ikke miste all legitimitet.

Han uthever at fokuset på penger overgår ønsket om en lokal forankring, og selv om det nye Super League-konseptet har irritert på seg mange, så mener ikke Sandvik at det nye Champions League-formatet er noe bedre.

Norsk oppfordring

Det er nemlig slik at UEFAs nye Champions League-format fra 2024 vil gjøre det langt mer gunstig for de store klubbene.

UEFA bekreftet nylig at turneringen utvides fra 32 til 36 lag. Alle klubber skal være garantert ti kamper, for å gi mer inntekt, mens klubber også kan kvalifisere seg til turneringen gjennom sin størrelse og historikk, kontra årlig sportslig suksess.

Tanken på enten et nytt Champions League-format, eller det lanserte Super League-initiativet har satt igjen ett sterkt inntrykk hos NSAs talsmann.

- Pengene rår. Enkelt og greit. Noe av det fine med fotballen har alltid vært at alle stiller med 11 mann der det beste laget vinner til slutt, sier Sandvik.

Den nye «superligaen» vekker sterke reaksjoner. Slik kan reglene i den nye eksklusive ligaen bli. Vis mer

- Du har kunnet få Leicester som vinner Premier League, du kan få Bodø/Glimt som vinner Eliteserien. Nå har man forslag til en liga der alt handler om hvor mye penger man kan tyne ut.

Derfor kommer han nå med en klar melding til den norske fotballsupporter.

- Fotballen i de største klubbene er ikke for lokale supportere. Den er for de supporterne klubbene kan tjene penger på. Europeisk toppfotball er død, sier Sandvik.

- Oppfordringen min til de norske supporterne som i dag er skuffet er å oppsøke den lokale klubben, støtt oppunder den og gjenvinn tilhørighet og romantikk som ikke lenger eksisterer i den øverste fotballen i Europa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer