Europeiske klubber brukte 12 millarder i sommer

Spanske klubber er rikest.

• Overgangene i Premier League: Ut og inn i alle 20 klubber

(Dagbladet.no): Maten er spist, nå skal regninga betales.

En undersøkelse gjort av revisjonsfirmaet Deloitte Sports Group viser en voldsom økning i overgangssummene mellom fotballklubbene i Europa.

Klubbene i England, Spania, Italia, Frankrike og Tyskland - de fem største ligaene i Europa - har brukt tilsammen omlag 12 milliarder på spillerkjøp i sommer.

Premier League er ligaen som er mest villig til å legge penger på bordet, de 20 klubbene har tilsammen handlet inn stjerner for 6,2 milliarder kroner.

Det er 2,5 milliarder mer enn i fjor - også det en rekordsommer.

Ikke overrasket

- Pengebruken hos de engelske klubbene i sommer har smadret alle tidligere rekorder. Men i og med at Premier League-lagene mottar 300 millioner pund (3,5 milliarder kroner) i ekstra TV-penger neste år er det ingen overraskelse, sier Deloittes Paul Rawnsley.

284 MILL: Arjen Robben kostet flesk, her gjennomgår han legeundersøkelsen i Real Madrid. Foto: Scanpix/Epa
284 MILL: Arjen Robben kostet flesk, her gjennomgår han legeundersøkelsen i Real Madrid. Foto: Scanpix/Epa Vis mer

Hele 12 klubber i England brukte minst en kvart milliard kroner på forsterkninger hver. I fjor var det bare tre i samme klasse. Og spillerprisene stiger selvsagt, nå er en gjennomsnittsspilleren i Premier League verd 48 millioner kroner. Det er sju mer enn i fjor sommer.

Manchester United topper lista over kjøpehungrige lag, manager Alex Ferguson spyttet ut 600 millioner kroner i sommer. Men Liverpools shoppingkurv var bare 12 millioner billigere - mener revisorene.

Overraskende nok brukte Sunderland fjerde mest, manager Roy Keane har brukt 410 millioner på det nyopprykkede laget. Tottenham er tilsynelatende tredje rikest, Spurs la 470 millioner på bordet i sommer.

Real Madrid er den klubben i Europa som gravde dypest i lommeboka, trener Bernd Schuster har lekt seg med 940 mill. de siste månedene. Barcelona nøyde seg med 588 mill. - samme sum som Liverpool.

Kan selge TV-rettigheter i Spania

Ifølge Deloitte har spanske klubber trolig bedre grunner til å bruke milliarder enn de engelske. For Barca og Real har større inntekter i klubbkassene.

- TV-inntekter er nøkkelen til å forklare pengebruken til de to spanske gigantene, i motsetning til rivalene i Premier League kan de selge sine egne rettigheter. Begge klubber har signert nye avtaler som øker TV-inntektene til 100 millioner pund (1,2 milliarder kroner) per sesong fra 2008-09. Det er dobbelt av hva en klubb i Premier League kan motta, sier Alan Switzer i Deloitte.

352 MILLIONER: Det skal være summen Manchester United betalte for både Nani og Anderson (t.v).