Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de France 2018:

Eurosport-kommentator om Froome: - Håper folk besinner seg

Jørn Sundby (43) tar Sky-kapteinen i forsvar.

TOK GREP: Chris Froome blir hetset av dinosaur under Giro d'Italia. Eurosports Jørn Sundby håper sykkelfansen besinner seg etter at briten nå har fått klarsignal til å kjøre Tour de France. FOTO: Getty Images/Tim De Waele
TOK GREP: Chris Froome blir hetset av dinosaur under Giro d'Italia. Eurosports Jørn Sundby håper sykkelfansen besinner seg etter at briten nå har fått klarsignal til å kjøre Tour de France. FOTO: Getty Images/Tim De Waele Vis mer

NYDALEN (procycling.no): I midten av april dukket rutinerte Jørn Sundby litt opp av troll i eske som ny hovedkommentator for sykling hos Eurosport Norge.

- Jeg merket med en gang at å kommentere sykling krever noe ekstra av deg som kommentator. For det første er det vanskeligere å kjenne igjen utøverne enn det er i del andre idretter. For det andre er det mange forskjellige navn å forholde seg til. Da jeg startet opp med Lars Petter Nordhaug under La Flèche Wallonne, så var det 175 mann med der, noen dager senere var det Tour of The Alps med 140 til, og så endte vi opp med å kommentere slutten av Tro-Bro Léon noen dager senere. Men den eneste måten å sette seg skikkelig inn i det er ved hjelp av erfaring. Derfor er man nødt til å se veldig mye sykling. 2018 blir i stor grad et opplæringsår for oss, men foran 2019-sesongen skal vi meisle ut en skikkelig satsing videre, forteller han procycling.no i redaksjonslokalene til Discovery Networks Norway i Nydalen.

LIVE: Følg hver etappe av Tour de France direkte via procycling.no!

’Freelancer Eurosport’ står det ved arbeidsplassen hans, og han er heller ikke søkbar ved besøksregistreringen nede i inngangspartiet.

Men Sundby, som fulgte med rettighetene videre fra TV 2 da Discovery festet grepet om både norsk fotball og OL fram til 2024, lover at han har kommet for å bli når det gjelder sykkelkommenteringen.

Det glinser i svette panner utenfor når varmestokken nok en gang pusher 30 grader i hovedstaden. Akerselva silder forbi dovne Oslo-kropper. Innendørs gleder Sundby, og kollegaen Petter Bø Trosterud gleder seg likevel til å veksle med hverandre som TV-kanalens kommentator under Tour de France.

Med seg i boksen vil de blant annet ha Henrik Alpers (redaktør for Landevei), Carl Fredrik Hagen (Joker-Icopal), Lars Petter Nordaug og i tillegg vil procycling.nos egen Theis Magelssen dukke opp.

Statistikk- og resultatnerd

Under Giro d’Italia i våres gjorde Bamble-mannen unna 17 av 21 etapper, mange av dem med Stig Kristiansen (Uno-X Development Team) ved sin side, og han forteller at tilbakemeldingene han fikk har vært gode.

Når sant skal sies, er han faktisk ikke helt ulik Kristiansen som type, heller. Begge to har en dyp røst og er ikke ulike i måten de formulerer seg på underveis i sykkelsendingene.

Sundby sier at de to fant tonen fort inne i kommentatorbua:

- Jeg vet jo at det fortsatt er mye som skal læres, men tilbakemeldingene har så langt vært positive. Det hjalp nok med å ha med Stig i boksen som kjenner livet i feltet ekstremt godt. Det ble en bra miks. Til syvende og sist vil det være sånn at jo mer jeg kan om temaet, jo bedre vil jeg kommentere, sier han.

SOMMERENS MANN HOS EUROSPORT: Jørn Sundby skal sammen med Petter Bø Trosterud guide TV-seerne gjennom tre uker med Tour de France i inneværende måned. - Jeg synes sykkelsporten er veldig fascinerende og gleder meg, sier den tidligere orienteringsløperen fra Bamble i Telemark. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
SOMMERENS MANN HOS EUROSPORT: Jørn Sundby skal sammen med Petter Bø Trosterud guide TV-seerne gjennom tre uker med Tour de France i inneværende måned. - Jeg synes sykkelsporten er veldig fascinerende og gleder meg, sier den tidligere orienteringsløperen fra Bamble i Telemark. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

Deler av sommeren skal tilbringes i et lite, lydisolert og dunkelt studio som knapt er mer enn tre kvadratmeter stort. Her kommer TV-signalene inn fra den franske produsent, mens den tidligere fotball-, friidretts- og langrennskommentatoren skal formidle det som skjer ut til de tusen hjem.

Sundby har bakgrunn som orienteringsløper, og påberoper seg at å lese kart, høydeprofiler og interessen for geografi har ligget latent i ham lenge.

- I tillegg er jeg statistikk- og resultatnerd. Det betyr at jeg har oversikt over en hel del, men i og med at jeg også har fordypet meg i en del andre idretter, så er det ikke sikkert at historiene om hva som skjedde i den og den bakken fra 2006 og 2008 er det som ligger lengst framme i hodet.

Videre forteller han at han skal gjøre unna første åtte etappene for Eurosport, før private forpliktelser gjør at han ikke er tilbake i aksjon før hovedfeltet inntar Pyreenene.

- Du hopper altså av før brosteinsetappen mot Roubaix; er det det som heter dårlig timing?

- Det er min egen skyld det der, men det er ikke alle forpliktelser man kommer seg unna. Når vi satt her i våres og Petter (Bø Trosterud) fikk utdelt sine etapper, så var nok litt mellomfornøyd med å få den andre uka. Men når man går litt nærmere inn i materien så dukker jo fort den brosteinsetappen opp, i tillegg til La Grand Bornand, Alpe d’Huez og en hel del annet som er gøy. Det er i det hele tatt en svært innholdsrik rute rytterne skal igjennom, sier han.

Har kommentert med Kaggestad

Sundby jobbet faktisk i Eurosport 2000 til 2009, da TV-kanalen hadde sitt tilhold i Stockholm.

I 2010 meldte han overgang til TV 2 der han blant annet jobbet med Eliteserien i fotball, kommenterte hopp under OL i Sotsji, jobbet mye med Ski Classics i langrenn og kommenterte friidrett sammen med Johan Kaggestad under alt fra Holmenkollstafetten til OL i Rio de Janeiro.

- Jeg endte også opp med å kommentere OL-tempoen der nede, ettersom både jeg og Johan ble sendt ned dit og det var ønskelig med enda mer tilstedeværelse, forteller han.

Både Ole Kristian Stoltenberg (som nå kommenterer for NRK Radio) og Christian Paasche (hovedkommentator for TV 2) har han jobbet sammen med i en årrekke.

Rettighetene tok ham altså tilbake til Discovery-konsernet, og i slutten av mars ble han bedt om å overta som sykkelkommentator på huset etter at Arild Eriksen ikke kom til enighet om betingelsene for å fortsette.

- Alle her på huset var nok fullstendig oppslukt av OL (i Pyeongchang) og 14 dager senere startet Eliteserien i fotball. Dermed gikk det et godt stykke inn i mars før man begynte å ta tak i dette.

Tror norsk seier blir vanskelig

Etter oppstarten med Ardennene, Tour of The Alps og Giro d’Italia håper Sundby at han har truffet med toppformen samtidig som Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

- Innelukket i kommentatorbua store deler av sommeren, det er vel mange som drømmer om det?

- Jeg er ikke så skremt i forhold til det, faktisk. Det er kjempemorsomt å jobbe med Tour de France, og sykkelsporten er noe som fascinerer meg. Dessuten dreier det seg om fire-fem timer daglig, så forhåpentligvis får man litt sol både før og etter. Nå har det jo egentlig vært sol i halvannen måned i forkant, så jeg har uansett ikke mye å klage over, gliser han.

- Er håpet å kommentere en norsk etappeseier?

DE NORSKE HÅPENE: Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
DE NORSKE HÅPENE: Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Håpet er nok der, men om du ser på feltet som er med og på sesongen så langt - og skal være dønn faglig og se på resultatene, så er det ikke direkte lagt opp til norske etappeseirer. Alexander Kristoff har vært hakket bak når han har møtt spurtfelt av kaliberet han er oppe mot nå hittil i sesongen, men vi kan jo håpe at han slår til en av de mer klassikerlikende etappene. Kristoff er jo litt sånn at når han først er avskrevet av alle, det er da han finner på å slå til. Det så vi litt foran VM i fjor også.

- Hva med Boasson Hagen?

- Jeg kom over ’en stat’ her om dagen om at Cofidis ikke har vunnet en etappeseier de siste 10 årene. Det forteller noe om at det er mange som lengter etter etappeseirer i touren. Sånn sett har nok vi i Norge vært litt i overkant godt vant når det gjelder etappeseirene Edvald, Alex, Thor og Kurt Asle har gitt oss de siste 25 årene. Når det gjelder Edvald tror jeg det først og fremst dreier seg om at han er nødt til å finne formen. Gjør han det, kan det blir veldig morsomt. Samtidig er nåløyet for å komme seg med i brudd og faktisk ende opp med å kjempe om etappeseieren ekstremt trangt.

- Det finnes ryttere med større svin på skogen

Torsdag kommenterte Sundby lagpresentasjonen i Vendée-området, der deler av det franske publikummet - som forventet - som med buing og ukvemsord mot Chris Froome og Team Sky.

Les også: - En reaksjon fra folk som ikke forstår

Sundby sier at han er godt kjent med historikken i sykkelsporten, og en del andre idretter han har kommentert, fra 80- og 90-tallet, men at han likevel savner nyanser blant medier og fans.

- Jeg er opptatt av nyansene. Man er nødt til å sette seg inn i saken og finne ut av hva det dreier seg om. Media drar i stor grad alle over en kam. Har du en positivt prøve på et tidspunkt, da er du en doper og en juksemaker uansett. For meg blir det for enkelt. Det er stor forskjell på det Lance Armstrong, Tyler Hamilton og Eufemiano Fuentes holdt på med, og det å for eksempel bli tatt for feil bruk av astmamedisin. Disse nyansene er viktig, og derfor er det også viktig med åpenhet rundt sakene. Nå er de jo faktisk sånn at vi ikke sitter på faktaene etter Froome-saken fordi det ikke er blitt publisert, men her endte det jo heller ikke opp med en dom. Man skal også huske på at offentligheten aldri skulle ha vært gjort kjent med denne saken, og det betyr også at det kan sitte andre ryttere i feltet med liknende saker på seg som offentligheten aldri er blitt gjort kjent med, påpeker han.

Det var først tirsdag denne uka at Froome endte opp med å bli frikjent for å ha fått i seg mer enn 1600 ng/ml Salbutamol i løpet av 24 timer etter en av etappene under vueltaen.

Mishagsytringene i La Roche Sur Yon var nok bare en forsmak på det som venter foran klatreetappene i Alpene og Pyreenene, men Sundby håper i det lengste at han slipper å kommentere tilskuere som er fysiske mot 33-åringen.

- Det var noen små episoder i giroen også, men mitt inntrykk er at han er mer populær i Italia enn han er i Frankrike. Han har bodd i Italia tidligere, og snakker språket. I Frankrike er han ikke like bejublet, så det blir spennende å se på reaksjonene. Jeg håper folk besinner seg, jeg gjør jo det.

- Men for deg personlig er det likegylding om Froome stiller eller ei?

- Jeg har ingen problemer med Froome, men jeg ser at meningene er delte. Jeg følger 2-300 av menneskene som står sykkelsporten aller nærmest via Twitter, og da får du også et bilde av meningene der ute. Det bildet er veldig polarisert. Enten er det forsvar av Froome, ellers har man slått fast at han er en løgner og juksemaker. Og så virker det som de gruppene står og kaster meningsutvekslinger fram og tilbake. Uansett hva man mener om den saken nå, så er det et faktum at han er frikjent. Det ble aldri noen sak ut av dette. Personlig mener jeg også at det sitter andre folk enn Froome i feltet med større svin på skogen, uansett - men som kommentator er jeg nødt til å forholde meg til fakta. Utgangspunktet er at idrettsutøvere som ikke er tatt for noe, de kan man heller ikke drive å mistenkeliggjøre. Folk som sitter foran et tastatur får synse så mye de vil, men jeg har ikke noe problem å forholde meg til realitetene og fakta. Det ble aldri reist noen tiltale mot Chris Froome, og da stiller han her på start på lik linje med alle de andre rytterne for min del.

- Mye rart i andre idretter og

Som kommentator for blant annet friidrett og vintersport har han også vært ut - ja, kall det en vinterkveld, tidligere også.

I 2002 kommenterte han OL for Eurosport, og det involverte blant annet Johann Mühlegg under tre- og femmila. Tyskeren, som da representerte Spania, fikk beste tid på femmila, men ble disket etter å ha testet positivt på darbepoetin (et legemiddel som økter antall røde blodlegemer).

- Jeg husker at jeg også kommenterte kvinnestafetten i skiskyting der både det russiske og ukrainske laget sto og varmet opp, før de plutselig trakk seg fra stafetten. Så det har vært mye rart, kommenterer Sundby.

SPESIELL TYPE: Johan Mühlegg. Her på pallen med Frode Estil og Thomas Alsgaard etter jaktstarten i Salt Lake City.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SPESIELL TYPE: Johan Mühlegg. Her på pallen med Frode Estil og Thomas Alsgaard etter jaktstarten i Salt Lake City. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Bakgrunnen var for øvrig at det ble utført blodtester før start, og at blant andre Larisa Lazutina skal ha fått påvist blodverdier tilsvarende startnekt.

43-åringen håper imidlertid ikke at det er potensielle dopingskandaler som blir snakkisen etter årets ritt. Og han er tydelig på at sykkelsporten nå er et langt bedre sted å være i dag, enn var tilfellet for 30 år tilbake i tid.

- Jeg synes sykkelsporten er veldig spennende. Det er en idrett som fascinerer meg i forhold til det fysiske og tekniske som rytterne skal igjennom over tre uker nå, og i tillegg lagspillet og det taktiske som foregår. Sykkelsporten er en fascinerende idrett. Det har hatt voldsomme utfordringer med doping i noen tiår, men jeg føler at de er på rett vei nå. Det er en veldig underholdende og flott idrett. De som synes det er tøv at Froome blir klargjort til start, de får la være å se på. Så får heller vi andre som synes denne idretten er fascinerende, kose oss med Tour de France i sommer, avslutter Sundby.