Annonsørinnhold

Eurovision 2015: - Sang om krig og fred og sånn til finalen

Se sportstipperens Eurovision-tips!

Synger om fred: Ungarske Boggie stiller i Eurovision 2015 med sangen Wars For Nothing. Dagbladets oddstipper tror den har en god sjanse til å nå finalen. FOTO: EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT
Synger om fred: Ungarske Boggie stiller i Eurovision 2015 med sangen Wars For Nothing. Dagbladets oddstipper tror den har en god sjanse til å nå finalen. FOTO: EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er tradisjon for min del, som odds- og tippejournalist i Dagbladet, å vurdere litt rundt Eurovision Song Contest, selv om det er et stykke unna min kompetanse. Det er første semifinale i kveld, juryen er medlemmer fra alle de 16 deltagende nasjonene i semifinalen samt fra Australia, Østerrike, Frankrike og Spania. Jurystemmene teller 50 prosent, innringerstemmer teller 50 prosent. Ti av 16 land går videre til finale.

Det er mulig å satse penger på disse hos Norsk Tipping.

Så til bidragene:

Albania til finale? 1,30 JA - 2,70 NEI
Albanias kvinnelige artist Elhaida Dani vant den nasjonale konkurransen med sangen Diell (som betyr Sol), men sangen ble senere trukket tilbake av komponistene og dermed stiller hun her med en annen sang; I?m Alive. Dani skal ha slitt litt med fremførelsen av denne teknisk vanskelige sangen, og kan på en dårlig dag trolig bomme skikkelig. Sangen er imidlertid behagelig å høre på. 1,30 på avansement fremstår som for tynt, da ville jeg heller satset på 2,70 på NEI; men lar lommeboka hvile også her.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Armenia til finale? 1,25 JA - 2,95 NEI
Armenia har sendt den såkalte supergruppen Genealogy. Har en artig ide bak sin gruppe, der fem av medlemmene kommer fra fem forskjellige verdensdeler, mens den sjette er fra Armenia. De fem førstnevnte skal også symbolisere bladene på en blomst. Symboltykt her altså, og sangen Face The Shadow har et rimelig klart politisk budskap som vil provosere noen nasjoner og glede andre. For noen vil kanskje seks sangere som holder hender og synger meningsfullt til hverandre bli litt overdose, men Armenia har fått gode tilbakemeldinger på øvelsene og sangen er helt grei. Vi får nok se Armenia i finalen.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Belgia til finale? 1,35 JA - 2,50 NEI
Belgiske Loic Nottet er nok en ung sanger funnet via et realityshow på TV, og 19-åringen tilfredsstiller sikkert en del av kriteriene hos unge og forvirrede jenter. Sanger heter Rhythm Inside og fremførelsen skal ha hatt en stigende kurve under de mange øvelsene. Unge Nottet har en kul stemme og sangen høres noe mindre masseprodusert ut enn en del andre. At Belgia og Nederland synger etter hverandre kan nok stresse en del ivrige hjemmestemmere, men det bør bli avansement.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Danmark til finale? 1,93 JA - 1,60 NEI
Våre danske venner har sendt det ikke spesielt sjarmerende poprockebandet med det artige navnet Anti Social Media til konkurransen. Dette er et band med en tilsynelatende svært kort historie, men som håper den skal bli lengre med sangen The Way You Are. I mine ører en lettvekter av en popsang, like fort glemt som mye annet på sosiale medier. En sang som The Beatles kunne ha skrevet på en meget dårlig dag, spilt gjennom og så med flaue smil kastet i bøtta. Det er nesten så man savner Olsen Brothers. Kan nok dra en del stemmer fra unge seere, men har tynt med nordiske allierte i denne jurygruppa. Får greie tilbakemeldinger på øvelsene, men bør i rettferdighetens navn ikke gå videre. Men rettferdighet spiller liten rolle. Står over innsatser her.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Estland til finale? 1,03 JA - 5,95 NEI
Estland har sendt en duo. Stig Rasta en kjent artist i hjemlandet som har vært med på både musikaler og TV-showet Skal vi danse. Han har selskap på scenen av Elina Born, som ble kjent gjennom et Idol-lignende TV-program i hjemlandet. Sangen Goodbye to Yesterday skiller seg litt ut i mengden med sin slentrende stil, og er et av bidragene vi Eurovision-amatører tenker at nesten er «for bra» til å være med. En av mine favoritter, og skal også nå finalen hvor det fort blir en god plassering.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Makedonia til finale? 2,10 JA - 1,50 NEI
Makedonia stiller med artisten Daniel Kajmakoski og sangen Autumn Leaves. Makedonia har ikke hatt mye suksess i denne konkurransen, og har de siste årene ofte røket ut av semifinalen. Kajmakoski er en nasjonal stjerne etter sin deltakelse i TV-programmet X Faktor, og sangen er faktisk en helt anstendig og rimelig typisk Eurovision-ballade. Skal ha forbedret sceneshowet sitt gradvis utover øvelsene, men skal i følge rapportene ikke ha hatt noen veldig heldig øvelse i går. Ser NEI som mest aktuelt her.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Finland til finale? 1,70 JA - 1,80 NEI
Eurovision Song Contest, 1. semifinale. Blant de mest særegne artistene er (som vanlig) Finland, som har sendt bandet Pertti Kurikan Nimipäivät, et punkband hvor alle bandmedlemmene er psykisk utviklingshemmede. Låten varer halvannet minutt og sprenger få grenser innen genren. Det mest positive man kan si om sangen er egentlig at den er kort. Det er god tradisjon for litt spesielle bidrag å vinne i denne turneringen, og oddsen har falt jevnt og trutt på finnene, hvis vinnerodds for hele konkurransen er nede i 10 hos Norsk Tipping. Det kan fort komme en del publikumsstemmer på finnene, men i en sangkonkurranse har dette bidraget ingen verdi. Lar denne ligge, ettersom Eurovision er så uforutsigbar på slike bidrag.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Georgia til finale? 1,14 JA - 3,80 NEI
Georgias Nina Sublatti avrunder hele semifinalen, og som vi ser av oddsen er hun stor favoritt til å gå videre. Sublatti er 20 år og har rukket en såpass variert bakgrunn som både sanger, komponist, skrifttegnsekspert (!) og modell. På øvelsene har hun opptrådd i et antrekk som vil tilfredsstille lakk- og lærentusiaster, og sangen Warrior er bedre enn vokalprestasjonen. Bør avansere, men oddsen blir for tynn for min del.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Hellas til finale? 1,13 JA - 3,90 NEI
Store favoritter til avansement, som man ser av oddsen. Maria Elena Kyriakou er behagelig både for øye og ører med sangen One Last Breath og er en av kandidatene for en pallplassering i denne semifinalen. Hellas kommer etter det grusomme bidraget fra Finland, og dermed får man følelsen av salve for ørene mer enn at sangen egentlig er ganske kjedelig. Oppsiktsvekkende om denne ikke går videre.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Hviterussland til finale? 1,55 JA - 2,00 NEI
Hviterussland stiller med duoen Uzari og Maimuna. Uzari en ung kjekkas med tredagersskjegg som allerede har rukket noen deltakelser i denne konkurransen, først og fremst nasjonalt men også som korist i Eurovision 2011. Maimuna er en pen kvinnelig fiolinist. Fiolin-trickset er selvsagt velprøvd i denne konkurransen, med god suksess. Sangen Time er fengende og passe dramatisk, og duoen har fått bedre og bedre tilbakemeldinger på øvelsene sine. 1,55 er greit nok på avansement, men litt skummelt at den er foran semifinale-favoritten Russland.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Moldova til finale? 2,70 JA - 1,30 NEI
Moldova har fått æren av å åpne denne semifinalen. Gjør det med unge Eduard Romanyuta, en ukrainer som i pressebilder varierer mellom å se ut som en blodfattig dødsmetaller til på scenen å se ut som en tenåringsjente-vennlig hiphopper. Sangen er mer i den retningen, en fengende poplåt man føler man har hørt hundre ganger tidligere. Skal ha oppgradert sceneshowet en del og fått bra tilbakemeldinger på øvelsene. Er likevel store favoritter til å ryke ut, uten at jeg helt forstår hvorfor. Tør ikke spille mot oddsmarkedet i denne, men hadde heller valgt JA enn NEI om det var min personlige preferanse som avgjorde. Noe det ikke er.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Nederland til finale? 3,50 JA - 1,17 NEI
Ingen er større favoritt til å ryke ut i semifinalen enn Nederland. Trijntje Oosterhuis er en rutinert kvinnelig soloartist som synger sangen Walk Along. Tross sin rutine og anstendige stemme fremstår Oosterhuis mer som den middelaldrende nabokona enn en livlig artist. Nabokona (eller -gubben) kan for mange kanskje være et pirrende konsept, men sangen er så ordinær at den dreper en hver godfølelse slike tanker kunne fremkalle. Rapportene fra juryøvelsene er at den heller ikke blir spesielt godt fremført, og det synes som om det er bred enighet blant Eurovision-kjennerne om at det blir en kjapp hjemreise for Nederland.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Romania til finale? 1,10 JA - 4,30 NEI
Voltaj er en rumensk popgruppe som har holdt på siden tidlig åttitall, riktignok med hyppig utskiftning av medlemmer. Fem karer med gøyal skjeggfrisering og en fremtoning som jeg får litt danskebåt-assosiasjoner av, men utvilsomt dyktige folk som med sangen De la Capat faktisk synger også på eget språk, noe som er forfriskende i denne orgien av engelske sangtekstklisjeer. Denne sangen er tilnærmet tortur i mine ører, men virker neppe slik på alle. Skal man tro forståsegpåerne så skal Romania videre. Jeg satser ikke penger hverken på eller mot det.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Russland til finale? 1,00 JA - 10,00 NEI
Her får vi altså ikke en gang lov til å spille på JA, det tas for gitt at russerne går til finale. Er favoritten i denne semifinalen, og også en outsider til å vinne hele greia. Politiske årsaker kan føre til at den klassisk russiske skjønnheten Polina Gagarina sliter med å vinne Eurovision, men ellers er det meste på plass i sangen A Million Voices. En god popsang med et sympatisk budskap som noen nasjoner muligens vil finne veldig tungt å svelge når det kommer fra dette landet. Man spiller selvsagt ikke til odds 1,00, men markerer den fordi jeg tror det er bortkastet å spille på at russerne ryker ut.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Serbia til finale? 2,40 JA -1,38 NEI
Serbia har ikke det beste ryktet i denne konkurransen, og trakk seg i fjor grunnet økonomiske problemer. I år sendt den kvinnelige sangeren Bojana Stamenov, som er en soulsanger med en fremtoning som gir assosiasjoner til opera. Hun kan utvilsomt synge, uten at sangen kommer til å bli noen personlig favoritt. Serbia er som vi ser av oddsen rimelig store favoritter til å ryke ut av denne semifinalen, men 1,38 virker for lavt gitt at en del av forståsegpåerne rundt denne konkurransen sliter med å vurdere sjansene. Markerer en JA her ettersom oddsen er brukbar, men setter ingen penger.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Ungarn til finale? 1,75 JA - 1,75 NEI
Ungarn har sendt artisten Boggie til Eurovision. Det er ikke en Teletubbies-figur, men en kvinnelig artist som i god singer-songwriter-tradisjon synger om viktige temaer som krig og fred og sånn. Sangen heter Wars for Nothing og har et budskap som kan fenge en del nasjoner i disse tider. Med et enkelt arrangement og en god vokal er dette et behagelig, men litt kjedelig hvileskjær i semifinalen. Kan muligens dra fordel av å være etter det noe mer heseblesende bidraget til Serbia, og 1,75 på avansement til finalen er blant dagens bedre veddemål etter min mening.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Innsatser kan gjøres på Dagbladets oddssider, der mine vurderinger daglig ligger - stort sett av sport.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer