Annonsørinnhold

Eurovision 2015: Norge og Sverige kan begge vinne

Fotballtipper vurderer musikk.

FROZEN FROM ICELAND: Det islandske bidraget er som snytt ut av en animasjonsfilm signert Disney-konsernet, mener Dagbladets fotballtipper Lars Dybwad, som selv er på tynn is når Eurovision-bidragene vurderes. FOTO: EPA/ROBERT JAEGER
FROZEN FROM ICELAND: Det islandske bidraget er som snytt ut av en animasjonsfilm signert Disney-konsernet, mener Dagbladets fotballtipper Lars Dybwad, som selv er på tynn is når Eurovision-bidragene vurderes. FOTO: EPA/ROBERT JAEGER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag vurderte jeg semifinale 1 i Eurovision Song Contest fra en odds- og fotballtippers perspektiv, og det gikk tålelig bra. Derfor er det fristende å prøve seg igjen,  når det i kveld er den andre og siste semifinalen. Det er altså mulig å satse på avansement eller ikke hos Norsk Tipping, og det er bakgrunnen for at jeg som Dagbladets odds- og tippejournalist, med daglige analyser på Dagbladets tippesider, prøver meg som musikkanmelder.

17 nasjoner er med i semifinalen og ti av disse skal gå videre til finalen. Juryen er medlemmer fra alle de 17 deltagende nasjonene i semifinalen samt fra Australia, Tyskland, Italia og England. Jurystemmene teller 50 prosent, innringerstemmer teller 50 prosent. Denne semifinalen synes noe sterkere enn den første, med en større andel av finalefavorittene og flere sterke låter.

For å starte med konklusjonen tror jeg Sverige, Kypros, Aserbajdsjan, Island, Litauen, Norge, Slovenia, Israel, Latvia og Polen går til finale.

Mens San Marino, Portugal, Montenegro, Irland, Tsjekkia, Sveits og Malta må reise hjem tidlig.

Her følger omtale av hver enkelt sang, dette gjøres altså ut fra en tankegang om det er verdt å satse penger eller ei. Mine spillforslag er uthevet på slutten av de analysene jeg føler kan fortjene en plass på Langoddsen-kupongen.

Sverige til finale? 1,00 JA - 18 NEI
Som man ser tilbys det ikke en gang gevinst på at Sverige går til finale, vårt naboland er da også favoritter til å vinne hele konkurransen. Måns Zelmerlöv ble kjent i Sverige da han deltok i Idol i 2005 og senere da han vant den svenske utgaven av Skal vi Danse året etter. Siden har det blitt mye Melodi Grand Prix på Zelmerlöv, som også har markert seg som programleder og plateartist. Sangen Heroes har et moderne snitt og er i denne sammenhengen original samtidig som den følger en god suksessoppskrift. Bør dra mye stemmer fra landene i denne semifinalen og avansementet fra semifinalen er selvsagt, trolig som vinner. Innsatser er naturligvis meningsløst til 1,00 i odds, men det er heller ingen vits i å satse på NEI.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Kypros til finale? 1,25 JA - 2,95 NEI
Det er ikke alltid behagelig å høre Kypros i Eurovision, men mange vil sikkert like den trivelige og ufarlige sangen til Giannis Karagiannis, som heter One Thing I Should Have Done. Dette er musikk for å tenne lighteren eller mobiltelefonen og se lengselsfullt på hverandre i sofaen, men grusomt kjedelig i noens (inkludert mine) ører. Får gode tilbakemeldinger på øvelsene og mange nok seere og jurymedlemmer verdsetter nok denne høyt nok til å gi finaleplass.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

San Marino til finale? 10,00 JA - 1,00 NEI
Dette må være semifinalenes minst populære låt. Den heter Chain of Lights og fremføres av Michele Perniola og Anita Simoncini. Michele en 16 år gammel smukkas best kjent fra Melodi Grand Prix Junior i Italia, mens Anita Simoncini er en like ung jente som har deltatt i samme konkurranse i San Marino. Det er et rent juniorlag altså fra San Marino. Hvorfor denne sangen skal være så mye verre enn mange andre er for meg en gåte, men Eurovision er jo en litt mystisk konkurranse. Hovedproblemet for San Marino er kanskje at denne semifinalen er tøff, og utveksling av stemmer med nabolandene holder neppe. Etter å ha hørt sangen er jeg nesten fristet til å stemme JA til 10 i odds, og det er høyere enn hos en del andre i oddsmarkedet. Men jeg står over, da jeg tviler på at opinionen og dermed oddssetterne bommer så stygt i en konkurranse som denne. Ikke noe veddemål her.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Portugal til finale? 7,75 JA - 1,00 NEI
Nok et bidrag som levnes tilnærmet null sjanse til å nå finale. Portugal mangler mange av sine tradisjonelle allierte blant jurymedlemmene i denne semifinalen, og det kan være ett av hovedproblemene for sangerinnen Leonor Andrade og hennes bidrag Ha um mar que nos separa. Som betyr noe sånt som at «et helt hav skiller oss». Stakkars Leonor fikk elendige tilbakemeldinger på generalprøven i går, og det er veldig vanskelig å like denne sangen. Mye drama uten å fenge, og det er nok minst et helt hav mellom Portugal og en finaleplass. Legg merke til Andrades umotiverte risting med skuldrene, som om hun skulle ha et omfattende flassproblem. Det er selvsagt ingen vits i å spille til 1,00 i odds.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Aserbajdsjan til finale? 1,04 JA - 5,55 NEI
Mye av oddsen i denne semifinalen er jo uspennende, 1,04 mot 5,55 er ikke akkurat et innbydende tilbud. Elnur Huseynov heter karen som representerer Aserbajdsjan, en popsanger og musikalartist som deltok også i 2008 da landet debuterte i Eurovision. Aserbajdsjan tar dette svært seriøst og er ofte i toppen. Sangen heter Hour of the Wolf og er på mange måter et klassisk Eurovision-bidrag med vekselvis ro og dramatikk og den velprøvde, men alltid populære, endringen i toneleie på slutten. Det later til at Elnur skal videre til finalen, uten at 1,04 frister.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Sveits til finale? 2,70 JA - 1,30 NEI
Sveits har en rimelig elendig historikk i denne konkurransen et par tiår nå, og har knapt nådd finalen de siste ti årene. Sangerinnen Melanie Rene har fått fordel av å synge sent, og i mine ører er sangen Time to Shine helt på det jevne, ikke spesielt mye verre eller bedre enn snittet. Tilbakemeldingene på øvelsene har vært blandet for Melanie Rene. 2,70 på avansement frister meg mest basert på sangen alene, men syv av 17 land må ut og da skal nok Sveits slite.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Island til finale? 1,35 JA - 2,50 NEI
Island har hatt et par dårlige år. Prøver seg med en søt brunette i form av Maria Olafsdottir, som stiller med en popsang så klassisk Disney i både tekst og oppbygning at den trolig blir å høre i en eventuell oppfølger til den suksessrike animasjonsfilmen Frozen. I klesveien er Maria også som en eventyrprinsesse, og her er det øvre aldersgrense tolv år. Mange foreldre har kanskje fått nok av denne typen musikk, men om fremføringen sitter for Olafsdottir bør det bli finaleplass.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Litauen til finale? 1,35 JA - 2,50 NEI
Litauen har fått æren av å starte semifinalen, og gjør det med duoen Monika Linkyte og Vaidas Baumila, som leverer sangen This Time. Dette er gladmusikk med store smil og flørtete kjemi mellom de to sangerne. Nesten så man får følelsen av de to skal rett til sengs etter fremføringen. Den lekne kjærlighetssangen er et stykke musikk man vanskelig kan se for seg å spille frivillig hjemme, men fungerer sikkert greit i en slik sammenheng og bør nå finale. 1,35 helt grei odds på det. Spillbart.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Malta til finale? 1,93 JA - 1,60 NEI
Malta har sendt sangerinnen Amber Bondin, som tross sine unge 23 år har vært med i denne konkurransen i hjemlandet fem ganger. Det maltesiske kringkastingsselskapet har tillatt Amber å endre sangen sin Warrior fra den nasjonale finalen til Eurovision, og det har hun da også gjort. Uten at det spiller spesielt stor rolle for vår del. Sangen heter Warrior og den skal ha blitt fremført bedre og bedre for hver øvelse. Noe som får en til å lure på hvordan den var på første øvelse, da dette i mine ører ikke er spesielt fengende. Det høres ut som om det er flere ord enn det er plass til i sangen, og syngedamer med sanger som dette er det vel i overkant mange av i denne konkurransen. Stemmebytter med andre land kan hjelpe Malta, men jeg er forsiktig med denne.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Montenegro til finale? 1,85 JA - 1,65 NEI
Montenegro sliter med få juryvenner i denne semifinalen, og Norsk Tipping er altså usikre på om landet går videre eller ikke, med vippen mot at de ikke gjør det. Artisten heter Knez og sangen heter Adio og fremføres på serbisk, noe som jo er et friskt pust av anti-engelskhet. Sceneutstrålingen til Knez kan man sikkert diskutere i det vide og brede, men mannen kan synge. Det spørs om dette ikke blir litt for trøtte greier til å nå en finale. Grei odds på NEI til 1,65, verdt et forsøk på kupongen.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Norge til finale? 1,04 JA - 6,00 NEI
Norges bidrag A Monster Like Me med Kjetil Mørland og Debrah Scarlett er i mine øyne en av de absolutt sterkeste sangene i denne konkurransen og en verdig utfordrer til både Sverige og andre favoritter i kampen om medalje og seier. Går garantert hjem hos juryene og har den type kvalitet som gjør at man liker den første gang man hører den. Finaleplassen er selvsagt, så vi får håpe de to sangerne begge har dagen vokalmessig når finalen går. Heia Norge!
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Slovenia til finale? 1,04 JA - 5,55 NEI
Som man ser av oddsen er også Slovenia massive favoritter til å nå finalen. Marayaa heter duoen, som også er et ektepar, som fremfører sangen Here for You, og de to har hatt god suksess i hjemlandet med sin dansevennlige musikk. Kjører fiolintrickset underveis og spriter opp en ellers ordinær popsang med det, men alle vil nok ikke like at sangerinnen høres ut som hun har et snev av vårforkjølelse. 1,04 på avansement rører jeg ikke med ildtang og to lag med skuddsikre hansker en gang, men det blir nok finale på Slovenia.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Irland til finale? 2,70 JA - 1,30 NEI
Irland er det mestvinnende landet i denne konkurransen, men nå har det vært en del magre år. Har hatt suksess med både folkemusikk og klassiske kjærlighetsballader i denne konkurransen, prøver seg nå med en bare 17 år gammel søt singer-songwriter med navnet Molly Sterling, og stort irskere enn det kan vel ikke et navn bli. Sangen Playing with Numbers en klassisk piano- og vokalaffære som fort kan bli litt grå i en semifinale med mange kvinnelige soloartister med vel så sterke bidrag. Mye tyder på at Irlands tørke i Eurovision fortsetter, og at det ikke blir hyggelige nummere Molly leker med i kveld.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Tsjekkia til finale? 2,50 JA - 1,35 NEI
Tsjekkerne har vært ute av denne konkurransen siden 2009 av eget ønske, men er tilbake med duoen Marta Jandova og Vaclav Noid Barta. Førstnevnte en kvinnelig rockesanger og skuespiller med bakgrunn også i metallens verden (metallrock, ikke tungindustri), mens Vaclav er mer av en Jesus Christ Superstar-musikaltype, tross muskler og tatoveringer. Sangbidraget heter Hope Never Dies og er av det uspennende slaget. Mens det norske bidraget har en sterk sang med en viss spenning og kontrast i sin duo er tsjekkerne mer grå masse og Vaclavs tidvis metal-inspirerte vokal føles helt feilplassert. 1,35 godkjent på at denne ryker ut.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Israel til finale? 1,20 JA - 3,25 NEI
Mye unge folk i Eurovision denne gang, og 16 år gamle Nadav Guedj er ikke noe unntak med sin sang Golden Boy. Innledningen på sangen hinter til at dette skal bli en grusom tidtrøyte, men heldigvis forløses det kjapt i en moderne og ganske kul poplåt med bra tempo og rytmer som gir assosiasjoner til blant andre Justin Timberlake. Samtidig med den rette dose israelsk særpreg. Både semifinalen og finalen trenger noen sånne låter, og denne bør gå videre. 1,20 for tynn odds med en slik låt.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Latvia til finale? 1,20 JA - 3,25 NEI
Latvia bidrar med sangerinnen Aminata med sangen Love Injected, som kvalifiserte seg til Eurovision takket være sin store popularitet hos latviske TV-seere. Det er bare å takke Latvia for å bevege seg litt utenfor det tradisjonelle Eurovision-formatet med denne sangen, som i mine ører lyder knallbra. Moderne og med en stor vokalprestasjon, hvis ikke denne går til finalen er det en skandale. 1,20 er nok, krise om denne ikke går videre.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Polen til finale? 1,50 JA - 2,10 NEI
Siste sang i semifinalen, så Polen får en sjanse til å etterlate et varig inntrykk på seerne. Enda en kvinnelig sangerinne, Monika Kuszynska. Hun er lam fra livet og ned og bruker rullestol på scenen, noe som selvsagt gir litt særpreg. Enda en langsom sang hvor det ikke skjer spesielt mye underveis, og det må være en viss fare for at seerne er lei av dette på dette tidspunkt, selv om melodien er helt fin. Øvelsene til Kuszynska skal ha gått bedre og bedre og fremførelsen forventes å være god. Jeg tenker at landene Polen, Sveits og Malta kjemper om den tiende finaleplassen, og det kan fort bli Polen som tar den. Ikke god nok odds, dette er et usikkert kort.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Innsatser kan gjøres på Dagbladets oddssider, der mine vurderinger daglig ligger - stort sett av sport.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer