Annonsørinnhold

Eurovision 2016: Overvurderte russere og undervurdert sjarm

Se sportstipperens Eurovision-tips til første semifinale!

Semifinale 1: Østerrikske Zoe Straub er blant de 18 semifinalistene som slåss om en plass i finalen. FOTO: (c) Karin Törnblom / IBL Bildbyrå
Semifinale 1: Østerrikske Zoe Straub er blant de 18 semifinalistene som slåss om en plass i finalen. FOTO: (c) Karin Törnblom / IBL Bildbyrå Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Også i år gjør jeg en vurdering av de to semifinalene i Eurovision Song Contest, da med en oddstippers blikk for å prøve å tjene noen kroner fremfor de musikalske vurderingene til en kulturjournalist. Alt gjort med et visst glimt i øyet, men med alvorlige hensikter om å prøve å sette opp en god oddskupong. Det lyktes bra i fjor.

Eurovision 2016 går altså i Sverige, og det er 18 land i de to semifinalene. Ti går videre til finale fra hver av disse. Det er et nytt stemmesystem i år, og uten å gå i detalj på dette gjelder stemmene fra innringere og den nasjonale juryen like mye.

Det er altså mulig å satse penger på finale-avansement hos Norsk Tipping. Om du ønsker å hoppe rett til mitt spilleforslag kan du gå til slutten av teksten.

Så til bidragene (mitt tips og odds uthevet)

Finland til finale? 6,00 ja - 1,04 NEI 
Selv vi som ikke tenker på Eurovision minst 360 dager i året synes det er litt artig med Finland, som man aldri vet hva finner på i denne konkurransen. Fullklaff i 2006 med utkledde hardrockere, total fiasko i fjor med punkrock.

Årets bidrag kommer fra Sandhja og er av det trøttere slaget i forhold til artistene nevnt tidligere. Låta heter Sing It Away og her er det både bar mage, stemmebruk og rytmer som føles noe utgått på dato. En sang som fort kunne nådd en respektabel 33.plass på hitlistene i 1997, men som neppe får mye kjærlighet av publikum i 2016. Fengende og dansbart er det jo, men mye skal klaffe i en tøff semifinale om finnene skal gå videre.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Hellas til finale? 3,00 ja - 1,25 NEI
Hellas har aldri sviktet i å ta seg videre fra semifinale, men skal vi tro Norsk Tipping er det en statistikk som skal utfordres denne gang. Grekerne har sendt bandet Argo denne gang, en seks personer stor gruppe med røtter i folkemusikken.

Forsøket på å blande etniske elementer med mer kommersiell musikk har ofte vært en vinner i Eurovision, og introen i låten Utopian Land er da også lovende med vakre strykere og en nydelig stemme. Deretter rakner det totalt med en kvinnelig vokal som selv danskebåten ikke hadde sendt på scenen, og deretter får vi rap. På dette tidspunktet knytter artistene neven i musikkvideoen, og som lytter kjenner man også følelsen av at man ønsker å slå noen. Pussig nok blir aggresjonen man føler mot låta noe mindre underveis, men mitt tips er at Hellas ryker i kveld.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Moldova til finale? 11,00 ja - 1,00 NEI
Moldova er knapt noen favoritt i dette årets konkurranse, som man ser av oddsen. Norsk Tipping gir ikke en gang odds på at Lidia Isac blir slått ut av denne semifinalen. Rapportene fra øvelsene mandag kveld tilsier at Lidia Isacs fremførelse av sangen Falling Stars var noe bedre da enn tidligere, da vokalen skal ha vært usikker og svak.

Uansett er ikke dette en sang med mange fnugg av originalitet, i mine ører noe en russebuss på lavbudsjett kunne kjøpt seg, men samtidig lett på øret om man ikke er kravstor. Dette bidraget er ikke verre enn mye annet, men det synes å være bred enighet blant Eurovision-ekspertene om at denne ikke går videre, så selv til 11 i odds er dette neppe noe for kupongen.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Ungarn til finale? 1,25 JA - 3,00 nei
Ungarn har sendt Freddie, en ung og antagelig kjekk mann med tidvis høyt hår; nok en talentshow-vinner. Bestefaren hans en ungarsk fotballspiller med en brukbar karriere, Alfred Fehervari. Noe som jo gjør oss fotballinteresserte mer velvillig innstilt med en gang.

Sangen heter Pioneer, men følelsen av å ha hørt dette før er langt mer til stede enn at dette er nybrottsarbeid innen musikken. Freddie er hes og følsom, og her er det meste på plass i standardoppskriften for en anstendig plassering i Eurovision, inkludert plystrelyder. Og han skal ha det, Freddie, refrenget er utvilsomt fengende. Og så er han jo barnebarnet til en relativt ukjent fotballspiller da.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Kroatia til finale? 1,40 JA - 2,40 nei
24 år gamle Nina Kraljic har også gått veien via sangkonkurranse på TV, og hun fikk over 1 million stemmer i finalen som hun vant. Sangen Lighthouse kombinerer mange tidligere vinneroppskrifter i én miks, her er både fioliner og folkemusikk-aktige rytmer i en moderne innpakning, med et fengende om enn lite revolusjonerende refreng.

Kraljic både høres flink ut og er sikkert flink, og sangen har den type oppbygning som Eurovision-fansen liker med en økende mengde drama underevis. Det er etter min mening et godt spill til 1,40 at denne når finalen, noe annet vil være rart og litt flaut. Største faren her er at den låner for mye fra tidligere vinnere.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Nederland til finale? 1,15 JA - 3,70 nei
Alltid interessant (bitte litt da) å høre Nederland, som har vunnet konkurransen flere ganger men også hatt med noen virkelig gyselige låter de siste årene. Artistnavnet Douwe Bob gir meg ikke positive assosiasjoner, men er en ung mann på 23 år som har sine røtter i folkemusikk, og i sedvanlig Eurovision-ånd har blitt et kjent fjes via talentkonkurranse på TV.

Douwe Bob leverer sangen Slow Down, en trivelig og lett popsang som er ideell for stereoen i åpen bil på vei til stranda. Fort likt og fort glemt, kanskje, selv om Bob nok vil huskes av en del yngre jenter. Denne skal nok videre, men 1,15 er for meg ikke aktuell odds på en slik sommerbris.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Armenia til finale? 1,02 JA - 6,50 nei
Som man ser av oddsen er Armenia og Iveta Mukuchyan en het kandidat til å nå finalen med låta LoveWave. Iveta er både modell og skuespiller så vel som sanger, og vel så behagelig for øyet som for øret. LoveWave har en lovende innledning og klarer nesten å innfri også etter dette, selv om det er en konstant fare for at det skal tippe over i det overdramatiske og slitsomme.

Her får vi både raspestemme og strykere underveis, og er man glad i denne type ballade har man fått en trofast venn for livet. Finaleplass, men innsatser til 1,02 i Eurovision er ikke noe å drive med.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

San Marino til finale? 11,00 ja - 1,00 NEI 
Som man ser er det liten tro på at San Marino går videre til finalen, og denne sangen får mye slakt fra Eurovision-entusiastene og musikkekspertene. Tyrkiske Serhat er 51 år og har en allsidig karriere som sanger, produsent og TV-personlighet. Han deltar med sangen I Didn?t Know, en låt som tilsynelatende har gått fra å være en ballade til å bli en discolåt.

Denne hadde nok fylt dansegulvene på 70-tallet og er etter min mening faktisk ganske kul. Finalen hadde blitt rikere med denne, men ekspertisen synes å være klar på at det blir hjemreise for San Marino og min (muligens sære) smak er jo rivende likegyldig. En ørliten slant på JA blir i så fall bare for underholdningens del, uten at det er spesielt gøy å tape penger.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Russland til finale? 1,00 JA - 13,00 nei
Russland er favorittene til å vinne Eurovision 2016, tross at deltageren Sergey Lazarev, tidligere boyband-sanger, har hatt noen hendelser underveis med kollaps på en scene i april og fall under en av øvelsene i mai. Nå synes det meste å sitte, og det loves et meget imponerende sceneshow i forbindelse med fremføringen av låta You Are The Only One.

Ettersom sangen er favoritt får man kanskje kunstig høye forventninger, og de ble i mitt tilfelle ikke innfridd. Dette er rimelig standard greier, riktignok profesjonelt utført og med et refreng som fort kan feste seg i hodet og kreve lobotomi for å få fjernet igjen. Det blir finaleplass på Russland, liten vits i å tippe mot det. Men selv holder jeg meg unna 1,22 i odds på at de vinner semifinalen, selv om det er Eurovision-ekspertenes tips.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Tsjekkia til finale? 1,12 JA - 4,20 nei
Tsjekkia hadde en pause på fem år fra denne turneringen før de prøvde seg igjen i fjor, men misset da finalen. Satser tilsynelatende litt smartere i år med nok en kvinnelig sangartist som har blitt kjent via reality-show i hjemlandet. Gabriela Guncikova startet karrieren med sangkonkurranse på TV og har siden levd av musikken. Guncikova ser for øvrig ut som det tenkte kjærlighetsbarnet til Therese Johaug og Britney Spears, noe som selvsagt ikke er noen ulempe.

Sangen I Stand er en ballade av den typen som trolig gleder en del lyttere, men får andre til å klore ørene ut av hodet i ren fortvilelse over hvor lite som skjer. Strengt tatt er ikke dette noe svakt bidrag, men oddsen 1,12 er etter min mening alt for mager på at Tsjekkia når finaleplass, selv om de trolig gjør det. Står over oddsspill i denne.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Kypros til finale? 1,12 JA - 4,20 nei
Ingen kjolekledd sangerinne med mektig ballade fra Kypros denne gang, her kommer rockebandet Minus One. Bandet prøvde seg også i fjor, men måtte nøye seg med tredjeplass i den nasjonale finalen. I år ble man valgt med sangen Alter Ego, en fengende rockelåt som egentlig er en poplåt med litt røff gitarlyd. Med et litt annet arrangement kunne den like gjerne vært fremført av Britney Spears, og det er jo egentlig ingen dårlig ting.

Det er mye man har hørt før i denne, deler av sangen høres ut som den er lånt direkte fra The Killers-låta Somebody Told Me, noe som i hvert fall ikke er en dårlig ting, spesielt fordi det gir meg en mulighet til å fremstå mer kunnskapsrik ved faktisk å levere en musikalsk referanse i denne artikkelen. Uansett, tommelen opp for The Killers Alter Ego Minus One (!).
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Østerrike til finale? 2,55 JA - 1,35 nei
Nær grenseløst søte Zoe med sangen Loin d?ici må være skreddersydd for det frankofile publikum, det er underlig hvor mye mer sjarmerende det franske språk høres ut enn mange andre, spesielt når sunget av en så sjarmerende frøken. Det er da også sjarm det må kjøres hardt på her, sangen er relativt lite spennende og består egentlig av det samme refrenget sunget om og om igjen.

Dette er fransk Disney-film, blomstrende romantikk av beste merke. Spørsmålet er om dette går hjem hos de som bestemmer, men til 2,55 verdt en ørliten slant, muligens? Om ikke annet så for å støtte en god sak. Problemet er hvilken annen sang som skal ryke til fordel for denne.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Estland til finale? 1,90 ja - 1,65 NEI
Estland velger også en sangkonkurranse-vinner denne gang, 21 år gamle Jüri Pootsmann. Estland har hatt noen virkelig gode bidrag de siste årene, og med sangen Play har de etter min mening feilet totalt i å følge opp dette. En kjedelig popsang om kjærlighet uten mange forsonende trekk, selv om unge Pootsmann sikkert får enkelte pikehjerter til å vibrere litt ekstra med sin dype røst. Rapportene fra øvelsene er ikke positive, og det blir en spennende kveld for estlenderne.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Aserbajdsjan til finale? 1,50 ja - 2,15 NEI
Samra Rahimli heter den unge kvinnen som via sangkonkurranser både i Tyrkia og Aserbajdsjan er i ferd med å skape seg et navn i hjemlandet, og dermed har blitt valgt ut til Eurovision med sangen Miracle.

Man vet aldri hva man skal forvente fra Aserbajdsjan, som vant konkurransen i 2011, men som også har vært involvert i sin del av rykter rundt stemmeutveksling og mystiske kofferter med umerkede sedler oppi. Rykter, altså, men nok til at stemmesystemet har blitt endret og reglene strammet inn. Intet av dette er uansett stakkars Samras feil, men rapportene fra øvelsene tilsier at hennes vokalprestasjoner live har et visst forbedringspotensiale. Imidlertid fremgang å spore, og sangen er behagelig for øret uten å gi de helt store lytteropplevelsene; det skal et mirakel til for at jeg kommer til å legge den på min spilleliste i Spotify. Dette er ett av bidragene som trenger en god fremførelse i kveld for å bli topp ti, og som fort kan ryke.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Montenegro til finale? 13,00 ja - 1,00 NEI
Som man ser av oddsen her er det bred enighet blant eksperter og Norsk Tipping om at Montenegro ikke skal til finalen. Ikke lett å finne noe mindre betrodd enn bidraget til rockegruppa Highway, som har gitt fjerdeplassen et forsonende trekk etter å ha kommet på nettopp den plasseringen i en musikkonkurranse på Balkan i fjor. Derfra var veien åpenbart kort til Eurovision, men den kan også være kort hjem igjen.

Sangen The Real Thing kan best beskrives som en rockelåt av typen «Nu Metal», i light-versjon. Slik musikk har sine fans og låta er ikke spesielt dårlig, men trolig på feil sted til feil tid og mangler den originalitet man trenger for å knekke Eurovision-koden med en slik genre. Ikke noe å hente på å spille på at denne går videre.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Island til finale? 1,12 JA - 4,20 nei
Island pleier å hevde seg i missekonkurranser og Eurovision, selv om de ikke har vunnet sistnevnte ennå. Greta Salome har erfaring fra denne konkurransen med sin deltakelse i 2012, noe som endte med 20.plass. Sangen Hear Them Calling kunne gjort en god figur som offisiell EM-sang for det islandske fotballandslaget med noen enkle endringer i teksten, en fengende og allsang-vennlig poplåt som hverken fornærmer eller forandrer livet til noen. Greta gjør en god figur på scenen og bør ta Island til finale.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Bosnia til finale? 1,55 ja - 2,05 NEI
Bosnia-Hercegovina har satt sammen en gjeng bestående av sangerne Dalal og Deen, cellospilleren Ana Rucner og rapperen Jala. Noe for alle her altså, og det gir respekt at det faktisk synges på bosnisk i denne, ikke engelsk. Sangen Ljubav Je åpner med den nevnte cellist, og det er jo noe som alltid fungerer. Det som skjer etter det er ikke like hyggelig, og man får litt følelsen av å være på underholdningen til det lokale høyfjellshotellet.

Når rapperen kommer inn det siste minuttet heves nivået noe etter min del, men dette er ikke noe jeg ville sendt videre til finalen. Heldigvis er min mening helt irrelevant i så måte, men jeg føler det er for stor risk å spille 1,55 på bosnisk avansement, selv om det er brukbar odds i markedet.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Malta til finale? 1,05 JA - 5,55 nei
Malta har sendt Ira Losco til Eurovision i 2016 slik de gjorde i 2002, da hun ikke var langt unna å vinne. Malta satser rimelig hardt på denne konkurransen og har vært nære flere ganger.

Ira Losco er gravid og dermed teknisk sett en duo. Sangen hun vant den maltesiske finalen med, Chameleon, ble vraket, noe som synes en fornuftig avgjørelse basert på de som har hørt den. I stedet skal den smukke Losco fremføre Walk On Water. En sang med en fengende rytme og elementer som hever den over mange av de andre bidragene, og det loves et bra sceneshow. Rapportene fra øvelsene er positive og det er neppe mye tvil rundt at Malta skal videre til finalen.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Konklusjonen er altså at Ungarn, Kroatia, Nederland, Armenia, Russland, Tsjekkia, Kypros, Østerrike, Island og Malta går til finalen.

Mine oddsspill for dagen på Eurovision er:

1,25 på at Hellas ryker ut
1,40 på at Kroatia når finale
en ørliten slant til 2,55 på at Østerrike når finale

Innsatser kan gjøres på Dagbladets oddssider, der mine vurderinger daglig ligger - stort sett av sport.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer